Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Spanje kampioen in biologische kasgroenten

Tholen – De biologische teelt in Spanje is bezig aan een enorme opmars, met name binnen de kasgroenten. Heeft dat een ontwrichtend effect op de markt of is het een kwestie van vraag en aanbod? We vragen het Job van den Berg van Bio Montaña. "De Nederlandse kasgroenteteelt hoeft niet te vrezen voor haar bestaansrecht. Daarvoor is de vraag naar bio te groot en is de productie in Spanje té afhankelijk van de weersomstandigheden. Dat blijft natuurlijk een grote risicofactor."

De economische crisis stond de groei van bio lange tijd in de weg. Nu die is weggeëbd kiest de consument steeds vaker en bewuster voor biologische groenten, merkt Job. Hij is werkzaam bij Bio Montaña, de Spaanse partner van de Best Fresh Group. "Die omslag zie je nu ook op teeltniveau. De grotere conventionele namen in Spanje mengen zich nu ook in bio. Zij denken meteen in grote volumes. Het gaat dan meteen om honderden hectaren."

Spanje als voorkeursleverancier

De invloed van bio in Spanje heeft al merkbaar effect op de Nederlandse teelt. "Een Duitse retailer als Aldi Nord ziet in Spanje een betrouwbare partner voor een jaarrond levering van de welbekende drie-eenheid tomaat, paprika en komkommer. De discounter grijpt pas terug op de Nederlandse teelt als de Spaanse niet toereikend is. Daarmee vervult Nederland vooral een rol als 'gaatjes-opvuller'. Voorheen was dat precies andersom. Op gezette momenten keek de markt dan alleen naar Hollands product en kwam Spanje er niet of nauwelijks aan te pas", vervolgt Job. "De markt in Spanje ontwikkelt zich qua bio-aanbod dusdanig dat de retail niet meer op voorhand Holland-trouw is. Spanje heeft hard aan de weg getimmerd om als jaarrond producent te boek te staan. Niet zonder succes, zo blijkt."

"Prijstechnisch is telen in Spanje efficiënter", merkt Job op. "Als het puntje bij het paaltje komt, is de prijs voor grote retailers vaker van doorslaggevend belang dan het land van herkomst, de lokale biowinkel daargelaten." Job benadrukt hierbij dat zolang de kwaliteit van het Spaanse product niet onder doet voor het Hollandse, Spanje in de huidige omstandigheden al snel voorkeursleverancier wordt, daar het Iberisch Schiereiland een veelvoud aan producten jaarrond kan telen.

Diepte-investeringen vergroten afzetmogelijkheden

De kwaliteit van de teelt zelf is de afgelopen jaren flink toegenomen. Job: "Telers investeren in steeds modernere kassen, die ook 's winters verwarmd kunnen worden. Dat zie je ook terug in de kwaliteit van het product. Kapitaalinjecties in gekoeld transport en opslag, hypermoderne geklimatiseerde loodsen en een hogere omloopsnelheid van teelt tot verpakt product hebben allemaal een positieve impact op de houdbaarheid. Dat vergroot natuurlijk ook de afzetmogelijkheden."

Door deze ontwikkelingen is er binnen het segment kasgroenten een zekere overlap met Hollands product. De volumes Spaanse komkommers kwamen aan de start van het seizoen in grote getale binnen. Dat had ook zijn weerslag op de prijsvorming. "De afgelopen weken stonden de prijzen voor courgettes en komkommers enorm onder druk. Bij zulke lage prijzen trekken telers vanzelf weg en komt de natuurlijke balans weer terug", licht Job toe. Binnen de vollegrondsgroenten is er van overlap weinig sprake. De afzet daarvan loopt redelijk synchroon.

Voor meer informatie:
j.vandenberg@biomontana.com
www.biomontana.com

Publicatiedatum: 7-7-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-9-2017 Vierdaagse Masterclass kaasmaken met bio-boer David Asher
20-9-2017 Spaanse teler kiest voor biologisch steenfruit
20-9-2017 Amerikaanse bio-sector discussieert opnieuw over teelt op water
19-9-2017 Zwitserland: veel vraag naar bio-kruiden deze zomer
19-9-2017 Biologische Nederlandse thee wint innovatieprijs voor telers
19-9-2017 Irrigatie-advies voor bio-teelten
15-9-2017 Aldi en Lidl ondertekenen duurzame aardappelconvenant
15-9-2017 Vlaamse gedeputeerde bezoekt biologisch tuinbouwbedrijf
14-9-2017 Peter van der Schoot nieuwe voorzitter Comité Bio GroentenFruitHuis
14-9-2017 Eerste biologische dadelgroothandel in Antwerpen
13-9-2017 "Spaanse thuismarkt steeds groter voor mango's en avocado's"
12-9-2017 Ruby Valencia: sinaasappel met smaak en eigenschappen van grapefruit
12-9-2017 Aldi ondertekent duurzame aardappelconvenant
11-9-2017 Hoe biologische gember vrouwenmishandeling in Peru tegengaat
8-9-2017 Jumbo verduurzaamt Nederlands AGF-aanbod
7-9-2017 Azienda Agricola Modica focust zich op bio-teelt
7-9-2017 Boeket van Belgische bio-bloemen rechtstreeks van het veld
7-9-2017 Inschrijving Koning Willem I Prijs en Plaquette van start
7-9-2017 VS: aandeel bio-peren stijgt
6-9-2017 "Uitermate goed kooljaar"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *