Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Ecofys begeleidt bedrijven bij verlagen milieu-impact
"Veel milieuwinst te behalen in opzet supply chain"

Tholen – Voordat een product bij de eindgebruiker terechtkomt, zijn er al tal van stadia doorlopen. Het is in deze supply chain waar voor veel bedrijven nog onnoemelijk veel winst valt te behalen. Via Life Cycle Assesments staat Ecofys bedrijven bij die hun milieu-impact willen verlagen. "Met de juiste inzet kunnen ondernemers met ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen echt concrete resultaten behalen", vertelt Annemarie Kerkhof, Managing Consultant bij Ecofys. Daarbij is geenszins sprake van wishful thinking of greenwashing.



Concreet komt het erop neer dat bedrijven hun gewenste impact eerst op lokaal, regionaal en/of globaal niveau moeten afbakenen. Vanuit daar wordt duidelijk wat de milieu-impact van elke stap binnen de keten is. Het primaire productieproces vervult daarbinnen slechts een marginale rol. Voordat een product de eindgebruiker bereikt, waarmee het einde van de keten wordt ingeluid, hebben op de achtergrond al veel tussenliggende processen plaatsgevonden, zoals verwerking, transport, verpakking en distributie. "Kwantificeer deze gegevens en gebruik deze als referentiekader in het formuleren van het formuleren van duurzaamheidsdoelstellingen. Die kun je koppelen aan zogeheten midpoint indicators (bijvoorbeeld water- of landgebruik) of endpoint indicators (bijvoorbeeld schade voor de volksgezondheid of de wereldwijde temperatuurstijging)", schetst Kerkhof.

Het ene product is het andere niet, blijkt uit berekeningen die Ecofys voor een klant heeft uitgevoerd. "De sojateelt mag onder vuur liggen, maar het is opmerkelijk hoeveel milieuwinst sojamelk oplevert ten aanzien van koemelk. Het watergebruik binnen het productieproces valt viermaal lager uit en ook het grondgebruik wordt drastisch gereduceerd. Zolang de consumptie van sojamelk wordt gestimuleerd ten koste van koemelk, maak je daarmee als voedselproduct echt het verschil", verduidelijkt Kerkhof.

"We moeten wel. Twee van de negen planetary boundaries zijn al overschreden. Als we op dezelfde voet doorgaan, komen de overige ook in gevaar. Omdat je je kunt afvragen in hoeverre deze processen omkeerbaar zijn, heeft het zeker enige urgentie om na te denken over een andere invulling van de huidige productieprocessen. Het liefst een invulling waarin het begrip 'end of life' plaatsmaakt voor een cyclische benadering", besluit ze.

Bron: Stockholm Resilience

Wat het proces wel bemoeilijkt is dat deze urgentie niet overal en door iedereen even sterk gevoeld wordt. De noodzaak tot verandering is (gevoelsmatig) sterk plaats- en tijdsgebonden. Het reduceren van watergebruik binnen productielocaties in gebieden die kampen met grote droogte 'voelt' urgenter dan in waterrijke gebieden. ders. Terwijl juist de bedrijven die niet met deze problematiek kampen op dat front de grootste veranderingen kunnen bewerkstelligen.

Voor meer informatie: www.sustainablefoodssummit.com

Publicatiedatum: 14-6-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

16-8-2017 "Breed, divers en biologisch verassortiment"
14-8-2017 Verkoopstal mikpunt van vandalisme en diefstal
20-7-2017 Roosendaal zoekt AGF-marktkoopman voor wekelijkse bio-markt
29-6-2017 Natuurwinkel Amersfoort neemt klanten mee naar streekleveranciers
28-6-2017 Online groenten bestellen bij 'Buurderij' in Assen
28-6-2017 Zomerse sferen bij Natuurwinkel
27-6-2017 Spaaractie voor boodschappenpakket bij Natuurwinkel en Biologisch Specialist
23-6-2017 Natuurwinkel viert vandaag en morgen zomerfeest
19-6-2017 "Ook meteen bijkletsen met collega-ondernemers"
15-6-2017 Pimp je boerderijwinkel
29-5-2017 Denemarken hoogste marktaandeel bio ter wereld
23-5-2017 Zelfs onze zuiderburen bezoeken Glutenvrij Lente Festival
22-5-2017 Bioweb en De Friese Steekbox lanceren Friese maaltijdbox
19-5-2017 Jachtopziener geeft schwung aan groenteverkoop
9-5-2017 Biowinkel Oxford onderscheiden met Retailer of the Year Award
5-5-2017 Ecoville: grootste biologische groentekraam van Nederland
3-5-2017 "Biologische voeding en voedingssupplementen gaan prima samen"
2-5-2017 "Winkelier is tool voor verdere verduurzaming"
21-4-2017 Make-over voor Natuurwinkel Puur & Vitaal
19-4-2017 21 mei: Food & Health Festival in Heythuysen

 

Reacties:


Dat verhaaltje over sojamelk versus koemelk snap ik niet helemaal. Sojamelk kan ook geen vervanger zijn, het heeft een andere voedingswaarde.
Anja de Waard, Mijdrecht - 17-6-2017 10:03:09


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *