Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




"David is nog lang niet moegestreden"
Gemeente struikelt over terras Leids bio-restaurant

Tholen – Restaurant Logica uit Leiden mag zijn duurzame en lokale karakter niet uitdragen. Eigenaren Bart van Leeuwen en Bianca van Went zijn niet te spreken over de hetze die de gemeente momenteel tegen het vrije ondernemerschap voert. Als het restaurant aan het einde van het seizoen haar zelfgemaakte meubilair niet vervangt door plastic terrasstoeltjes, wacht een fikse dwangsom. "De regelgeving over de aankleding van terrassen is op veel punten onduidelijk en vraagt om escalatie", vertelt Bart.



Restaurant Logica beschikt over het EKO-keurmerk en laat haar keuze voor biologisch nadrukkelijk doorschemeren in haar interieur en materiaalgebruik. "De houten meubels kunnen we praktisch oneindig blijven gebruiken. Even opschuren en de meubels zijn weer als nieuw. Hoe duurzaam wil je het hebben? En dan sommeert de gemeente dat we ons meubilair 'mogen' vervangen door plastic. Dat strookt natuurlijk totaal niet met het duurzame verhaal dat we naar onze klanten toe communiceren. We kunnen toch niet zomaar onze principes verloochenen? Klanten plaatsen dan grote vraagtekens. Klopt het wel wat er op de menukaart staat, met zulk meubilair?", verzucht Bart. Meten met twee maten, vindt hij. "Want over het gebruik van terrasverwarming hoef je als ondernemer niet zo veel strijd te leveren. De grote terrassen in het centrum laten zien dat bijvoorbeeld megaparasols met daarin verwarming zorgen voor overdekte verlengstukken van restaurants. Deze megaterrassen volgeladen met plastic meubilair, gasheaters en feestverlichting voldoen dus blijkbaar aan alle regels."

Bart is niet structureel tegen regels, mits er duidelijk afgebakende kaders worden geschetst waarbinnen nog enige vrijheid overblijft om te ondernemen. "Vooraf was meteen duidelijk dat we aan de binnenzijde van het pand weinig mochten veranderen. Bij een rijksmonument weet je meteen hoe de kaarten zijn geschud en daar hadden we van begin af aan vrede mee. Maar als het gaat om de inrichting van ons terras, wordt je zonder enige steekhoudende onderbouwing aan de kant gezet. Nergens uit de beleidsregels valt op te maken of je hout mag gebruiken in meubilair. Of dat je deze – zoals in ons geval – zelf fabriceert. Dat de gemeente struikelt over een bloembak die een paar centimeter te hoog is, is dan nog tot daar aan toe, maar dat je wordt gestript van je authenticiteit, ondergraaft de essentie van ondernemerschap in het diepst van zijn hart." Een verspilling van ambtelijke energie en gemeenschapsgeld, vindt Bart.



"Wij middenstanders maken de stad, werken duurzaam, biologisch en MVO en brengen diversiteit. En zijn in de ogen van de gemeente onvoorspelbaar, wat blijkbaar beangstigend werkt. Omdat je buiten de lijntjes kleurt wordt je al snel als een opstandig type weggezet, een vervelende puber. En dat terwijl ik de 18 toch allang ben gepasseerd", lacht Bart. "De welbekende franchisers, die in elke stad dezelfde menu's serveren – en van elke stad eenheidsworst maakt – zijn natuurlijk heel veilig."

De restauranthouders riskeren nu dat de handhaving komt opdraven. Het tweetal voelt er weinig voor om bezwaar aan te tekenen of ontheffingen aan te vragen. "Daar heb je een dagtaak aan en dat gaat ten koste van onze passie." Veel ondernemers die voor hetzelfde dilemma staan, bereiken volgens Bart een breekpunt waarin ze moegestreden en wel uiteindelijk maar overstag gaan met het eisenpakket van de gemeente. "Wij laten ons voorlopig nog niet uit het veld slaan. Dat neemt niet weg dat het voelt als een ongelijke strijd. Eén waarin Goliath hooguit verschrikt opkijkt nadat David de steen geworpen heeft. Nu maar hopen dat Stichting Duurzame Horeca Leiden en omstreken hierin nog een vuist kan maken", besluit hij.

Voor meer informatie:
Restaurant Logica
Stille Rijn 11
2312 DE Leiden
T: 071-3628939
info@lunchroomlogica.nl
www.lunchroomlogica.nl

Publicatiedatum: 29-6-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

21-7-2017 Foodtruck Vrij Voedsel krijgt EKO-keurmerk Goud
18-7-2017 Eerste festival in Nederland met Gouden EKO-keurmerk
18-7-2017 Een speciaalbiertje en frietje uit één en dezelfde aardappel
17-7-2017 Steinbeisser viert 5-jarig jubileum met biologische haute cuisine
14-7-2017 Individueel verpakte bio-aardappel voor in de magnetron
10-7-2017 Biologische KOOC-maaltijden vanaf nu bij Ekoplaza
4-7-2017 Biorestaurant The Barn Food opent in augustus in Hoog Catharijne
29-6-2017 Finalisten Gaia Green Awards bekend
27-6-2017 Nieuw bio-restaurant in Brussel: 't Alternatives
21-6-2017 Dönerzaak krijgt Zilveren EKO-keurmerk
20-6-2017 Veel belangstelling vanuit cateraars voor EKO-netwerklunch
9-6-2017 Exki trekt stekker uit vestigingen New York
30-5-2017 Foodfestivals grootste groeier in drukke festivalmarkt
29-5-2017 Ronde van Amsterdam: demarrage van Dutch Special telers
24-5-2017 Ontbijt Atelier Thisis7.am opent in Amsterdam
19-5-2017 Yoghurt Barn retailondernemer van het jaar
17-5-2017 Gents bio-restaurant sluit op emotionele wijze haar deuren
16-5-2017 Biologische friet voor Feyenoord-Legioen
9-5-2017 Biologische horeca, merken en verkoop met elkaar verbinden
8-5-2017 Happietaria Wageningen levert ruim 36.000 euro op

 

Reacties:


Wat een idiote regelzucht is dit nu weer en wat een misbruik van macht om de burgers in een keurslijf te dwingen.

Mobiliseer je klanten en zo en ga zo door met je burgerlijke ongehoorzaamheid zou ik zeggen!
veel succes.
Anja de Waard, Mijdrecht - 12-7-2017 12:50:20


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *