Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Pas als je je kwetsbaar opstelt, weet je hoe groot je achterban is"

Frambozenseizoen Raspberry Maxx weer van start na crowdfunding

Tholen – Door de koude aprilmaand zijn de eerste frambozen bij Raspberry Maxx iets later dan normaal, maar inmiddels is de pluk weer in volle gang. Op het zachtfruitbedrijf uit het Limburgse Meijel werken jaarlijks veel terugkeerders. Een aantal van hen heeft in thuisland Polen een eigen teelt opgestart. "Bezwaarlijk? Welnee." De sector is gebaat bij een groter handelsvolume met een gezonde prijsdruk, vindt mede-eigenaar Carlo Peters.



Oude structuren doorbreken

"De praktijk laat helaas te wensen over. De oude structuren en denkwijzen binnen de sector laten zich maar moeilijk doorbreken. De huidige discussie – het idee dat als bio goedkoper wordt, het eigenlijk niet meer bio kan zijn – is weinig vooruitstrevend en onhoudbaar. Ik kan me niet voorstellen dat biotelers die goedkoper kunnen produceren andere voorschriften naleven. Ik vermoed eerder dat een deel van de sector er garen bij spint om de prijs van biologisch kunstmatig hoog te houden. Ik zeg daarentegen: kom maar op met die volumes", aldus de teler.

Meer op volume verdienen

Carlo en partner Henny willen dolgraag uitbreiden. "Dat kan alleen we de koppen bij elkaar steken en een wederzijdse langetermijnverplichting aangaan", zegt Carlo, die daarmee doelt op de tot dusver stroeve samenwerking in de keten. Contractteelt is wat hem betreft de oplossing. "Pas dan kunnen we investeren in de breedte. Als je goedkoper en méér kunt telen en je maakt concrete afspraken met speciaalzaken dat je niet aan supermarkten levert – dan heb je als detaillist een unique selling point en kun je mooie omzetten behalen", vervolgt hij. "Probeer meer op volume te gaan verdienen", is dan ook zijn devies. "Dat is zinvoller dan streven naar de hoogste prijs, puur omdat het biologisch is. Het gaat hier over het voeden van de planeet, niet over winstmaximalisatie, het eeuwige kortetermijndenken. We moeten mensen overtuigen dat bio betaalbaar is of ten minste kan zijn. Misschien een boerse kijk op zaken, maar nú hebben we de kans."



Investeringen dankzij crowdfunding

"Die klant laat je heus niet vallen als er een keer geen product is – idealisme leeft ook onder hen", weet Carlo uit eigen ervaring. Door extreme wateroverlast zag hij vorig jaar ruim 70 procent van de oogst verloren gaan door de veel te drassige grond en de daarmee gepaard gaande wortelziektes. Met onder andere crowdfunding kwam Raspberry Maxx er weer bovenop: in korte tijd werd een deel van de 50.000 euro opgehaald, vrij van rente. Met dat geld kon het bedrijf herstelwerkzaamheden verrichten en preventieve maatregelen nemen, zoals het aanbrengen van heuvels met nieuwe teeltaarde, nieuwe planten en plastic overkappingen.

Durf te vragen

"Het is zo on-Nederlands... om iets durven vragen, met de hoed rondgaan, je kwetsbaar opstellen. Wat ik hier nog het mooiste aan vind? Dat je leert dat je niet bang hoeft te zijn voor wat mensen ervan zullen denken. Je ziet meteen dat je een achterban hebt, een groep mensen die je steunen in je passie en die net als wij een deeleconomie voorstaan", blikt Carlo terug.

Het frambozenseizoen bij Raspberry Maxx loopt tot oktober.

Voor meer informatie:
info@raspberry-maxx.nl
www.raspberry-maxx.nl