Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Neurenberg: hét biologische centrum van Zuid-Duitsland

De Zuid-Duitse stad Neurenberg profileert zichzelf als 'die BioMetropole': hét biologisch kloppende hart. De stad heeft hiervoor uitstekende kaarten. Zo vindt daar jaarlijks de grootste biologische vakbeurs ter wereld, de BIOFACH, plaats. Ook stimuleert de stad op vele manieren de biologische foodsector. Voor Nederlandse bio-exporteurs is Neurenberg dan ook een bezoek waard.


BIOFACH 2017: het kloppend hart van de biosector.

Ondersteuning door deelstaat

Het biologische beleid van die BioMetropole geniet brede steun in de Neurenbergse gemeenteraad. Alleen over accentverschillen lopen de meningen soms uiteen, vertelt loco-burgemeester en verantwoordelijk wethouder Dr. Peter Pluschke (Bündnis 90/Die Grünen) tijdens 'zijn' Bio erleben; een groot biologisch publieksevent dat de stad Neurenberg jaarlijks organiseert.

Volgens Pluschke beseffen de Neurenbergse stadsbestuurder heel goed dat voor het succes van het beleid langjarig-politiek-commitment essentieel is. Alleen als ondernemers er op kunnen vertrouwen dat het beleid voor een lange periode vaststaat, zullen ze investeringen aangaan. Die zekerheid geeft de stad ook: het beleid verandert niet na elke gemeenteraadsverkiezing. Eveneens krijgt het biologische beleid van Neurenberg ondersteuning van Landbouwminister Brunner (CSU) van de deelstaat Beieren. Minister Brunner is volgens wethouder Pluschke enthousiast over Neurenbergs leidende rol in de biologische strategie. Beieren, en overigens ook de federale overheid, streeft naar ophoging van het biologische aandeel in de landbouw naar 20%.

Volgens wethouder Pluschke rust het beleid van Neurenberg – die Biometropole op drie pijlers:
  • Het verbeteren van volksgezondheid: biologisch voedsel bevat minder/geen resten van chemicaliën, kunstmest en andere kunstmatige toevoegingen;
  • Het verbeteren van de milieukwaliteit: biologische landbouw is milieuvriendelijk(er), doordat bio-boeren veel minder chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest gebruiken;
  • Het creëren van economische groei en banen: het beleid biedt Neurenberg een 'Standortvorteil'; het vergroot de aantrekkelijkheid van de stad als vestigingsplaats voor biologische ondernemingen en stimuleert zo de regionale economische ontwikkeling en clustervorming.

Bio-clustervorming rond Neurenberg

De clustervorming illustreert wethouder Pluschke met cijfers uit een recente studie over de ontwikkeling van de biologische markt in de regio Neurenberg van 2007 tot 2017: het aantal biologische-ondernemingen in de regio is sinds 2007 met 57,3 procent gegroeid tot ruim 2.100. De helft hiervan betreft biologische landbouwbedrijven. 25 procent zijn gemengde ondernemingen met landbouw- én verwerkende activiteiten en iets meer dan 20% van de bio-ondernemingen zijn bedrijven die biologische landbouwproducten verwerken tot eindproducten. Verder bestaat 5 procent uit groothandelaren en detaillisten. Neurenberg zelf heeft 145 landbouwbedrijven binnen haar stadsgrenzen. Krap 15 procent hiervan boert biologisch. Het bio-aandeel ligt daarmee hoger dan in Duitsland (8,7 procent) en in geheel Beieren (8,0 procent).

De studie ziet voor de regio nog een substantieel groeiperspectief op biologisch terrein. Tegelijkertijd constateert de studie dat het bij de huidige inzet nog jaren duurt, voordat de regio het doel van 20% biologische landbouw bereikt. Hoofdoorzaak is dat het veranderingstempo richting biologisch toch ook sterk samenhangt met het landelijke en Europese landbouwbeleid.

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: 10-8-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

14-2-2018 Valentijnsdag met een biologisch tintje
14-2-2018 Nederlandse dubbeldoel runderrassen bezig aan opleving?
13-2-2018 "Nieuwe regels biologische verordening pas in 2021 ingesteld"
12-2-2018 Bio-boer ten onrechte als fraudeur bestempeld
12-2-2018 Gentenaars met goesting in Het Boerencollectief
12-2-2018 Proefcentrum Pamel zoekt gebruikers voor bio-gronden en serres
8-2-2018 Bionext blijft Nederland vertegenwoordigen in IFOAM EU Raad
8-2-2018 EC start enquête over pesticidengebruik
5-2-2018 "Voedingssector zet service meer op voorgrond"
31-1-2018 Trendrapport Rabobank: hoger nationaal inkomen, meer biologisch
26-1-2018 Fair Trade Original start export naar Duitsland
25-1-2018 Hoe De Buurtboer uitgroeide tot een miljoenenbusiness
23-1-2018 Skal: 42 nieuwe gecertificeerden in december 2017
23-1-2018 Biologisch de oplossing voor het wereldvoedselvraagstuk?
19-1-2018 Einde wereldwijde fosfaatvoorraden in zicht
17-1-2018 Bioland eist biologische omslag van toekomstige Duitse regering
17-1-2018 Vandaag hoorzitting over patenten
15-1-2018 Spaanse consumptie bio-voedsel blijft stijgen
15-1-2018 Onderzoeksresultaten Core Organic uitgebreid gepresenteerd
12-1-2018 Publiek-private samenwerking Food Value Impact van start

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *