Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Pepe Álvarez - Bio-Procam
Dit jaar 2.500 mango- en 4.000 Hass-avocadobomen aangeplant

De eerste oogst van biologische Kent-mango's van Granada wordt verwacht in oktober. De oogst voor biologische Keitt mango's komt aan het begin van november. "Dit jaar hadden we hittegolven in het einde van maart en het midden van april. Daarna hadden we te maken met een daling in temperaturen. Daardoor duurde de bloeiperiode korter dan normaal. We verwachten daarom een iets verminderde avocado-productie. De volumes aan mango's zullen echter wat groter zijn dan normaal, hoewel er nog steeds van alles kan gebeuren", zegt Pepe Álvarez van Bio-Procam."We breiden ons areaal voor avocado's en mango's steeds meer uit. De populariteit van subtropische fruit neemt over de hele wereld toe. Dit jaar hebben we 2.500 mangoplanten en 4.000 Hass-avocadoplanten aangeplant. Tegelijkertijd breiden ook de telers waar we mee samenwerken hun areaal uit. Dit komt voornamelijk omdat we voor al onze telers een lidmaatschap mogelijk maken met een brancheorganisatie, die EU-subsidies verstrekt. Deze subsidies kunnen worden gebruikt om faciliteiten te verbeteren, zodat ze beter kunnen produceren en meer concurrerend vermogen kunnen verkrijgen."

De marktmogelijkheden van Keitt-mango's

Volgens Álvarez hebben mango's in tegenstelling tot avocado's het nadeel dat ze aan de boom minder lang houdbaar zijn. "Ze moeten dus worden geoogst zodra ze rijp zijn. Daarom hopen we dat er in de toekomst geen problemen gaan zijn met verzadiging van de markt. Dit heeft vooral betrekking op de grote stukken areaal die zijn aangeplant in het zuiden van Spanje, met name in Malaga. 90% van de mangoproductie komt uit hetzelfde ras, namelijk de Osteen. Telers kiezen voor deze mangosoort wegens de hoge productiviteit en de smaak."

Dit is de reden waarom Bio-Procam zich richt op het Keitt-ras. De Keitt heeft een commercieel aantrekkelijk seizoen, dat is te vergelijken met die van de Osteen. "Telers in Malaga die Osteen-mango's telen, focussen zich voor hun omzet op september en oktober. Wij zetten in op de Keitt, dat later op de markt komt en doorgaans een minder verzadigde markt heeft. Het is een erg zoete mango, waar makkelijk mee kan worden gewerkt."

Bio-Procam werd opgericht in 1983 als een vereniging van verschillende telers in Granada, die zich hadden gespecialiseerd in subtropisch fruit. later voegden zich hier ook andere telers bij, met nieuwe producten zoals Nederlandse komkommers en tomaten. Om nieuwe markten en klanten te bereiken, besloot de organisatie zich in 2007 meer te differentiëren van de andere telers in de regio. "We hebben toen onze gehele productieketen overgeschakeld naar biologische productie, van het veld tot aan onze faciliteiten aan toe."

Nieuw imago, breder assortiment en moderne faciliteiten

Bio-Procam maakt sinds 2008 gebruik van zonnecellen op het dak. Hierdoor kan de gehele bedrijfsvoering worden uitgevoerd met zonne-energie. Sommige onderdelen van het bedrijf zijn nu gemoderniseerd. Dit begon door het imago te verbeteren door een nieuw logo te introduceren en door aanpassingen door te voeren bij het uiterlijk van de faciliteiten. Hierdoor zijn de faciliteiten aantrekkelijker geworden en gaan ze meer met de tijd mee. Verder is het werkterrein uitgebreid in zuiden en midden van Spanje, waardoor het assortiment aan productsoorten groter is geworden.

"In Malaga en Cadiz hebben we de productie uitgebreid van avocado's, mango's, maar ook van citrus als citroenen en limes. In Castile-la Mancha hebben we uitgebreid met pompoenen en andere producten. Het aantal telers dat met ons samenwerkt neemt het meest toe in Almeria, gezien we daar nu een afdeling en verzamelpunt hebben opgezet in Campo de Níjar We werken daar samen met telers die onder andere Nederlandse komkommers, tomaten, courgettes, paprika en aubergines produceren."

Ook heeft het bedrijf zijn sorteerlijnen en pakstations gemoderniseerd en wordt er door gespecialiseerde ingenieurs advies gegeven. "Wij zijn na 10 jaar in de biosector misschien wel de meest ervaren leverancier van deze regio, van het hanteren van landbouwmethodes tot het verwerken van het product tot de export en omzet hiervan," zegt Pepe Álvarez tot slot.

Voor meer informatie:
Pepe Álvarez
Bio Procam SCA
T: +34 615686029
pepe.alvarez.moyano@gmail.com
http://www.procamsca.com/

Eduardo Maldonado
Contact in Almeria
T: +34 636298957

Publicatiedatum: 14-7-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

23-11-2017 "Druppelirrigatie veel potentie voor kleine bio-bedrijven"
23-11-2017 Voedsel- en landbouwpark Tuinen van Stene in aanbouw
23-11-2017 Opstartbijeenkomst oprichting Bioglasteelt-vereniging
22-11-2017 De Wierderij genomineerd voor Zeeuwse PioniersPrijs
22-11-2017 "Rucola zorgt voor reductie in aantal aaltjes na inwerking"
22-11-2017 Greenyard-dochter stapt in Mexicaanse groenten
21-11-2017 Overschot aan zoete aardappelen dreigt in Spanje
21-11-2017 CBS: "Kinderen eten te weinig fruit, groente en vis"
17-11-2017 Dubbele opbrengst met resistente aardappelrassen
17-11-2017 VS oogst meer biologische zoete aardappelen
17-11-2017 Frankrijk: "Consumptie bio-producten groeit jaarlijks 10%"
16-11-2017 Studie: drastische maatregelen nodig voor 100% biologische wereldvoedselvoorziening
15-11-2017 Mixverpakkingen bio-fruit populair in Zweden
15-11-2017 "Grote belangstelling voor biologische Hollandse appelen"
15-11-2017 'Nieuwe Belgische boer' maakt geen gebruik van landbouwgrond
15-11-2017 "Trendy bio-groenten trekken door naar diepvriessector"
14-11-2017 "Nederlanders consumeren steeds meer knolselderij"
13-11-2017 BioTropic test nieuwe rijpings- en sorteerinstallatie voor bio-mango’s
13-11-2017 GreenbalanZ winnaar Greenovation Award
13-11-2017 Red Season, bio-aardbei met houdbaarheid van 10 dagen

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *