Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Griekse mentaliteit ten aanzien van bio-AGF verandert

De mentaliteit van Griekse telers is aan het veranderen. Ze implementeren steeds vaker biologische teeltmethoden en werken aan het verkrijgen van het GlobalGAP-certificaat, vertelt Nasos Zafirakis van het Griekse exportbedrijf Zafirakis Fruit. "Retailketens zijn steeds meer gericht op GlobalGAP-gecertificeerde biologische AGF. De laatste vier tot vijf jaar hebben we biologische teeltmethoden en nieuwe technologieën ingevoerd, zoals kassen, om de markt van bio-AGF te kunnen voorzien."Voor Zafirakis Fruit loopt het hoogseizoen van december tot maart. Het bedrijf exporteert watermeloen, sla, spinazie en kool naar Europese markten zoals Hongarije, Oostenrijk, Duitsland en Nederland. "We exporteren vooral kool maar ook kleine volumes sla. Op de Europese markt is namelijk doorgaans vraag naar slarassen die afwijken van de rassen die in Griekenland geteeld worden," legt Nasos uit. 

Het bedrijf onderzoekt momenteel ook nieuwe mogelijkheden, zoals de export van kruiden zoals koriander. "We hebben tal van groothandelsmarkten in het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Duitsland bezocht. Hier hebben we gezien dat koriander een product met veel potentieel is. We zijn dus nu gestart met een programma voor de teelt en registratie van koriander voor het komende winterseizoen. We hebben al met onze klanten overlegd en zoeken ook nog naar andere afzetmogelijkheden."Nasos merkt dat de houding ten aanzien van groenten aan het veranderen is. "De mentaliteit is veranderd. Consumenten eten minder vlees en meer biologische groenten. Afhankelijk van de markt is de vraag naar bepaalde producten sterk gegroeid, zoals naar koriander, munt, ijsbergsla, dille en kool."

Nasos denkt dat de toenemende belangstelling voor kruiden zoals koriander en dille te maken heeft met de multiculturele samenleving in Europese landen. "In de grote Europese steden wonen mensen met verschillende culturele achtergronden. Immigranten zijn dol op kruiden, terwijl op de Britse, Nederlandse en Franse markt de vraag naar sla van oudsher erg sterk is."  "Wij willen Griekse AGF op de Europese markt introduceren maar we werken eveneens aan een mentaliteitsverandering op de Griekse markt. Op de meeste Europese markten zijn Spaanse en Italiaanse groenten en fruit sterk aanwezig. Wij proberen het voorbeeld van deze landen te volgen. Ik denk echter dat zij een voorsprong op Griekenland hebben maar door onze prijzen laag te houden proberen we de concurrentie met landen als Italië, Spanje en Polen desondanks aan te gaan."

De Griekse tuinbouwsector produceert grote volumes tomaten en aardappelen. Daarnaast wordt er in Griekenland veel kool en bloemkool geproduceerd. "Het grootste gedeelte van ons aanbod is momenteel biologisch. Vijf jaar geleden hoorde je nog niemand over GlobalGAP-certificering maar nu wil iedereen producten met dit keurmerk kopen."Nasos voegt er aan toe dat een andere verandering in de sector samenhangt met de verandering van het klimaat gedurende de laatste zeven à acht jaar. "Het regent nu veel vaker dan voorheen en om deze reden teelt een toenemend aantal Griekse telers zijn AGF in kassen."

Voor meer informatie:
Nasos Zafirakis
Zafirakis Fruit
T: +302622061765
M: +306937427265 / +306937427250
zafirakisfruit@gmail.com
www.zafirakis.gr

Publicatiedatum: 10-8-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-1-2018 Franse bio-markt groeit
22-1-2018 Maandag soepdag op Tilburgse basisschool
19-1-2018 Máximaal aandacht voor pompoen op Bio-beurs
19-1-2018 Nieuw pakket phytophthora-resistente rassen Agrico
19-1-2018 Volkert Engelsman doet via koningin Máxima een appèl aan financiële sector
19-1-2018 Syngenta krijgt nul op rekest bij Europees Octrooibureau
17-1-2018 Joost maakt telersdroom waar met Heerlijke oogst
17-1-2018 Chili: 10% blauwe bessen biologisch geteeld
17-1-2018 Vraag naar biologische appel blijft groeien
17-1-2018 Bio-tuinderij Mühlingen opent kas 4,2 hectare
17-1-2018 "Meer bewustzijn voor behoud bodemstructuur en bodemleven"
16-1-2018 BioTropic neemt vier nieuwe rijpkamers in gebruik voor mango's
16-1-2018 Red Season, Italiaanse bio-aardbeien
16-1-2018 Bio Freshi Produce breidt uit met industriegroenten
16-1-2018 VK enige land in EU met afname areaal biologische sector
16-1-2018 Eerste bio-bedrijf in Oman gestart
15-1-2018 "Onkruid is grootste probleem bij quinoa"
15-1-2018 Internationale biologische paksoi-weken van start
11-1-2018 Nederlander besteedt 5% meer aan bio-AGF
11-1-2018 'Omdenker' Jan Schrijver en de Tuinbouw Ondernemersprijs

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *