Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Louter ondersteuning van de marktprijzen ongewenst"

OESO pleit voor landbouwsteun gericht op duurzaamheid

Landen zouden in hun landbouwbeleid minder moeten inzetten op de directe ondersteuning van de marktprijzen van agrarische producten. In plaats daarvan zou het beleid zich moeten richten op het stimuleren van duurzame groei van de productie, verbetering van de weerstand tegen klimaatsverandering en plotselinge verstoringen van de markt. Dat schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in het rapport Agricultural Policy Monitoring and Evaluation.



Hierbij is een studie gemaakt van het beleid in 52 landen, waaronder de landen die bij de OESO zijn aangesloten, maar ook 11 landen met een sterk groeiende economie. Samen gaven deze landen in de periode 2014 tot en met 2016 jaarlijks voor 442 miljard euro aan landbouwsteun. Hiervan is 60% gericht op het direct ondersteunen van de marktprijs.

De landbouwsteun die overheden geven bepalen gemiddeld 16% van de totale inkomsten van boeren in de landen die werden onderzocht. Twintig jaar geleden was dat aandeel nog 21%. Verschillende ontwikkelde landen lijken de boeren minder steun te bieden, terwijl de landbouwsteun in een aantal landen met een sterk groeiende economie toenam. Er werd door alle landen in de periode 2014 tot en met 2016 voor 77 miljard euro aan algemene steun besteed. Het gaat dan onder andere om subsidies voor kennisontwikkeling, verduurzaming en verbetering van de infrastructuur, de voedselveiligheid en de bedrijfshygiëne.

De OESO dringt er bij overheden op aan om minder subsidies uit te keren die direct zijn gerelateerd aan de productiekosten of de opbrengsten in de landbouw. Deze betalingen zijn in de regel weinig efficiënt om de beoogde doelen te realiseren, stellen de opstellers van rapport. Vaak werkt het juist het niet duurzaam gebruik van hulpbronnen in de hand. Het beleid kan beter expliciet worden gericht op het stimuleren van verduurzaming en het verbeteren van de weerstand van bedrijven tegen de gevolgen van klimaatsverandering en plotselinge verstoringen van de markt.

Lees hier het rapport Agricultural Policy Monitoring and Evaluation.

Bron: OESO
Publicatiedatum: