Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Innovatieve rijstcultuur aan de basis van nieuwe vleesvervanger

La vie est belle viert 25-jarig jubileum met vegetarische rijstburger

Tholen – La vie est belle bestaat 25 jaar. De Vlaamse producent van vegetarische burgers presenteerde vorige maand haar nieuwe RizRiz burger, gemaakt van biologische en fairtrade Sunria Vulcano Rice. "Het is een culinaire, hoogstaande burger met een grote maatschappelijk toegevoegde waarde", aldus Jan de Keyser, burgemeester van Oostkamp, tijdens de jubileumviering in het sociale horecaproject Roodhof, waar de burger voor het eerst aan het publiek werd getoond.



De burger is een mix van een viertal Belgische groenten, kruiden en Sunria-rijst uit Java. De rijst wordt met steun van de Vredeseilanden door een boerencoöperatie onder leiding van Emily Sutanto geteeld. Zij treedt als ambassadrice van de rijst op en is tevens oprichtster van Bloom Agro, een onderneming die inzet op verduurzaming van de Indonesische landbouw. Zaakvoerder Stefaan de Raeve omschrijft de nieuwe samenwerking als "een onophoudelijke nieuwsgierige zoektocht" waarmee het bedrijf zichzelf ten doel stelt voortdurend "gezonde toekomstgerichte voeding op de markt te brengen."



Emily Sutanto vervolgt: "Deze samenwerking geeft de boeren enorm veel slagkracht. Er zijn in Indonesië welbeschouwd twee manieren om rijst aan de man te brengen: via de overheid of door middel van de tussenhandel. Boeren maken in dat geval deel uit van een lange keten waarin zij alleen de ruwe materialen - de ongemalen rijstkorrels - leveren. Wij leren ze hoe ze de rijstkorrels adequaat kunnen drogen, hoe transport en opslag geprofessionaliseerd kan worden en ook hoe ze het verpakken in eigen beheer kunnen onderbrengen. In dit proces transformeren wij ze van producent van ruwe grondstoffen in een producent van een volwaardig eindproduct. Alle toegevoegde waarde blijft bij de boer zelf. Een grote stap voorwaarts voor deze boeren. Daarom ben ik vereerd samen te werken met La vie est belle."



De teelt steunt op een innovatieve visie op rijstcultuur (System of Rice Intensification), die de afgelopen jaren grondig werd bestudeerd door Vlaamse professor Bodemmanagement Stefaan de Neve van de Universiteit Gent. Volgens hem biedt deze teelt tal van voordelen. "Het watergebruik wordt drastisch gereduceerd; je hoeft geen complete velden onder water te zetten. Ook is minder plantgoed nodig, slechts één per 25 centimeter. Dat is ongeveer een tiende van het plantgoed dat je normaal nodig hebt. Bovenal verhoogt deze rijstcultuur de bodemactiviteit. Microben, schimmels en ander bodemleven zorgen voor een betere beschikbaarheid van nutriënten. Dat alles leidt tot hogere opbrengsten."

De rijstburger is verkrijgbaar bij een honderdtal verkooppunten in België.

Voor meer informatie: www.lavieestbelle.be