Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




'De Smaak Van' ontvangt biocertificaat
"Liever lokaal geteeld gangbaar fruit dan ingevlogen bio-fruit"

Jeroen van Vliet produceert streekproducten: "Eigenlijk alles wat in een pot kan". Fruitbeleg bijvoorbeeld, piccalilly, mayonaise en chutneys. In april dit jaar ontving zijn bedrijf De Smaak Van een biologisch certificaat. Hoe verliep het certificeringsproces en waarom wil de ondernemer biologische producten maken?

"Wij maken pure producten op een zo duurzaam mogelijke manier", licht Van Vliet toe. Hij en zijn vier medewerkers werken met oude technieken, zoals wecken. Mede daardoor is het gebruik van chemische conserveringsmiddelen niet nodig. De ondernemer werkt het liefst met lokaal geteelde gewassen. Zo heb je minder foodmiles en werk je dus minder milieubelastend. De kwaliteit van fruit van dichtbij is beter dan van fruit dat je importeert." Er is een markt voor biologische producten, maar voor Van Vliet is biologisch geen doel op zich. Moet hij kiezen tussen lokaal gekweekt gangbaar fruit en ingevlogen biologisch fruit, dan heeft lokaal zijn voorkeur.

Proces

Het omschakelen had wel wat voeten in de aarde. "Het was een interessant traject. Je gaat kritisch naar je eigen bedrijf kijken en wordt gedwongen om na te denken over zaken waar je eigenlijk nooit bij stil staat. Tot het verlengsnoer en het schoonmaakmiddel aan toe", aldus de producent. In de koelcel, opslag en vriescel creerde Van Vliet aparte ruimtes waar alln biologische producten mogen staan. Zo wordt vermenging of verwisseling met gangbare producten uitgesloten. Wat de certificering vertraging opleverde, was verwarring rondom de implementatie van nieuwe wetgeving rondom pectine. Deze natuurlijke stof wordt gebruikt als verdikkingsmiddel en is niet biologisch verkrijgbaar. Uiteindelijk kon de certificering toch doorgaan.

Doorgelicht

Hoe verliep de ingangscontrole? "De inspecteurs van Skal doen hun werk met passie. Ik kreeg veel vragen en er was interesse in wat we doen en hoe het bedrijf er uitziet", aldus Van Vliet. De inspectie begon op kantoor met het nakijken van het handboek. Gecontroleerd werd of de producten waarmee de ondernemer werkt traceerbaar zijn, of de leveranciers gecertificeerd zijn en of verwerking en opslag gescheiden van gangbaar plaats vindt. "Je wordt doorgelicht, er wordt gekeken of wat je op papier hebt staan klopt met de realiteit."

Voor meer informatie: www.skal.nl

Publicatiedatum: 13-6-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

5-10-2017 Interne automatisering Machandel voorzien van impuls
18-7-2017 Minder voedselverspilling bij gebruik van diepvriesproducten
21-6-2017 "Wij voegen geen middelen toe. Nul"
12-4-2017 Conservenfabriek draait overuren door vroege aspergeoogst
3-4-2017 Wilde bessenjam en -siropen Torfolk Grd nu in Nederland
29-3-2017 Groningen stimuleert teelt voor bio-conserven
22-3-2017 Duurzaam dieet voor je kat
7-3-2017 Biologische babyvoeding en conserven in trek
13-10-2016 Bio-aandeel Baltussen toegenomen tot 50%
30-9-2016 Baltussen kampt met aanvoerproblemen na extreem weer
13-9-2016 Bonduelle breidt biologisch aanbod uit
6-9-2016 Marinwaerdt introduceert nieuwe producten met uitsluitend natuurlijke suikers
24-8-2016 Hollandse gezelligheid op 22ste Landgoedfair
2-6-2016 Tomatenpuree van De Nieuwe Band wordt Demeter
11-3-2016 Amaizin exotische bonen in blik
16-2-2016 Hoogste score voor La BIO IDEA kikkererwten
9-2-2016 Jumbo boycot Hak-groenten
5-2-2016 Machandel verwacht weer 30% groei en blijft innoveren
11-11-2015 LunaeTerra groenteconserven: ook variatie in de winter
26-2-2015 Het biologisch kennisnetwerk op bezoek bij Baltussen Konservenfabriek

 

Reacties:


U vermeldt in uw artikel dat door het wecken chemische conserveringsmiddelen niet nodig zijn. Uw suggestie dat in de reguliere conservering deze middelen wel worden gebruikt is onjuist. In de groente- en fruit conservenindustrie worden de producten uitsluitend door verhitting houdbaar gemaakt.

Arie Ermstrang, OPHEUSDEN - 13-6-2017 14:42:57


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *