Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese studie concludeert:

"Biologisch beter voor gezondheid kinderen en zwangere vrouwen"

Een studie van het Europese Parlement geeft een overzicht van bestaande wetenschappelijke bewijzen over het positieve effect van biologisch eten op de gezondheid. Opmerkelijk is dat er gewaarschuwd wordt voor mogelijke beschadiging aan de hersenen door gewasbeschermingsmiddelen. De grootste risicogroepen daarbij zijn kinderen en zwangere vrouwen.



Effect van gewasbeschermingsmiddelen op hersenontwikkeling

Professor Philippe Grandjean, co-auteur van de studie (getiteld Human health implications of organic food and organic agriculture), zegt dat de blootstelling aan sommige gewasbeschermingsmiddelen in Europa tegenwoordig hoger is dan in de Verenigde Staten. Daar hebben drie grote studies aangetoond dat de hersenfuncties van kinderen verminderen wanneer de moeder tijdens de zwangerschap blootgesteld is geweest aan gewasbeschermingsmiddelen.

Een aantal studies wijzen uit dat bepaalde (chemische) insecticiden een negatieve invloed op de cognitieve ontwikkeling kunnen hebben. Daarnaast vermoedt men steeds meer dat de chemicaliƫn ook kanker en vruchtbaarheidsproblemen kunnen veroorzaken. Volgens het rapport is er van minstens 100 verschillende gewasbeschermingsmiddelen bekend dat zij nadelige neurologische effecten hebben bij volwassenen. Aangenomen moet worden dat deze pesticiden ook negatieve effecten kunnen hebben op het nog groeiende kinderbrein.

Meer bio raadzaam

In de biologische landbouw wordt niet gewerkt met chemische of kunstmatige gewasbeschermingsmiddelen, alleen met natuurlijke. De onderzoekers raden dan ook aan om meer biologische producten te eten. Dat geldt in het bijzonder voor zwangere vrouwen en kinderen. Ook het zogenoemde 'cocktail effect' baart zorgen, want we worden soms aan meerdere stoffen tegelijk blootgesteld. De precieze invloed daarvan is echter nog onvoldoende bekend. Dat biologische producten daarbuiten in de regel ook minder antibiotica bevatten, komt volgens de onderzoekers de algemene gezondheid alleen maar ten goede.

Volgens Grandjean zouden we de hersenontwikkeling van onze kinderen niet moeten riskeren vanwege een soort kortzichtigheid over de voordelen van onze huidige voedselproductie. Beleidsmakers zouden de werkwijze van de biologische boeren meer moeten introduceren bij de agrarische sector.

Bron: KiiND (Via Bio Mijn Natuur)
Publicatiedatum: