Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Pepe Ńlvarez - Bio-Procam
Dit jaar 2.500 mango- en 4.000 Hass-avocadobomen aangeplant

De eerste oogst van biologische Kent-mango's van Granada wordt verwacht in oktober. De oogst voor biologische Keitt mango's komt aan het begin van november. "Dit jaar hadden we hittegolven in het einde van maart en het midden van april. Daarna hadden we te maken met een daling in temperaturen. Daardoor duurde de bloeiperiode korter dan normaal. We verwachten daarom een iets verminderde avocado-productie. De volumes aan mango's zullen echter wat groter zijn dan normaal, hoewel er nog steeds van alles kan gebeuren", zegt Pepe Ńlvarez van Bio-Procam."We breiden ons areaal voor avocado's en mango's steeds meer uit. De populariteit van subtropische fruit neemt over de hele wereld toe. Dit jaar hebben we 2.500 mangoplanten en 4.000 Hass-avocadoplanten aangeplant. Tegelijkertijd breiden ook de telers waar we mee samenwerken hun areaal uit. Dit komt voornamelijk omdat we voor al onze telers een lidmaatschap mogelijk maken met een brancheorganisatie, die EU-subsidies verstrekt. Deze subsidies kunnen worden gebruikt om faciliteiten te verbeteren, zodat ze beter kunnen produceren en meer concurrerend vermogen kunnen verkrijgen."

De marktmogelijkheden van Keitt-mango's

Volgens Ńlvarez hebben mango's in tegenstelling tot avocado's het nadeel dat ze aan de boom minder lang houdbaar zijn. "Ze moeten dus worden geoogst zodra ze rijp zijn. Daarom hopen we dat er in de toekomst geen problemen gaan zijn met verzadiging van de markt. Dit heeft vooral betrekking op de grote stukken areaal die zijn aangeplant in het zuiden van Spanje, met name in Malaga. 90% van de mangoproductie komt uit hetzelfde ras, namelijk de Osteen. Telers kiezen voor deze mangosoort wegens de hoge productiviteit en de smaak."

Dit is de reden waarom Bio-Procam zich richt op het Keitt-ras. De Keitt heeft een commercieel aantrekkelijk seizoen, dat is te vergelijken met die van de Osteen. "Telers in Malaga die Osteen-mango's telen, focussen zich voor hun omzet op september en oktober. Wij zetten in op de Keitt, dat later op de markt komt en doorgaans een minder verzadigde markt heeft. Het is een erg zoete mango, waar makkelijk mee kan worden gewerkt."

Bio-Procam werd opgericht in 1983 als een vereniging van verschillende telers in Granada, die zich hadden gespecialiseerd in subtropisch fruit. later voegden zich hier ook andere telers bij, met nieuwe producten zoals Nederlandse komkommers en tomaten. Om nieuwe markten en klanten te bereiken, besloot de organisatie zich in 2007 meer te differentiŽren van de andere telers in de regio. "We hebben toen onze gehele productieketen overgeschakeld naar biologische productie, van het veld tot aan onze faciliteiten aan toe."

Nieuw imago, breder assortiment en moderne faciliteiten

Bio-Procam maakt sinds 2008 gebruik van zonnecellen op het dak. Hierdoor kan de gehele bedrijfsvoering worden uitgevoerd met zonne-energie. Sommige onderdelen van het bedrijf zijn nu gemoderniseerd. Dit begon door het imago te verbeteren door een nieuw logo te introduceren en door aanpassingen door te voeren bij het uiterlijk van de faciliteiten. Hierdoor zijn de faciliteiten aantrekkelijker geworden en gaan ze meer met de tijd mee. Verder is het werkterrein uitgebreid in zuiden en midden van Spanje, waardoor het assortiment aan productsoorten groter is geworden.

"In Malaga en Cadiz hebben we de productie uitgebreid van avocado's, mango's, maar ook van citrus als citroenen en limes. In Castile-la Mancha hebben we uitgebreid met pompoenen en andere producten. Het aantal telers dat met ons samenwerkt neemt het meest toe in Almeria, gezien we daar nu een afdeling en verzamelpunt hebben opgezet in Campo de NŪjar We werken daar samen met telers die onder andere Nederlandse komkommers, tomaten, courgettes, paprika en aubergines produceren."

Ook heeft het bedrijf zijn sorteerlijnen en pakstations gemoderniseerd en wordt er door gespecialiseerde ingenieurs advies gegeven. "Wij zijn na 10 jaar in de biosector misschien wel de meest ervaren leverancier van deze regio, van het hanteren van landbouwmethodes tot het verwerken van het product tot de export en omzet hiervan," zegt Pepe Ńlvarez tot slot.

Voor meer informatie:
Pepe Ńlvarez
Bio Procam SCA
T: +34 615686029
pepe.alvarez.moyano@gmail.com
http://www.procamsca.com/

Eduardo Maldonado
Contact in Almeria
T: +34 636298957

Publicatiedatum: 14-7-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-6-2018 Biogroenteboer werkt samen met buurman die gangbaar melkveehouder is
22-6-2018 Poolse biotelers hebben meer steun nodig
22-6-2018 Rusland focust op biologische tuinbouw
22-6-2018 Cactusvijgen steeds populairder
22-6-2018 De opkomst van bio-groenten in 10 jaar
21-6-2018 WUR zet grootschalig in op strokenteelt
21-6-2018 "We hopen dat het WK voetbal de consumptie een impuls zal geven"
21-6-2018 Zijn biologische groenten gezonder?
20-6-2018 Verontwaardiging bij Zweedse telers na EU-verbod op biologische sla in pot
20-6-2018 Europa moet meer naar KroatiŽ kijken voor import exotische bio-AGF
20-6-2018 Oostenrijk pionier in biologische tuinbouw
20-6-2018 Triodos bank biedt financiŽle steun aan biologische fruitbox leverancier Riverford
19-6-2018 Caithness Potatoes test robuuste aardappelrassen
19-6-2018 Open Dag Waterman Onions trekt massaal bezoek
18-6-2018 "Bio-werkwijze qua vakmanschap en ondernemerschap veel interessanter"
18-6-2018 Tiense Suikerraffinaderij wil bio doen groeien in Vlaanderen
18-6-2018 'Telers voor telers': Samen sterk door het delen van ervaringen en kennis
18-6-2018 Vanavond op NPO 3: Biologische vs niet-biologische groenten
15-6-2018 Jonge Griekse gezinnen zien meerwaarde biogroenten
15-6-2018 Seizoen Siciliaanse biologische tafeldruiven gestart

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *