Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Welcome to the Future

Eerste festival in Nederland met Gouden EKO-keurmerk

Festival Welcome To The Future denkt aan de toekomst. Op dit festival dat 22 juli plaatsvindt in Het Twiske in Oostzaan is het eten volledig biologisch. Stichting EKO verstrekt voor het eerst een tijdelijk EKO-certificaat Horeca aan festivalorganisator ID&T.
 
Welcome to the Future vindt voor de elfde keer plaats. Op 22 juli is het natuurgebied Het Twiske in Oostzaan – net buiten Amsterdam – de plek voor één van 's lands meest uitzonderlijke house & techno evenementen. Op het festival zijn 30 cateraars actief die samen 50 verschillende gerechten aanbieden aan de bezoekers, van saté tot groentenfrietjes. Een EKO-certificaat Goud 100% betekent dat alle ingrediënten van deze cateraars biologisch zijn. Daarnaast is er aandacht voor andere duurzaamheidsissues, zoals afval, energie, fair trade en vervoer. Manon Kerkdijk van festivalorganisator ID&T legt uit waar het idee vandaan komt: "We hadden altijd al aandacht voor afval, watergebruik, energie en logistiek. De laatste jaren is daar het eten bijgekomen. Maar we merkten dat duurzaam een begrip is dat voor veel van onze cateraars nog lastig concreet te maken is. Daarom hebben we voor biologisch gekozen. Dat is een wettelijk beschermde term, glashelder vastgelegd door de hele keten heen, en nu dus ook tot op het festivalterrein. Met Stichting EKO-keurmerk hebben we een model ontwikkeld om alle inspanningen van onze cateraars ook echt te certificeren."
 

Eerste EKO festival

Het is voor het eerst in Nederland dat een evenement EKO-gecertificeerd is. Tot nu toe was de certificering alleen weggelegd voor afzonderlijke producten, winkels en restaurants. André Brouwer van Stichting EKO vertelt enthousiast: "Een festival als Welcome to the Future is eigenlijk een groot pop-up restaurant. Maar dan met meer dan 30 koks. Geweldig toch als de bezoekers lekker en duurzaam kunnen genieten zonder ergens op te hoeven letten? Welcome to the Future is een absolute voorloper. Buitenshuis duurzaam eten loopt nog achter bij de retail. Daar is het marktaandeel biologisch inmiddels zo'n 6 procent; in de horeca pas 1,5 procent. Gelukkig zie je de horeca een inhaalslag maken. In Leiden organiseerden we onlangs een bijeenkomst waar meer dan honderd koks en restaurateurs aanwezig waren."
 
Headliners op het festival zijn onder anderen Loco Dice, Chris Liebing, Seth Troxler, Dave Clarke en Damian Lazarus. Kaarten zijn inmiddels uitverkocht.

Bron: Stichting EKO-keurmerk
Publicatiedatum: