Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Nieuwe app beschikbaar voor beheersing Phytophthora in aardappel

Wageningen University & Research en Agrifirm hebben samen gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw Phytophthora adviessysteem dat recent op het Akkerweb-platform aan telers beschikbaar is gesteld. WUR leverde de nieuwe rekenmodule en Agrifirm de interface voor deze nieuwe app, De app is mede gefinancierd vanuit PPS PL2.0 (Precisielandbouw 2.0).Na een test met ruim 80 telers in 2016 is het waarschuwingssysteem dit jaar officieel gelanceerd. De nieuwe app biedt telers de mogelijkheid om op basis van de weersvoorspelling het Phytophthora-infectierisico van blad én knol te berekenen. Het programma geeft een preventief advies als de kritieke drempelwaarde binnenkort overschreden gaat worden én de bescherming van het gewas niet meer voldoende is. Het programma geeft ook advies voor een curatieve of stop-bespuiting als de kritieke drempelwaarde al voorbij is. De app verschijnt onder het Agrifirm-label.

Voor de aardappelziekte Phytophthora geldt dat de agressiviteit van de verschillende genotypen maar ook de invloed van het weer nu heel anders zijn dan 20 jaar geleden. De invloed van het weer op de vorming van sporen, op de verspreiding en op de infectie bepaalt in de nieuwe Phytophthora-applicatie het infectierisico.

In het EuroBlight netwerk, waarvan Wageningen University & Research een van de coördinatoren is, worden de genetische veranderingen van Phytophthora infestans, de veroorzaker van de aardappelziekte, op de voet gevolgd. De resultaten uit deze projecten worden verwerkt in de diverse waarschuwingssystemen.

In die systemen wordt de bescherming van het gewas bepaald door de specifieke eigenschappen van de verschillende fungiciden. In de nieuwe app zijn voor de middelen de actuele waarden uit de Euroblight-tabel voor werkingsduur, curatieve werking en bescherming van de nieuwe groei ingebouwd. De waarden zijn gebaseerd op veldonderzoek in meerdere landen en jaren binnen het EuroBlight-netwerk.

Oosporen die gevormd worden door samengroeien van A1 en A2 typen kunnen in de grond jaren overleven. Bij specifieke weersomstandigheden kunnen deze oosporen een primaire inoculumbron vormen en het gewas aantasten. Een speciale functie in de nieuwe applicatie schat dit risico in en reageert er effectief op. Dit is een unieke functie die geen enkel ander beslissingsondersteuningssysteem heeft.

Ook voor het optreden van knolaantasting zijn specifieke weersomstandigheden nodig. In de Phytophthora applicatie wordt dat zichtbaar gemaakt waardoor op tijd specifieke fungiciden met een goede knolbescherming kunnen worden ingezet.

De app is in Nederland beschikbaar onder het Agriform-logo, in het buitenland onder het WUR-logo. De app wordt momenteel getest in verschillende landen, onder andere in China.

Bron: WUR

Publicatiedatum: 27-6-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-6-2018 "Er zijn talloze mogelijkheden met haver"
19-6-2018 NetSuite cloud ERP, CRM & E-Commerce voor de food branche
7-6-2018 "Voor zover wij weten zijn we wettelijk in orde"
5-6-2018 Moderne technologie maakt bio-landbouw mede mogelijk in Vlaanderen
23-5-2018 Eigen biologisch gewas beheren via app
27-3-2018 App tegen voedselverspilling gelanceerd in Amsterdam
22-3-2018 Boodschappen voor elkaar doen bij Bio-Planet
22-2-2018 Gebr. Verkooyen neemt mobiele mix- en pompinstallatie in gebruik
14-2-2018 Chinezen monitoren bio-kippen met blockchain
13-2-2018 Bio-ondernemers enthousiast over online marktplaatstool Food Value
26-1-2018 Agrodust komt met eerste zelf-rijdende zitsstofzuiger
23-1-2018 App gaat strijd tegen voedselverspilling aan
8-1-2018 Colruyt Group introduceert nieuwe app
3-1-2018 App Tuintalent leert tuinieren zonder pesticiden
19-12-2017 Inkomens op biologische melkveebedrijven licht gedaald
9-11-2017 Boer 2.0 zoekt verbinding met burgers via sociale media
30-10-2017 Betere sturing door inzicht in productieverliezen en data
24-10-2017 Voedselveiligheid en kwaliteit: pijlers in de voedselindustrie
20-10-2017 App helpt in spelvorm plasticgebruik te verlagen
10-10-2017 VK: maaltijdboxen stuwen afzet bio-AGF

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *