Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marja de Vries, Biohof:

"Gevolgen fipronilaffaire zijn niet te overzien"

Tholen – Wim en Marja de Vries van biologisch pluimveebedrijf Biohof in Terschuur zagen eergisteren met lede ogen aan hoe 300 duizend van hun bio-eieren werden vernietigd. Nog eens twintig pallets wacht hetzelfde lot. Het zijn duizelingwekkende aantallen. "De gevolgen zijn niet te overzien", verzucht Marja. Het steekt haar dat het bedrijf alles op alles heeft gezet om gif buiten te deur te houden, maar toch ongewild slachtoffer is geworden van het fipronilschandaal. "Door deze affaire heeft het consumentenvertrouwen een flinke deuk opgelopen."


De buren van Wim en Marja de Vries helpen bij het vernietigen van de besmette eieren.

Als de eieren van Biohof vorig jaar getest zouden zijn op fipronilwaarden, dan zou uitwijzen dat deze ruim onder de norm zaten. In januari dit jaar besloot de NVWA de norm desondanks drastisch te verlagen. "Er werd tijdens en voor deze verlaging überhaupt nooit gekeken naar de hoeveelheid fipronil in eieren. Dan is de noodzaak om de norm aan te passen toch tegenstrijdig?", verbaast ze zich daarover. De eieren van Biohof bevinden zich nu net boven de norm.

"Het is volkomen begrijpelijk dat eieren waarbij de norm is overschreden uit de handel gehaald moeten worden. Ook wij willen graag schone eieren afleveren, zelfs al kost deze problematiek ons wekelijks 20 duizend euro, waarvan het trouwens nog maar de vraag is of we daar ooit enige tegemoetkoming voor terug zullen zien", vervolgt Marja. Ze vreest bovendien aanzienlijke gevolgschade en houdt hier de NVWA voor verantwoordelijk. "We worden gebrandmerkt. De Belgische voedsel- en warenautoriteit pakt het wat dat betreft beter aan. Zij bracht niet álle ei-codes naar buiten, alleen diegenen die zo ver boven de norm zitten dat ze een gevaar voor de volksgezondheid vormen. Nu printen consumenten de lijst met nummers uit en vergeten ze dat deze de komende tijd steeds korter zal worden, omdat er inmiddels weer bedrijven zijn die weer schone en veilige eieren kunnen leveren. We vrezen ook dat de export naar Duitsland bemoeilijkt wordt als gevolg van het optreden van de NVWA."

Uiteindelijk zijn meer dan 200 bedrijven in zee gegaan met ChickFriend, het Barneveldse bedrijf dat het middel inkocht bij zijn vaste Belgische leverancier Poultry-Vision, dat het verboden fipronil toevoegde. Boze tongen die achteraf stellen dat (bio-)bedrijven die het middel gebruikten meer vraagtekens hadden moeten zetten bij het gebruik – "het middel was immers bijzonder effectief en de bedrijven bleven opvallend lang gevrijwaard van bloedluis" – denken daar wel erg gemakkelijk over, vindt Marja. "ChickFriend toonde aan dat haar machines met het grootste gemak alle hoeken en gaten tegen bloedluis kan verstuiven. Het bedrijf bevestigde keer op keer dat de praktijk legaal was. Dan kunnen we onszelf niet verwijten naïef of dom te zijn geweest. Let wel: ruim 20 procent van de pluimveehouders is gedupeerd. De sector ging erin mee en niemand had het in de gaten", stelt een zichtbaar verbijsterde Marja.

"Je hebt niet alles in de hand, blijkt maar weer. Om elke vorm van contaminatie uit te bannen of tenminste te minimaliseren, doen we veel aan preventie. We zetten er vol op in om onze grond dioxinevrij te houden. Als je dan hoort dat er via een sluiproute alsnog gif in onze eieren terecht is gekomen, dan doet dat veel zeer", besluit ze.

De hennen zijn momenteel bezig aan een ontgiftingskuur. De stal is uitgemest en behandeld met bentoniet, een natrium-kleisoort met deeltjes zie zich hechten aan de fipronil, die vervolgens oplost en afbladdert. Ook de watercupjes worden grondig gereinigd. Fipronil wordt geactiveerd door water, daarom is het belangrijk deze (mogelijke) haard zo goed mogelijk te desinfecteren.

Voor meer informatie:
Wim en Marja de Vries
Biohof
Nieuwe Hofweg 3
3784 VJ Terschuur
0342-462197
info@biohof.nl
www.biohof.nl