Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'De Smaak Van' ontvangt biocertificaat

"Liever lokaal geteeld gangbaar fruit dan ingevlogen bio-fruit"

Jeroen van Vliet produceert streekproducten: "Eigenlijk alles wat in een pot kan". Fruitbeleg bijvoorbeeld, piccalilly, mayonaise en chutneys. In april dit jaar ontving zijn bedrijf De Smaak Van een biologisch certificaat. Hoe verliep het certificeringsproces en waarom wil de ondernemer biologische producten maken?

"Wij maken pure producten op een zo duurzaam mogelijke manier", licht Van Vliet toe. Hij en zijn vier medewerkers werken met oude technieken, zoals wecken. Mede daardoor is het gebruik van chemische conserveringsmiddelen niet nodig. De ondernemer werkt het liefst met lokaal geteelde gewassen. Zo heb je minder foodmiles en werk je dus minder milieubelastend. De kwaliteit van fruit van dichtbij is beter dan van fruit dat je importeert." Er is een markt voor biologische producten, maar voor Van Vliet is biologisch geen doel op zich. Moet hij kiezen tussen lokaal gekweekt gangbaar fruit en ingevlogen biologisch fruit, dan heeft lokaal zijn voorkeur.

Proces

Het omschakelen had wel wat voeten in de aarde. "Het was een interessant traject. Je gaat kritisch naar je eigen bedrijf kijken en wordt gedwongen om na te denken over zaken waar je eigenlijk nooit bij stil staat. Tot het verlengsnoer en het schoonmaakmiddel aan toe", aldus de producent. In de koelcel, opslag en vriescel creëerde Van Vliet aparte ruimtes waar alléén biologische producten mogen staan. Zo wordt vermenging of verwisseling met gangbare producten uitgesloten. Wat de certificering vertraging opleverde, was verwarring rondom de implementatie van nieuwe wetgeving rondom pectine. Deze natuurlijke stof wordt gebruikt als verdikkingsmiddel en is niet biologisch verkrijgbaar. Uiteindelijk kon de certificering toch doorgaan.

Doorgelicht

Hoe verliep de ingangscontrole? "De inspecteurs van Skal doen hun werk met passie. Ik kreeg veel vragen en er was interesse in wat we doen en hoe het bedrijf er uitziet", aldus Van Vliet. De inspectie begon op kantoor met het nakijken van het handboek. Gecontroleerd werd of de producten waarmee de ondernemer werkt traceerbaar zijn, of de leveranciers gecertificeerd zijn en of verwerking en opslag gescheiden van gangbaar plaats vindt. "Je wordt doorgelicht, er wordt gekeken of wat je op papier hebt staan klopt met de realiteit."

Voor meer informatie: www.skal.nl
Publicatiedatum: