Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




"David is nog lang niet moegestreden"
Gemeente struikelt over terras Leids bio-restaurant

Tholen – Restaurant Logica uit Leiden mag zijn duurzame en lokale karakter niet uitdragen. Eigenaren Bart van Leeuwen en Bianca van Went zijn niet te spreken over de hetze die de gemeente momenteel tegen het vrije ondernemerschap voert. Als het restaurant aan het einde van het seizoen haar zelfgemaakte meubilair niet vervangt door plastic terrasstoeltjes, wacht een fikse dwangsom. "De regelgeving over de aankleding van terrassen is op veel punten onduidelijk en vraagt om escalatie", vertelt Bart.



Restaurant Logica beschikt over het EKO-keurmerk en laat haar keuze voor biologisch nadrukkelijk doorschemeren in haar interieur en materiaalgebruik. "De houten meubels kunnen we praktisch oneindig blijven gebruiken. Even opschuren en de meubels zijn weer als nieuw. Hoe duurzaam wil je het hebben? En dan sommeert de gemeente dat we ons meubilair 'mogen' vervangen door plastic. Dat strookt natuurlijk totaal niet met het duurzame verhaal dat we naar onze klanten toe communiceren. We kunnen toch niet zomaar onze principes verloochenen? Klanten plaatsen dan grote vraagtekens. Klopt het wel wat er op de menukaart staat, met zulk meubilair?", verzucht Bart. Meten met twee maten, vindt hij. "Want over het gebruik van terrasverwarming hoef je als ondernemer niet zo veel strijd te leveren." Hij schetst het beeld van grote terrassen in het centrum: megaparasols met daaronder verwarming, overdekte verlengstukken van restaurants. "Deze megaterrassen volgeladen met plastic meubilair, gasheaters en feestverlichting voldoen blijkbaar wel aan alle regels."

Bart is niet structureel tegen regels, mits er duidelijk afgebakende kaders worden geschetst waarbinnen nog enige vrijheid overblijft om te ondernemen. "Vooraf was meteen duidelijk dat we aan de binnenzijde van het pand weinig mochten veranderen. Bij een rijksmonument weet je meteen hoe de kaarten zijn geschud en daar hadden we van begin af aan vrede mee. Maar als het gaat om de inrichting van ons terras, wordt je zonder enige steekhoudende onderbouwing aan de kant gezet. Nergens uit de beleidsregels valt op te maken of je hout mag gebruiken in meubilair. Of dat je deze – zoals in ons geval – zelf fabriceert. Dat de gemeente struikelt over een bloembak die een paar centimeter te hoog is, is dan nog tot daar aan toe, maar dat je wordt gestript van je authenticiteit, ondergraaft de essentie van ondernemerschap in het diepst van zijn hart." Een verspilling van ambtelijke energie en gemeenschapsgeld, vindt Bart.



"Wij middenstanders maken de stad, werken duurzaam, biologisch en MVO en brengen diversiteit. En zijn in de ogen van de gemeente onvoorspelbaar, wat blijkbaar beangstigend werkt. Omdat je buiten de lijntjes kleurt wordt je al snel als een opstandig type weggezet, een vervelende puber. En dat terwijl ik de 18 toch allang ben gepasseerd", lacht Bart. "De welbekende franchisers, die in elke stad dezelfde menu's serveren – en van elke stad eenheidsworst maakt – zijn natuurlijk heel veilig."

De restauranthouders riskeren nu dat de handhaving komt opdraven. Het tweetal voelt er weinig voor om bezwaar aan te tekenen of ontheffingen aan te vragen. "Daar heb je een dagtaak aan en dat gaat ten koste van onze passie." Veel ondernemers die voor hetzelfde dilemma staan, bereiken volgens Bart een breekpunt waarin ze moegestreden en wel uiteindelijk maar overstag gaan met het eisenpakket van de gemeente. "Wij laten ons voorlopig nog niet uit het veld slaan. Dat neemt niet weg dat het voelt als een ongelijke strijd. Een waarin Goliath hooguit verschrikt opkijkt nadat David de steen geworpen heeft. Nu maar hopen dat Stichting Duurzame Horeca Leiden en omstreken hierin nog een vuist kan maken", besluit hij.

Voor meer informatie:
Restaurant Logica
Stille Rijn 11
2312 DE Leiden
T: 071-3628939
info@lunchroomlogica.nl
www.lunchroomlogica.nl

Publicatiedatum: 29-6-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

16-1-2018 Bistro De Stadshoeve ontvangt EKO-keurmerk Horeca Goud
15-1-2018 Masterclasses en proeverijen op Foodplein Bio-beurs
10-1-2018 Horeca zet in op zoutbewust eten
10-1-2018 Bronzen EKO-keurmerk voor cateraar De Goede Snackbar
10-1-2018 BookDinners: alternatief voor 'dure' boekingssites
2-1-2018 Omzetstijging Exki, maar ook nettoverlies toegenomen
22-12-2017 Afrekenen per gram in Gentse restaurant Lekker GEC
21-12-2017 "Goede voeding om gezond te groeien en te spelen"
21-12-2017 "De groene beweging begint zich te verspreiden in Nederland"
18-12-2017 Vooral festivals populair in groeiende evenementensector
15-12-2017 Nieuw duurzaam restaurant op de Westergasfabriek
13-12-2017 Proeverijen op het Foodplein van de Bio-beurs
11-12-2017 "Tien jaar geleden bio een hype, nu steeds meer grond voor"
5-12-2017 Duurzame inzameling van horeca-afval in Rotterdam
23-11-2017 Omzet leden Koninklijke Horeca Nederland in 2016 met 6,5% gestegen
22-11-2017 Rode Duivels danken WK-kwalificatie aan bio-dieet
21-11-2017 "Bouillon nieuwe thee, koffie en anti-katerdrank ineen"
16-11-2017 Verstrade: nieuw online foodplatform voor de horecamarkt
15-11-2017 Sprice bio-ijsjes genomineerd voor Horecava Innovation Award 2018
15-11-2017 Restaurant Natuurlijk winnaar horeca duurzaamheidsaward

 

Reacties:


Wat een idiote regelzucht is dit nu weer en wat een misbruik van macht om de burgers in een keurslijf te dwingen.

Mobiliseer je klanten en zo en ga zo door met je burgerlijke ongehoorzaamheid zou ik zeggen!
veel succes.
Anja de Waard, Mijdrecht - 12-7-2017 12:50:20


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *