Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Tweejarig project 'Koolstofboeren' zet in op bodembehoud

ZLTO, Bionext en het Louis Bolk Instituut zijn gestart met het tweejarig project 'Koolstofboeren'. Boeren die geÔnteresseerd zijn in deelname aan een studiegroep kunnen zich aanmelden. In dit project werken biologische en gangbaar werkende boeren aan methodes om koolstof vast te leggen in de bodem om de effecten van klimaatverandering te beperken. Verder onderzoeken ze de kansen om hiermee financiŽle meerwaarde te creŽren.

Carbon credit systemen

De bodem speelt een belangrijke rol bij het zoeken naar oplossingen voor het klimaatprobleem. Door het vastleggen van koolstof in de bodem vormen boeren een deel van de oplossing van het klimaatprobleem. Tegelijkertijd is een bodem met veel organische stof weerbaarder tegen extreme weersomstandigheden, zoals droogte of hevige regenval. In het buitenland zijn al enkele werkende carboncreditsystemen actief, in Nederland is dit nog niet het geval. Het project bouwt verder op de resultaten van de ZLTO-workshops voor koolstofboeren, die in januari 2017 gehouden zijn in Brabant.


Projectactiviteiten

Voor agrarische ondernemers zal de brochure 'Goed koolstofbeheer' geactualiseerd worden. Daarin staan alle maatregelen helder uitgelegd om koolstof vast te leggen. De brochure komt ook online beschikbaar. Verder komen er vier korte instructiefilmpjes over de techniek van het vastleggen van koolstof. Het project wordt na twee jaar afgesloten met een documentaire 'Koolstofboeren', gemaakt door Fransjan De Waard en Joris van der Kamp, bekend van de film 'Bodemboeren'. Ook wisselen de deelnemers kennis uit via bijeenkomsten in studiegroepen.


Studiegroep Koolstof vastleggen

Door koolstof op het eigen bedrijf te leren vastleggen werken de deelnemers actief aan het beperken van de effecten van klimaatverandering ťn dragen ze bij aan klimaatneutraal werken. In het project gaan drie studiegroepen met akkerbouwers en melkveehouders vanaf het najaar 2017 tot eind 2018 aan de slag, in Brabant, met het onderzoeken en implementeren van maatregelen waarmee koolstof wordt vastgelegd. Dat doen ze tijdens vier bijeenkomsten die tot doel hebben om hun kennis over koolstof vastleggen te vergroten en de discussie over de haalbaarheid van maatregelen te stimuleren. Zowel biologische als gangbaar werkende ondernemers zijn van harte welkom.

Haalbaarheid

In het eerste jaar komen de kansen en knelpunten bij maatregelen aan bod en wordt helder welke maatregel een ondernemer wil gaan nemen. In het tweede jaar van het project (2018) worden deze maatregelen daadwerkelijk toegepast, gemeten en geŽvalueerd. Behalve agrarische ondernemers worden ook andere stakeholders betrokken, zoals burgers- en consumentenorganisaties, ketenpartijen (retail, winkels), overig bedrijfsleven, overheden en organisaties die carbon credits verhandelen (o.a. Climate Neutral Group). Met al deze partijen wordt de haalbaarheid van nieuwe businessmodellen onderzocht. Vanuit het project worden deze samenwerkingsverbanden begeleid en gestimuleerd.

Demovelden

Na de startbijeenkomsten met de boeren zullen enkele deelnemers worden gevraagd  om een demonstratieveld aan te leggen waarbij een maatregel wordt toegepast die aansluit bij de eigen bedrijfsvoering. Hiermee kan de praktische uitvoerbaarheid van de maatregelen worden geŽvalueerd en kunnen metingen worden verricht voor verdergaande validatie van wetenschappelijke modellen. In West-Brabant start een akkerbouwgroep, in Midden-Brabant een groep gemengde bedrijven en Oost-Brabant een groep veehouders.

Uitvoering en deelname

Het project Koolstofboeren wordt uitgevoerd door ZLTO, het Louis Bolk Instituut en Bionext. Financiers zijn de Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant, ZuivelNL, het Ministerie van Economische Zaken en de ZLTO vakgroep biologisch landbouw.

Boeren die geÔnteresseerd zijn in deelname kunnen zich hier aanmelden.

Aan deelname zijn geen kosten verbonden, wel een actieve inzet en houding.

Voor meer informatie:
Wico Dieleman
T: 06-50528480

Bron: ZLTO 

Publicatiedatum: 28-6-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

15-12-2017 NWO investeert ruim half miljard in kennis
13-12-2017 Afzet bio VS groeit met 23% in 2016
13-12-2017 Europees Parlement keurt hervorming GLB goed
11-12-2017 November 2017: 44 nieuwe gecertificeerde bedrijven
11-12-2017 Dronten blijft 'meest biologische gemeente'
8-12-2017 "Stimulans om duurzaam te boeren ontbreekt"
7-12-2017 Landbouwminister krijgt 100.000 handtekeningen om insecten te redden
6-12-2017 "Al decennialang averechts en ineffectief handelsbeleid"
30-11-2017 Nieuwe bio-wetgeving erdoor, in 2021 inwerking
30-11-2017 Bio-areaal en -productie blijven plussen
29-11-2017 Strengere eisen en verbreding voor het EKO-keurmerk
27-11-2017 Jonge Landbouwersregeling 2017 vanaf 4 december open
24-11-2017 "Europees landbouwbeleid faalt op het gebied van duurzaamheid"
24-11-2017 Voorstel voor norm over duurzaamheidskeurmerken
22-11-2017 Nieuwe bio-verordening in zicht
22-11-2017 Explosieve stijging Beter Leven-keurmerk doet bio verbleken
21-11-2017 Bulgarije achterloper in bio-landbouw, maar zet sprint in
17-11-2017 Bionext: "Amerikaanse bio-regelgeving zet economisch belang voorop"
17-11-2017 "Al ons eten ecologisch is pure noodzaak"
10-11-2017 Poetin: "Rusland tot bio-leverancier Aziatisch-Pacifische regio omvormen"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *