Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Europese studie concludeert:
"Biologisch beter voor gezondheid kinderen en zwangere vrouwen"

Een studie van het Europese Parlement geeft een overzicht van bestaande wetenschappelijke bewijzen over het positieve effect van biologisch eten op de gezondheid. Opmerkelijk is dat er gewaarschuwd wordt voor mogelijke beschadiging aan de hersenen door gewasbeschermingsmiddelen. De grootste risicogroepen daarbij zijn kinderen en zwangere vrouwen.



Effect van gewasbeschermingsmiddelen op hersenontwikkeling

Professor Philippe Grandjean, co-auteur van de studie (getiteld Human health implications of organic food and organic agriculture), zegt dat de blootstelling aan sommige gewasbeschermingsmiddelen in Europa tegenwoordig hoger is dan in de Verenigde Staten. Daar hebben drie grote studies aangetoond dat de hersenfuncties van kinderen verminderen wanneer de moeder tijdens de zwangerschap blootgesteld is geweest aan gewasbeschermingsmiddelen.

Een aantal studies wijzen uit dat bepaalde (chemische) insecticiden een negatieve invloed op de cognitieve ontwikkeling kunnen hebben. Daarnaast vermoedt men steeds meer dat de chemicaliŽn ook kanker en vruchtbaarheidsproblemen kunnen veroorzaken. Volgens het rapport is er van minstens 100 verschillende gewasbeschermingsmiddelen bekend dat zij nadelige neurologische effecten hebben bij volwassenen. Aangenomen moet worden dat deze pesticiden ook negatieve effecten kunnen hebben op het nog groeiende kinderbrein.

Meer bio raadzaam

In de biologische landbouw wordt niet gewerkt met chemische of kunstmatige gewasbeschermingsmiddelen, alleen met natuurlijke. De onderzoekers raden dan ook aan om meer biologische producten te eten. Dat geldt in het bijzonder voor zwangere vrouwen en kinderen. Ook het zogenoemde 'cocktail effect' baart zorgen, want we worden soms aan meerdere stoffen tegelijk blootgesteld. De precieze invloed daarvan is echter nog onvoldoende bekend. Dat biologische producten daarbuiten in de regel ook minder antibiotica bevatten, komt volgens de onderzoekers de algemene gezondheid alleen maar ten goede.

Volgens Grandjean zouden we de hersenontwikkeling van onze kinderen niet moeten riskeren vanwege een soort kortzichtigheid over de voordelen van onze huidige voedselproductie. Beleidsmakers zouden de werkwijze van de biologische boeren meer moeten introduceren bij de agrarische sector.

Bron: KiiND (Via Bio Mijn Natuur)

Publicatiedatum: 20-6-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

22-6-2018 Had de fipronilcrisis voorkomen kunnen worden?
20-6-2018 Geen deksel meer op fruit: dat scheelt 300.000 kilo plastic
19-6-2018 "Storm in een glas water"
18-6-2018 foodwatch valt Skal aan na inzien inspectierapporten
15-6-2018 Controlerende instanties in de fout: fipronilcrisis had mogelijk voorkomen kunnen worden
11-6-2018 CBL: "Uitwisseling van informatie door NVWA blijft een zorg"
11-6-2018 Recall: mogelijk glas in Danival chili con carne
1-6-2018 Gaat Zwitserland synthetische bestrijdingsmiddelen verbieden?
25-5-2018 Biofruitteelt zoekt alternatief voor krimpend middelenpakket
17-5-2018 "Gezondheid moet prioriteit hebben bij toelating pesticiden"
19-4-2018 "Chemie en voeding passen niet bij elkaar"
19-4-2018 EFSA: "Minder pesticidenresidu's in bio-voeding"
16-4-2018 Landelijke ophokplicht vogelgriep ingetrokken
10-4-2018 USDA negeert advies, bio-producenten mogen carrageen blijven gebruiken
5-4-2018 Recall bio-kipfilet wegens foutieve etikettering
4-4-2018 57 RUB-middelen aangemeld voor beoordeling
4-4-2018 VS:Telers willen uit onvrede nieuw biologisch label oprichten
29-3-2018 King Arthur biologische kokosnoot bloem teruggeroepen om salmonella
28-3-2018 "90 procent van onze ziekten zijn verbonden met ons microbioom"
23-3-2018 Salmonella uitbraak gelinkt aan biologische Coconut Smiles

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *