Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Nederland in 2030 volledig duurzaam"

Urgenda viert 10-jarig bestaan

Op 21 juni 2007 zag 'Urgenda' het licht op het NDSM-terrein tijdens het Midzomernacht Festival. Sindsdien is er veel gebeurd. Van Wij Willen Zon en ThuisBaas tot de Klimaatzaak.

Nederland kan een volledig zijn energievoorziening realiseren in 2030. In het herziene rapport Nederland 100% duurzame energie in 2030. Het kan als je het wilt, zet Urgenda uiteen hoe het vijf keer anders kan op het gebied van wonen, vervoer, voedsel, produceren en energie opwekken.

Vooral op het gebied van industriële productie zijn grote stappen gezet en met industriële symbiose kan hele veel CO2-uitstoot worden vermeden. Een scenario voor Nederland met 100% duurzame energie blijkt goedkoper en schoner dan doorgaan op de oude voet, schept 150.000 nieuwe banen, biedt energiezekerheid en is een motor voor innovatie.

In de vernieuwde duurzame agenda wordt, met behulp van een duidelijk stappenplan en de bijbehorende kosten en baten, uiteen gezet hoe Nederland een 100% duurzame energievoorziening kan realiseren in 2030. Aan de hand van het Energietransitiemodel van het Nederlandse bedrijf Quintel Intelligence - mede gefinancierd en van input voorzien door onder andere Shell, GasTerra en netwerkbedrijven - is berekend wat er nodig is om deze transitie te bewerkstelligen en welke dilemma’s er zijn.

Het uitgangspunt van en de visie voor dit rapport is het streven naar een betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem in 2030, zonder gebruik te maken van olie, kolen en gas en dus zonder CO2 uitstoot. "Het kan, er zijn geen technische belemmeringen, maar nu moeten we het ook willen", zegt Urgenda directeur Marjan Minnesma.

Voor meer informatie: www.urgenda.nl
Publicatiedatum: