Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Hendrik Vandamme, ABS: "We mogen niet blind zijn voor deze evolutie"
"Vlaamse boeren blijven achter bij collega’s uit Wallonië"

Vlamingen kunnen er niet meer omheen. Het wordt steeds duidelijker dat zij voor een landbouw staan die twee richtingen uitgaat: ofwel de grootschalige landbouw, die in volle opmars is, ofwel een kleinere schaal met meerwaardecreatie op het bedrijf door de korte ketenafzet of door de biologische productiemethode, dus afwijkend van het gangbare. Beiden hebben redenen van bestaan en beiden hebben toekomstkansen.

Jongeren voelen zich nog vaak aangetrokken tot de grootschaligheid, maar vergeten daarbij soms ook de zware financiële lasten die dat met zich meebrengt. Lasten die velen uiteindelijk ook tegenhouden om te starten. Daartegenover zijn er ook kandidaat boeren die het alternatieve opzoeken en bewust kiezen om intenser aan landbouw doen. Zij schenken nog meer aandacht aan de grond, de  
voedingsbodem van de gewassen, respecteren nog meer een aantal natuurwaarden en wat belangrijk is: ze weten dat ook beter te verkopen aan de consument. Het Korte keten verhaal en de biologisch landbouw nemen dan ook een prominentere plaats in binnen het Vlaamse land- en tuinbouwlandschap.

Vandaag de dag staat de consument steeds meer open voor authentieke producten van bij de boer en, zo blijkt, in het bijzonder voor de biologische producten. Consumentenbevragingen geven aan dat 90 procent van de kopers regelmatig ook bio aankopen. De grootwarenhuizen bieden ook steeds meer bio-producten aan, ook de discounters zoals Lidl en Aldi pakken vandaag de dag uit met bio. We zien dat, afhankelijk van de beschikbaarheid van bio-producten, grootwarenhuizen zelfs overwegen om hun traditioneel gangbaar aanbod te vervangen door bio-producten.

We mogen niet blind zijn voor deze evolutie. Vlaamse boeren blijven hier achter ten overstaan van onze collega’s uit Wallonië en de buurlanden. Mogelijks zullen de marktbehoeften ingevuld worden door buitenlandse producenten. Kunnen we dat laten gebeuren? Vorig jaar is de productie aan bio-melk in Vlaanderen meer dan verdubbeld en toch heeft dat niet geleid tot een prijsinstorting. Ook nog in andere sectoren is er ruimte: denk aan de geiten-, varkens- en kippenhouderijen, aardappelen en groenten als knolselderij, bonen, broccoli en bloemkolen en nog andere producten.

Bij de voorstelling van het biorapport op het melkveebedrijf van één van onze leden die recent de omslag maakte werd duidelijk dat de biologische productiemethode haalbaar is, mits gepaste begeleiding op teelttechnisch en voedertechnisch vlak,  zeker bij de omschakeling van gangbaar naar bio. Mits wat gezond boerenverstand en het respecteren van enkele vuistregeltjes in de bedrijfsvoering kan het misschien ook bij jou een alternatief worden voor de steeds verdergaande schaalvergroting?
De vraag is er alvast, het zal in Vlaanderen kwestie zijn van volgen of toezien hoe producenten uit andere gewesten en lidstaten deze markt gaan betreden.

Door: Hendrik Vandamme, Algemeen Boerensyndicaat

Publicatiedatum: 18-7-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-9-2017 Verbindend ondernemen in biologische sector
22-9-2017 Tabak grootste bio-product in Virginia
22-9-2017 "De ‘millennial’ van vandaag is de 'biologische ouder' van morgen”
21-9-2017 Goede planning maakt omschakeling naar bio mogelijk
21-9-2017 Ruslands GMO-vrije toer voordelig voor bio-sector
19-9-2017 Aziatische hoornaar gevonden in Schouwen-Duiveland
19-9-2017 VS: controle bio-voeding USDA niet volledig dekkend
18-9-2017 Zorglandbouw sterk geprofessionaliseerd
15-9-2017 "Veestapel moet fors inkrimpen voor klimaatdoel"
12-9-2017 Melkveehouderij blijkt een goede melkkoe
11-9-2017 Rechtszaak in 2010 vermoorde bio-boer eindelijk gestart
11-9-2017 Duitsland: 98% consumenten koopt jaarlijks minimaal één bio-product
7-9-2017 VK: grootschalige campagne vraagt aandacht voor bio
6-9-2017 Slechts 0,2% van Aziatische landbouwareaal biologisch
6-9-2017 Voorkeur voor lokaal boven biologisch
5-9-2017 "Bio-consument gaat af op onderbuikgevoelens"
24-8-2017 Litouwen betreedt de Chinese bio-markt
23-8-2017 "Draag familiewaarden goed over!"
23-8-2017 Denemarken: interactieve landkaart zet bio op politieke agenda
22-8-2017 Suiker daalt in prijs, groenten en fruit juist duurder

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *