Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Spelthype over hoogtepunt heen volgens molenaar Hans Titulaer
"Jammer dat Skal niet meer in staat is om mee te denken"

Tholen – De Witte Molen in Nijmegen verwerkt sinds 1980 op ambachtelijke wijze biologische granen. Enkel biologisch en de helft van de productie gebeurt op basis van windkracht. Daarmee is De Witte Molen waarschijnlijk de enige op windkracht aangedreven molen in Nederland die alléén biologische granen verwerkt. Begonnen in de  tijd van de Kleinschaligheidsbeweging en MEMO-bedrijven, en aan de wieg gestaan van het EKO-keurmerk, was de Witte Molen ook van de eerste lichting bedrijven met een Skal-licentie. Hans geeft aan dat dat laatste toch ook regelmatig voor veel ergernis zorgt.

Hans: "Als Skal nu eens zou zorgen dat de producten de Nederland binnenkomen helemaal oké zijn. Dan zouden ze zich minder met hun bijna rigide 'achterafcontroles' hoeven bezig houden en bijvoorbeeld ook nog vallen over een verkeerde letter op een etiket. En dan krijg je daarna een brief waarin staat dat je in overtreding bent. Alsof je een crimineel bent! Dat steekt toch wel heel erg als je al zo lang vorm geeft aan de ecologische zaak. Wat ook erg steekt is dat ik de laatste jaren op vragen aan de Skal alleen maar 'dat is de regelgeving' te horen kreeg. Skal is echt een bureaucratische organisatie die alleen de regelgeving controleert. Ik mis een echte ondersteuning van, en meedenken met de werkers in de sector. En dan die 4-kantsvergelijking alias massabalans! Wat een verspilling van tijd voor een 100% biologisch en relatief klein bedrijf als het onze dat zich geen extra werknemer kan permitteren voor dit soort zaken. Alsof Skal vooral wil gaan voor een schaalvergroting van de biologische sector met allemaal grote bedrijven."


Hans draait de wieken van de molen.

Hans betreurt ook dat voor het ecologische aspect van het windenergiegebruik door De Witte Molen bij Skal geen plaats lijkt te zijn. "Het veel meer omvattende EKO-keurmerk zegt ons en onze klanten dan ook veel meer dan de Skal-licentie. Dat keurmerk staat immers naast biologisch ook voor ecologie, eerlijk en zorg voor mens en natuur. Zeker goed, zo'n controle-instantie, maar laat ons vooral doen waar we goed in zijn; zo ecologisch mogelijk eerlijke melen produceren. Laat Skal ons ondersteunen in hun controlerende taak, maar laat ons niet wakker liggen van een op handen zijnde inspectie." 

Spelthype

De spelthype is volgens Hans nu echt afgezwakt. "Het was natuurlijk ook allemaal erg overdreven. Het gaat mij te ver om een bepaalde graansoort als wondermiddel te zien. Een dergelijke hype is ook jammer voor mensen die er al langer mee bezig zijn, het drijft de prijzen immers flink op." Nu is er een kleine haverhype. "Er is duidelijk meer vraag naar havermeel en havervlokken dan voorheen."


De Witte Molen in Nijmegen staat middenin een woonwijk.

De Witte Molen heeft sinds kort ook de beschikking over bijzondere oude graanrassen die bij Doornik Natuurakkers groeien. "Na de overname van der Consequente Biobakker door Bakkerij Verbeek kunnen wij daar mee aan de slag. Hierbij gaat het onder meer om rode emmer, witte emmer,  Ebner Rotkorn en Heliarotarwe. Met deze granen zijn we nu aan het testen, de bakkers krijgen van ons een testzakje. Dit alles levert natuurlijk een heel bijzonder product op: biologisch graan uit de Betuwe dat met behulp van Nijmeegse wind wordt vermalen. Een op en top streekproduct dus, dat bevalt mij wel, aangezien we regionaliteit een tijdje uit het oog verloren zijn. Ik verwacht dat de vraag naar deze oude tarwerassen in de toekomst nog wel zal toenemen."

Voor meer informatie:

Hans Titulaer
De Witte Molen
Looimolenweg 17
6542 JN Nijmegen
06 53667686
dewittemolen@planet.nl
www.dewittemolen.eu

Publicatiedatum: 12-6-2017
Auteur: Lenneke Pors-Schot
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

14-3-2018 'Jenneke bakt lekkernijen 100% biologisch'
12-3-2018 Samenwerking verbetert communicatie over bio-bakgraan
6-3-2018 "Ik kan uitslapen doordat mijn deeg 16 uur moet rijzen"
1-3-2018 Marlies Billens: "Goede biologische olijfolie werkt prima als broodverbeteraar"
28-2-2018 Wat bio-brood biologisch maakt
23-2-2018 EKO-keurmerk wordt gevierd met het ‘blije biologische worstenbroodje’
14-2-2018 Belgische campagne voor biologische graanproducten
12-2-2018 Omzetgroei met dubbele cijfers voor Trek en Bear
30-1-2018 Oldenheimer: 100% volkomen volkoren zuurdesembrood
26-1-2018 Wessanen focust op verantwoorde tussendoortjes
22-12-2017 Cannabis Burger bij Burgerbar Ter Marsch & Co
8-12-2017 Biologische speculaas het hele jaar door
4-12-2017 Thedinghsweert koekjes - met zorg gebakken
1-12-2017 Bietenbrownie en wortelmuffin tegen voedselverspilling
17-11-2017 Exclusief in België: bio-marsepein van Hygiëna
16-11-2017 Bakkerij Hardeman heet nu 'Gerard & Suus'
10-11-2017 Bezorgservice Bready: brood 's nachts besteld, 's ochtends in huis
9-11-2017 Nieuw: biologische pompebledbroodjes uit Friesland
6-11-2017 Nieuw bij Natudis: Ranson Bierbroodmixen
3-11-2017 Wethouder Het Bildt krijgt eerste Fairtrade Suikerbrood van Eko Bakkerij Bolhuis

 

Reacties:


Helemaal mee eens! Skal is er niet voor bio-ondernemers, skal is er voor zichzelf! Bureaucratie ten top!
Het protocol is leidend waardoor inspecteurs niet meer tot zelfstandig en creatief meedenken in staat zijn.

Tenenkrommend vind ik vooral dat het bij inspectie totaal niet om de inhoud van het product gaat. Een tijdrovende rigide 4-kantsvergelijking die kant nog wal raakt: dat is waar men heilig in geloofd...Susan, Millingen - 13-7-2017 0:08:19


Net al bij zoveel instituten veranderd het van nog enigszins soepel kraakbeen naar hard botweefsel. Een onomkeerbaar proces.
Helemaal mee eens, Scal zou zichzelf moeten verjongen en meedenken want we zijn niet voor de regels, de regels zijn er voor ons, lees goed en eerlijk voedsel en vooral kunnen we het tegenwerken missen als kiespijn.
Anja de Waard, Mijdrecht - 7-7-2017 10:23:42


Ik ken zowel De Witte Molen als Skal. De molen gemoedelijk en Skal formeel. Het klopt dat Skal de opdracht heeft voor toezicht op de formele regels. Daarnaast hebben we nog het EKO-keurmerk en het zou mooi zijn als we dit keurmerk samen weer kunnen laden vanuit een breder perspectief. En ja, windenergie is wel duurzaam. Binnenkort meer over duurzaamheid en meerwaarden op de vernieuwde website van stichting EKO-keurmerk.
Leen Janmaat, Drieberegen (email) - 13-6-2017 11:37:45


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *