Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Ecofys begeleidt bedrijven bij verlagen milieu-impact
"Veel milieuwinst te behalen in opzet supply chain"

Tholen Ė Voordat een product bij de eindgebruiker terechtkomt, zijn er al tal van stadia doorlopen. Het is in deze supply chain waar voor veel bedrijven nog onnoemelijk veel winst valt te behalen. Via Life Cycle Assesments staat Ecofys bedrijven bij die hun milieu-impact willen verlagen. "Met de juiste inzet kunnen ondernemers met ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen echt concrete resultaten behalen", vertelt Annemarie Kerkhof, Managing Consultant bij Ecofys. Daarbij is geenszins sprake van wishful thinking of greenwashing.



Concreet komt het erop neer dat bedrijven hun gewenste impact eerst op lokaal, regionaal en/of globaal niveau moeten afbakenen. Vanuit daar wordt duidelijk wat de milieu-impact van elke stap binnen de keten is. Het primaire productieproces vervult daarbinnen slechts een marginale rol. Voordat een product de eindgebruiker bereikt, waarmee het einde van de keten wordt ingeluid, hebben op de achtergrond al veel tussenliggende processen plaatsgevonden, zoals verwerking, transport, verpakking en distributie. "Kwantificeer deze gegevens en gebruik deze als referentiekader in het formuleren van het formuleren van duurzaamheidsdoelstellingen. Die kun je koppelen aan zogeheten midpoint indicators (bijvoorbeeld water- of landgebruik) of endpoint indicators (bijvoorbeeld schade voor de volksgezondheid of de wereldwijde temperatuurstijging)", schetst Kerkhof.

Het ene product is het andere niet, blijkt uit berekeningen die Ecofys voor een klant heeft uitgevoerd. "De sojateelt mag onder vuur liggen, maar het is opmerkelijk hoeveel milieuwinst sojamelk oplevert ten aanzien van koemelk. Het watergebruik binnen het productieproces valt viermaal lager uit en ook het grondgebruik wordt drastisch gereduceerd. Zolang de consumptie van sojamelk wordt gestimuleerd ten koste van koemelk, maak je daarmee als voedselproduct echt het verschil", verduidelijkt Kerkhof.

"We moeten wel. Twee van de negen planetary boundaries zijn al overschreden. Als we op dezelfde voet doorgaan, komen de overige ook in gevaar. Omdat je je kunt afvragen in hoeverre deze processen omkeerbaar zijn, heeft het zeker enige urgentie om na te denken over een andere invulling van de huidige productieprocessen. Het liefst een invulling waarin het begrip 'end of life' plaatsmaakt voor een cyclische benadering." 

Bron: Stockholm Resilience

Wat het proces wel bemoeilijkt is dat deze urgentie niet overal en door iedereen even sterk gevoeld wordt. De noodzaak tot verandering is (gevoelsmatig) sterk plaats- en tijdsgebonden. Het reduceren van watergebruik binnen productielocaties in gebieden die kampen met grote droogte 'voelt' urgenter dan in waterrijke gebieden. Terwijl juist de bedrijven die niet met deze problematiek kampen op dat front de grootste veranderingen kunnen bewerkstelligen.

Voor meer informatie: www.sustainablefoodssummit.com

Publicatiedatum: 14-6-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

8-12-2017 "Route wandelvierdaagse liep dwars door onze winkel"
4-12-2017 Ekomenu heeft vegan Kerstmenu-maaltijdbox
1-12-2017 "Bureaucratie nekt kleinschalige ondernemer"
29-11-2017 Ecoshop Helder draagt het stokje over
16-11-2017 Grootste bio-winkel Midden-Europa geopend in Polen
15-11-2017 Biologische boerderijwinkel Hoeve Doelwyck opent haar deuren
15-11-2017 Bio-groenten per fietskoerier in het land van Eddy Merckx
14-11-2017 Odin-winkels in drie finales Beste Biowinkel-verkiezing
10-11-2017 "Geen gouden bergen, maar wel een hoop voldoening"
8-11-2017 Bio-ondernemers floreren in nieuwe Fairtrade Gemeente Hilversum
2-11-2017 Campagne in bio-speciaalzaken voor 0% btw op biologisch voedsel
30-10-2017 Publieksverkiezing Beste Biowinkel 2018 van start
26-10-2017 Ambacht verdwijnt langzaam uit straatbeeld
24-10-2017 Biologische vegan winkel lonkt voor Goudse binnenstad
18-10-2017 "Interactie tussen boeren en buren legt stevig fundament"
17-10-2017 Rio de Bio wint Duurzame Week Award 2017
16-10-2017 Marc Haan: "Geeft enorme kick om succesvolle klantactie op te zetten"
13-10-2017 Ineke Schrama: "Met zero waste-principes onze tijd ver vooruit"
9-10-2017 Demeter draagt bij aan het onderscheidend vermogen van speciaalzaken
5-10-2017 Drukte bij zomerspaaractie Natuurwinkel en Biologisch Specialist

 

Reacties:


Dat verhaaltje over sojamelk versus koemelk snap ik niet helemaal. Sojamelk kan ook geen vervanger zijn, het heeft een andere voedingswaarde.
Anja de Waard, Mijdrecht - 17-6-2017 10:03:09


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *