Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Neurenberg: hét biologische centrum van Zuid-Duitsland

De Zuid-Duitse stad Neurenberg profileert zichzelf als 'die BioMetropole': hét biologisch kloppende hart. De stad heeft hiervoor uitstekende kaarten. Zo vindt daar jaarlijks de grootste biologische vakbeurs ter wereld, de BIOFACH, plaats. Ook stimuleert de stad op vele manieren de biologische foodsector. Voor Nederlandse bio-exporteurs is Neurenberg dan ook een bezoek waard.


BIOFACH 2017: het kloppend hart van de biosector.

Ondersteuning door deelstaat

Het biologische beleid van die BioMetropole geniet brede steun in de Neurenbergse gemeenteraad. Alleen over accentverschillen lopen de meningen soms uiteen, vertelt loco-burgemeester en verantwoordelijk wethouder Dr. Peter Pluschke (Bündnis 90/Die Grünen) tijdens 'zijn' Bio erleben; een groot biologisch publieksevent dat de stad Neurenberg jaarlijks organiseert.

Volgens Pluschke beseffen de Neurenbergse stadsbestuurder heel goed dat voor het succes van het beleid langjarig-politiek-commitment essentieel is. Alleen als ondernemers er op kunnen vertrouwen dat het beleid voor een lange periode vaststaat, zullen ze investeringen aangaan. Die zekerheid geeft de stad ook: het beleid verandert niet na elke gemeenteraadsverkiezing. Eveneens krijgt het biologische beleid van Neurenberg ondersteuning van Landbouwminister Brunner (CSU) van de deelstaat Beieren. Minister Brunner is volgens wethouder Pluschke enthousiast over Neurenbergs leidende rol in de biologische strategie. Beieren, en overigens ook de federale overheid, streeft naar ophoging van het biologische aandeel in de landbouw naar 20%.

Volgens wethouder Pluschke rust het beleid van Neurenberg – die Biometropole op drie pijlers:
  • Het verbeteren van volksgezondheid: biologisch voedsel bevat minder/geen resten van chemicaliën, kunstmest en andere kunstmatige toevoegingen;
  • Het verbeteren van de milieukwaliteit: biologische landbouw is milieuvriendelijk(er), doordat bio-boeren veel minder chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest gebruiken;
  • Het creëren van economische groei en banen: het beleid biedt Neurenberg een 'Standortvorteil'; het vergroot de aantrekkelijkheid van de stad als vestigingsplaats voor biologische ondernemingen en stimuleert zo de regionale economische ontwikkeling en clustervorming.

Bio-clustervorming rond Neurenberg

De clustervorming illustreert wethouder Pluschke met cijfers uit een recente studie over de ontwikkeling van de biologische markt in de regio Neurenberg van 2007 tot 2017: het aantal biologische-ondernemingen in de regio is sinds 2007 met 57,3 procent gegroeid tot ruim 2.100. De helft hiervan betreft biologische landbouwbedrijven. 25 procent zijn gemengde ondernemingen met landbouw- én verwerkende activiteiten en iets meer dan 20% van de bio-ondernemingen zijn bedrijven die biologische landbouwproducten verwerken tot eindproducten. Verder bestaat 5 procent uit groothandelaren en detaillisten. Neurenberg zelf heeft 145 landbouwbedrijven binnen haar stadsgrenzen. Krap 15 procent hiervan boert biologisch. Het bio-aandeel ligt daarmee hoger dan in Duitsland (8,7 procent) en in geheel Beieren (8,0 procent).

De studie ziet voor de regio nog een substantieel groeiperspectief op biologisch terrein. Tegelijkertijd constateert de studie dat het bij de huidige inzet nog jaren duurt, voordat de regio het doel van 20% biologische landbouw bereikt. Hoofdoorzaak is dat het veranderingstempo richting biologisch toch ook sterk samenhangt met het landelijke en Europese landbouwbeleid.

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: 10-8-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

25-9-2017 "Europese consument heropvoeden en milieukosten doorberekenen"
25-9-2017 Standpunten Duitse partijen over bio-landbouw
22-9-2017 Verbindend ondernemen in biologische sector
22-9-2017 Tabak grootste bio-product in Virginia
22-9-2017 "De ‘millennial’ van vandaag is de 'biologische ouder' van morgen”
21-9-2017 Goede planning maakt omschakeling naar bio mogelijk
21-9-2017 Ruslands GMO-vrije toer voordelig voor bio-sector
19-9-2017 Aziatische hoornaar gevonden in Schouwen-Duiveland
19-9-2017 VS: controle bio-voeding USDA niet volledig dekkend
18-9-2017 Zorglandbouw sterk geprofessionaliseerd
15-9-2017 "Veestapel moet fors inkrimpen voor klimaatdoel"
12-9-2017 Melkveehouderij blijkt een goede melkkoe
11-9-2017 Rechtszaak in 2010 vermoorde bio-boer eindelijk gestart
11-9-2017 Duitsland: 98% consumenten koopt jaarlijks minimaal één bio-product
7-9-2017 VK: grootschalige campagne vraagt aandacht voor bio
6-9-2017 Slechts 0,2% van Aziatische landbouwareaal biologisch
6-9-2017 Voorkeur voor lokaal boven biologisch
5-9-2017 "Bio-consument gaat af op onderbuikgevoelens"
24-8-2017 Litouwen betreedt de Chinese bio-markt
23-8-2017 "Draag familiewaarden goed over!"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *