Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Raadselachtige grondeieren op Biohof

"Bang dat bio doodlopende weg van schaalvergroting op gaat"

Tholen - Wim en Marja de Vries van biologisch pluimveebedrijf Biohof in Terschuur vrezen de gevolgen van schaalvergroting binnen de biologische landbouw. Ook kampen ze op hun eigen bedrijf momenteel met een mysterie rond grondeieren. Marja de Vries: "Ook de tweede leghennenstal is nu ingericht met een volièresysteem. In de eerste stal werken we al sinds 2009 met dit volièresysteem en daar hebben we nooit grondeieren. Door ook de tweede stal met dit systeem in te richten, hoopten we ook daar op geen grondeieren, maar tot onze verbazing treffen we in deze stal wel 2% van de eieren op de grond aan. Dit terwijl er geen duidelijke verschillen tussen beide stallen zijn. Voor ons is het dus een raadsel waardoor dit komt."


Rechts een blik in de vernieuwde stal. Wat Marja en Wim betreft zouden de kippen 's winters binnen mogen blijven. Marja: "In de winter gaat het prima binnen, omdat biologische kippen meer ruimte in de stal hebben. Verder geven we ze luzerne baaltjes en pikstenen als afleiding, zodat ze elkaar niet pikken."

Marja geeft aan dat de stallen haaks op elkaar staan. De ene stal staat horizontaal en de andere verticaal op het terrein. "De kippen komen van dezelfde opfokker, dus ze zijn even oud en ze krijgen hetzelfde voer. We willen wel nog gaan kijken of het misschien aan de belichting ligt." De grondeieren zorgen voor extra werk. "Het is echt niet leuk. We zijn er steeds druk mee, moeten ze oprapen, sorteren en opruimen." Volgens Marja heeft het feit dat de kippen op rustiger gedrag gefokt worden een negatieve invloed op het aantal grondeieren. "De kippen behouden nu hun hele snavel en moesten daarom gefokt worden op rustiger gedrag. Dat is gelukt, ze pikken niet. Maar hierdoor leggen ze ook makkelijker eieren neer waar dit eigenlijk niet hoort."

Marja en Wim de Vries hebben voor de nieuw ingerichte bio-leghennenstal gekozen voor het Bolegg Terrace volièresysteem van Vencomatic. Marja geeft aan dat het volièresysteem de nodige voordelen biedt ten opzichte van de scharrelstal waar ze een beun hadden met twee rijen legnesten. "Voorheen moesten we in deze stal steeds een heel stuk met de hand uitmesten. Dat werd voor ons fysiek te zwaar. In de nieuwe situatie kunnen we overal met de sjofel tussendoor. We moeten nog zo'n tien jaar tot ons pensioen, dus vonden we dit een mooi moment om in de vernieuwing van de tweede stal te investeren." Een ander voordeel is dat ze in de nieuwe situatie meer overzicht hebben. "We zien nu goed wanneer alle eieren van de band af zijn."



Voorkeur voor kleinschalig

Op Biohof worden 18.500 biologische kippen gehouden. Een prima aantal meent Marja. "Voor biologische begrippen is dit volgens mij een mooi aantal. We betreuren het dat er tegenwoordig te grote stallen bij komen. Wat ons betreft mag het allemaal wat kleinschaliger blijven, met mooie familiebedrijven. De in onze ogen te grote bedrijven worden door investeerders gebouwd en die zetten er iemand op. Dan wordt het meer een geldzaak dan dat het voor mijn gevoel met biologisch te maken heeft. Daarom vinden we het ook zonde dat er geen maximaal aantal bio-kippen per bedrijf komt. Europa heeft het aantal vrijgegeven en dat vinden wij heel erg jammer. Wij zijn bang dat biologisch nu net als de gangbare landbouw de doodlopende weg van schaalvergroting op gaat."

Voor meer informatie:

Wim en Marja de Vries
Biohof
Nieuwe Hofweg 3
3784 VJ Terschuur
0342 462197
info@biohof.nl
www.biohof.nl