Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Innovatieve rijstcultuur aan de basis van nieuwe vleesvervanger
La vie est belle viert 25-jarig jubileum met vegetarische rijstburger

Tholen – La vie est belle bestaat 25 jaar. De Vlaamse producent van vegetarische burgers presenteerde vorige maand haar nieuwe RizRiz burger, gemaakt van biologische en fairtrade Sunria Vulcano Rice. "Het is een culinaire, hoogstaande burger met een grote maatschappelijk toegevoegde waarde", aldus Jan de Keyser, burgemeester van Oostkamp, tijdens de jubileumviering in het sociale horecaproject Roodhof, waar de burger voor het eerst aan het publiek werd getoond.



De burger is een mix van een viertal Belgische groenten, kruiden en Sunria-rijst uit Java. De rijst wordt met steun van de Vredeseilanden door een boerencoöperatie onder leiding van Emily Sutanto geteeld. Zij treedt als ambassadrice van de rijst op en is tevens oprichtster van Bloom Agro, een onderneming die inzet op verduurzaming van de Indonesische landbouw. Zaakvoerder Stefaan de Raeve omschrijft de nieuwe samenwerking als "een onophoudelijke nieuwsgierige zoektocht" waarmee het bedrijf zichzelf ten doel stelt voortdurend "gezonde toekomstgerichte voeding op de markt te brengen."



Emily Sutanto vervolgt: "Deze samenwerking geeft de boeren enorm veel slagkracht. Er zijn in Indonesië welbeschouwd twee manieren om rijst aan de man te brengen: via de overheid of door middel van de tussenhandel. Boeren maken in dat geval deel uit van een lange keten waarin zij alleen de ruwe materialen - de ongemalen rijstkorrels - leveren. Wij leren ze hoe ze de rijstkorrels adequaat kunnen drogen, hoe transport en opslag geprofessionaliseerd kan worden en ook hoe ze het verpakken in eigen beheer kunnen onderbrengen. In dit proces transformeren wij ze van producent van ruwe grondstoffen in een producent van een volwaardig eindproduct. Alle toegevoegde waarde blijft bij de boer zelf. Een grote stap voorwaarts voor deze boeren. Daarom ben ik vereerd samen te werken met La vie est belle."



De teelt steunt op een innovatieve visie op rijstcultuur (System of Rice Intensification), die de afgelopen jaren grondig werd bestudeerd door Vlaamse professor Bodemmanagement Stefaan de Neve van de Universiteit Gent. Volgens hem biedt deze teelt tal van voordelen. "Het watergebruik wordt drastisch gereduceerd; je hoeft geen complete velden onder water te zetten. Ook is minder plantgoed nodig, slechts één per 25 centimeter. Dat is ongeveer een tiende van het plantgoed dat je normaal nodig hebt. Bovenal verhoogt deze rijstcultuur de bodemactiviteit. Microben, schimmels en ander bodemleven zorgen voor een betere beschikbaarheid van nutriënten. Dat alles leidt tot hogere opbrengsten."

De rijstburger is verkrijgbaar bij een honderdtal verkooppunten in België.

Voor meer informatie: www.lavieestbelle.be

Publicatiedatum: 20-7-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

16-4-2018 Markt voor vleesvervangers wint snel terrein
12-4-2018 "Mini Falafel veelzijdiger dan grote variant"
15-3-2018 "Hennepzaad is de nieuwe plantaardige proteïnebron"
14-3-2018 Vanaf heden ook Farm Vegetables Smooth beschikbaar
12-3-2018 "Waardering voor positieve insteek Nationale Week Zonder Vlees"
8-3-2018 Vegetariërsbond en Ekomenu slaan handen ineen
8-3-2018 Ook vegetariërs naar de biologische slager
8-3-2018 KidsProef: Speciale gastdocent in de Week Zonder Vlees
7-3-2018 'Nationale Week Zonder Vlees' om bewustwording te creëren
5-3-2018 "Consumenten kopen graag voeding waar zeewier in zit"
5-3-2018 Nationale Week Zonder Vlees van start met meer dan 25.000 deelnemers
1-3-2018 "Veel variatie mogelijk met seitan"
30-1-2018 ‘Kaas’ van amandelen en cashewnoten
26-1-2018 "Zeewier maakt samenleving duurzamer"
23-1-2018 Diverse bio-partners voor De Nationale Week Zonder Vlees
16-1-2018 "Miljarden nodig voor transitie naar plantaardig voedsel"
12-1-2018 "Laten zien hoe veelzijdig Bertyn seitan is"
8-1-2018 Jackfruit: ontdekking voor de Vegan keuken
3-1-2018 Vegetarisch keurmerk met 75% gegroeid
14-12-2017 Nieuw van Provamel: plantaardige variatie op yoghurt Soja-Haver

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *