Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Alle BD-eieren zijn vrij van fipronil"

Ook besmette eieren bij bio-legpluimveehouderijen

Tholen - In juli is er fipronil aangetroffen in eieren. Ook de eieren van verschillende biologische legpluimveehouderijen bevatten een te hoog fipronil-gehalte. De betreffende legpluimveehouders zetten momenteel alles op alles om de stal en daarmee uiteindelijk ook de eieren schoon te krijgen, bevestigt Miriam van Bree namens ketenorganisatie Bionext. "Er zijn een aantal biologische bedrijven bij. Het exacte aantal weten we nog niet, maar het zijn er zeker tien." Verder geeft ze aan dat alle biologisch-dynamische eieren vrij zijn van fipronil.

De getroffen boeren hebben het natuurlijke middel Dega16 gebruikt. "Dit is een etherische olie met menthol en eucalyptus. Hierin is zonder hun medeweten fipronil in verwerkt." Ze geeft aan dat voor de bio-boeren hetzelfde geldt als voor de gangbare boeren: "Bij een te hoog fipronil-gehalte is er een verplichte recall van de betreffende eieren. Deze eieren moeten uit de schappen en dit is een behoorlijke klus." Verder is het nu de vraag hoe de resten van fipronil uit de stal verwijderd kunnen worden. "Ik weet dat de bio-legpluimveehouders heel hard aan het schoonmaken zijn. Uiteraard met de toegestane middelen, water en zeep. Ze zijn alles aan het proberen om de stallen ontvet te krijgen. Fipronil zit in een soort laagje er omheen. Ze doen wat ze kunnen en samen onderzoeken we wat het beste werkt."

Miriam geeft aan dat de getroffen boeren hard nadenken wat voor hen het beste scenario is. "Het ene scenario is ruien. De kippen worden dan op dieet gezet. Het is bekend dat het middel zich hecht in het vet van de kip. Door ze op dieetvoer te zetten, gaan de kippen op hun vet leven en raken ze het fipromil in hun lijf uiteindelijk kwijt. In deze periode leggen de kippen ook minder of geen eieren. Wanneer ze weer gaan leggen zullen de eieren weer bemonsterd moeten worden om te bepalen of ze dan wel onder de norm zitten." Hier gaat enige tijd overheen. "Dit duurt zo'n 40 dagen", vertelt Miriam.

Het andere scenario is volgens haar dat legpluimveehouders er voor kiezen om kippen die al aan het eind van hun legperiode zitten, te ruimen. "Maar ook dan geldt dat de stallen schoon moeten. Met man en macht zijn we samen met LTO en alle getroffen groeperingen protocollen voor het schoonmaken aan het opstellen. Wat werkt wel en wat werkt niet? Dit is een gezamenlijke aanpak van de sector, zowel biologisch als gangbaar. Uiteraard geldt voor de bio-boeren dat ze alleen door Skal toegestane middelen mogen gebruiken." Wat als nu blijkt dat er een aantal middelen zijn die werken en nu niet toegestaan zijn binnen de biologische sector? Miriam: "Skal heeft aangegeven dat ze dan eventueel gaan kijken of dit past, dit is natuurlijk afhankelijk van hoe de middelen werken."

Er melden zich nog steeds vrijwillig nieuwe bedrijven die niet voorkomen in de administratie van ChickFriend. "Ook zijn ze aan het kijken naar metingen van bedrijven die ChickFriend vóór januari op bezoek hebben gehad. Daardoor komen er incidenteel nog steeds nieuwe gevallen bij en dit maakt het voor supermarkten en consumenten heel onzeker."

BD-eieren vrij van fipromil

Miriam geeft aan dat de stroom van informatie soms verwarrend kan zijn. "Maar de groothandels weten met welke boeren ze handelen. En er zijn ook eierstromen waar geen door ChickFriend behandelde stallen in zitten. Als een bedrijf dat zeker weet, kunnen ze melden dat hun eieren vrij van fipronil zijn. Ook geen van de BD-pluimveehouders heeft ChickFriend op bezoek heeft gehad. "Alle biologisch-dynamische eieren zijn dus sowieso vrij van fipronil."

Voor meer informatie:

Miriam van Bree
Bionext
Nieuwe Kazernelaan 2 D42
6711 JC Ede
030 2339980
van.bree@bionext.nl
www.bionext.nl