Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Spanje kampioen in biologische kasgroenten

Tholen – De biologische teelt in Spanje is bezig aan een enorme opmars, met name binnen de kasgroenten. Heeft dat een ontwrichtend effect op de markt of is het een kwestie van vraag en aanbod? We vragen het Job van den Berg van Bio Montaña. "De Nederlandse kasgroenteteelt hoeft niet te vrezen voor haar bestaansrecht. Daarvoor is de vraag naar bio te groot en is de productie in Spanje té afhankelijk van de weersomstandigheden. Dat blijft natuurlijk een grote risicofactor."

De economische crisis stond de groei van bio lange tijd in de weg. Nu die is weggeëbd kiest de consument steeds vaker en bewuster voor biologische groenten, merkt Job. Hij is werkzaam bij Bio Montaña, de Spaanse partner van de Best Fresh Group. "Die omslag zie je nu ook op teeltniveau. De grotere conventionele namen in Spanje mengen zich nu ook in bio. Zij denken meteen in grote volumes. Het gaat dan meteen om honderden hectaren."

Spanje als voorkeursleverancier

De invloed van bio in Spanje heeft al merkbaar effect op de Nederlandse teelt. "Een Duitse retailer als Aldi Nord ziet in Spanje een betrouwbare partner voor een jaarrond levering van de welbekende drie-eenheid tomaat, paprika en komkommer. De discounter grijpt pas terug op de Nederlandse teelt als de Spaanse niet toereikend is. Daarmee vervult Nederland vooral een rol als 'gaatjes-opvuller'. Voorheen was dat precies andersom. Op gezette momenten keek de markt dan alleen naar Hollands product en kwam Spanje er niet of nauwelijks aan te pas", weet Job. "De markt in Spanje ontwikkelt zich qua bio-aanbod dusdanig dat de retail niet meer op voorhand Holland-trouw is. Spanje heeft hard aan de weg getimmerd om als jaarrond producent te boek te staan. En niet zonder succes, zo blijkt."

"Prijstechnisch is telen in Spanje efficiënter", vervolgt Job. "Als het puntje bij het paaltje komt, is de prijs voor grote retailers vaker van doorslaggevend belang dan het land van herkomst, de lokale biowinkel daargelaten." De handelaar benadrukt hierbij dat zolang de kwaliteit van het Spaanse product niet onderdoet voor het Hollandse, Spanje in de huidige omstandigheden al snel voorkeursleverancier wordt, daar het Iberisch Schiereiland een veelvoud aan producten jaarrond kan telen.

Diepte-investeringen vergroten afzetmogelijkheden

De kwaliteit van de teelt zelf is de afgelopen jaren flink toegenomen. Job: "Telers investeren in steeds modernere kassen, die ook 's winters verwarmd kunnen worden. Dat zie je ook terug in de kwaliteit van het product. Kapitaalinjecties in gekoeld transport en opslag, hypermoderne geklimatiseerde loodsen en een hogere omloopsnelheid van teelt tot verpakt product hebben allemaal een positieve impact op de houdbaarheid. Dat vergroot natuurlijk ook de afzetmogelijkheden."

Door deze ontwikkelingen is er binnen het segment kasgroenten een zekere overlap met Hollands product. De volumes Spaanse komkommers kwamen aan de start van het seizoen in grote getale binnen. Dat had ook zijn weerslag op de prijsvorming. "De afgelopen weken stonden de prijzen voor courgettes en komkommers enorm onder druk. Bij zulke lage prijzen trekken telers vanzelf weg en komt de natuurlijke balans weer terug", besluit Job. Binnen de vollegrondsgroenten is er van overlap weinig sprake. De afzet daarvan loopt redelijk synchroon.

Voor meer informatie:
j.vandenberg@biomontana.com
www.biomontana.com

Publicatiedatum: 7-7-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-1-2018 Franse bio-markt groeit
22-1-2018 Maandag soepdag op Tilburgse basisschool
19-1-2018 Máximaal aandacht voor pompoen op Bio-beurs
19-1-2018 Nieuw pakket phytophthora-resistente rassen Agrico
19-1-2018 Volkert Engelsman doet via koningin Máxima een appèl aan financiële sector
19-1-2018 Syngenta krijgt nul op rekest bij Europees Octrooibureau
17-1-2018 Joost maakt telersdroom waar met Heerlijke oogst
17-1-2018 Chili: 10% blauwe bessen biologisch geteeld
17-1-2018 Vraag naar biologische appel blijft groeien
17-1-2018 Bio-tuinderij Mühlingen opent kas 4,2 hectare
17-1-2018 "Meer bewustzijn voor behoud bodemstructuur en bodemleven"
16-1-2018 BioTropic neemt vier nieuwe rijpkamers in gebruik voor mango's
16-1-2018 Red Season, Italiaanse bio-aardbeien
16-1-2018 Bio Freshi Produce breidt uit met industriegroenten
16-1-2018 VK enige land in EU met afname areaal biologische sector
16-1-2018 Eerste bio-bedrijf in Oman gestart
15-1-2018 "Onkruid is grootste probleem bij quinoa"
15-1-2018 Internationale biologische paksoi-weken van start
11-1-2018 Nederlander besteedt 5% meer aan bio-AGF
11-1-2018 'Omdenker' Jan Schrijver en de Tuinbouw Ondernemersprijs

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *