Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Hendrik Vandamme, ABS: "We mogen niet blind zijn voor deze evolutie"
"Vlaamse boeren blijven achter bij collegaís uit WalloniŽ"

Vlamingen kunnen er niet meer omheen. Het wordt steeds duidelijker dat zij voor een landbouw staan die twee richtingen uitgaat: ofwel de grootschalige landbouw, die in volle opmars is, ofwel een kleinere schaal met meerwaardecreatie op het bedrijf door de korte ketenafzet of door de biologische productiemethode, dus afwijkend van het gangbare. Beiden hebben redenen van bestaan en beiden hebben toekomstkansen.

Jongeren voelen zich nog vaak aangetrokken tot de grootschaligheid, maar vergeten daarbij soms ook de zware financiŽle lasten die dat met zich meebrengt. Lasten die velen uiteindelijk ook tegenhouden om te starten. Daartegenover zijn er ook kandidaat boeren die het alternatieve opzoeken en bewust kiezen om intenser aan landbouw doen. Zij schenken nog meer aandacht aan de grond, de  
voedingsbodem van de gewassen, respecteren nog meer een aantal natuurwaarden en wat belangrijk is: ze weten dat ook beter te verkopen aan de consument. Het Korte keten verhaal en de biologisch landbouw nemen dan ook een prominentere plaats in binnen het Vlaamse land- en tuinbouwlandschap.

Vandaag de dag staat de consument steeds meer open voor authentieke producten van bij de boer en, zo blijkt, in het bijzonder voor de biologische producten. Consumentenbevragingen geven aan dat 90 procent van de kopers regelmatig ook bio aankopen. De grootwarenhuizen bieden ook steeds meer bio-producten aan, ook de discounters zoals Lidl en Aldi pakken vandaag de dag uit met bio. We zien dat, afhankelijk van de beschikbaarheid van bio-producten, grootwarenhuizen zelfs overwegen om hun traditioneel gangbaar aanbod te vervangen door bio-producten.

We mogen niet blind zijn voor deze evolutie. Vlaamse boeren blijven hier achter ten overstaan van onze collegaís uit WalloniŽ en de buurlanden. Mogelijks zullen de marktbehoeften ingevuld worden door buitenlandse producenten. Kunnen we dat laten gebeuren? Vorig jaar is de productie aan bio-melk in Vlaanderen meer dan verdubbeld en toch heeft dat niet geleid tot een prijsinstorting. Ook nog in andere sectoren is er ruimte: denk aan de geiten-, varkens- en kippenhouderijen, aardappelen en groenten als knolselderij, bonen, broccoli en bloemkolen en nog andere producten.

Bij de voorstelling van het biorapport op het melkveebedrijf van ťťn van onze leden die recent de omslag maakte werd duidelijk dat de biologische productiemethode haalbaar is, mits gepaste begeleiding op teelttechnisch en voedertechnisch vlak,  zeker bij de omschakeling van gangbaar naar bio. Mits wat gezond boerenverstand en het respecteren van enkele vuistregeltjes in de bedrijfsvoering kan het misschien ook bij jou een alternatief worden voor de steeds verdergaande schaalvergroting?
De vraag is er alvast, het zal in Vlaanderen kwestie zijn van volgen of toezien hoe producenten uit andere gewesten en lidstaten deze markt gaan betreden.

Door: Hendrik Vandamme, Algemeen Boerensyndicaat

Publicatiedatum: 18-7-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

19-1-2018 Einde wereldwijde fosfaatvoorraden in zicht
17-1-2018 Bioland eist biologische omslag van toekomstige Duitse regering
17-1-2018 Vandaag hoorzitting over patenten
15-1-2018 Spaanse consumptie bio-voedsel blijft stijgen
15-1-2018 Onderzoeksresultaten Core Organic uitgebreid gepresenteerd
12-1-2018 Publiek-private samenwerking Food Value Impact van start
12-1-2018 Uitbreiding Nationale Annex voor biologisch uitgangsmateriaal
11-1-2018 Fusie UTZ en Rainforest Alliance afgerond
11-1-2018 "Mannen bang dat groene lifestyle hun masculiniteit ondermijnt"
10-1-2018 Natuur- en milieuorganisaties roepen op tot transitie van de landbouw
10-1-2018 WalloniŽ legt lat voor bio opnieuw hoger
10-1-2018 ThijsTeas: ijsthee van restfruit
4-1-2018 "Bio moet dringend opbrengsten verhogen"
4-1-2018 Raadpleging sectoren nieuwe EU bio-wetgeving
3-1-2018 Bio in 2030: de Vlaamse kijk op de toekomst
3-1-2018 KNMI: "Warm, zonovergoten en nat 2017"
2-1-2018 Mindere groei bio-sector in Overijssel
2-1-2018 Voedingstrends in 2018 volgens WholeFoods
2-1-2018 Milieulijst 2018 gepubliceerd
2-1-2018 Bio-voedsel British Colombia vanaf 2018 certificeringsplichtig

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *