Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Aarts Conserven introduceert deze maand biologische puntasperges
"Conserven zijn eigenlijk gewoon convenience, maar dan anders verpakt"

Tholen - Aarts Conserven weckt asperges, kersen en peren. Al in 1934 startte aspergeteler Mart Aarts met het ambachtelijk wecken van asperges. Sindsdien is het 'witte goud' niet meer weg te denken uit het assortiment. Het aspergeseizoen betekent ook voor Aarts Conserven een drukke periode. Hoewel er ook andere producten worden geweckt, is de asperge toch wel het belangrijkste product voor de verwerker uit het Limburgse Lottum.



"Al in januari worden er afspraken met telers gemaakt over de volumes en sorteringen", aldus Martin Damen van Aarts Conserven. "Het zijn dezelfde asperges als die voor de versmarkt, geteeld op de zandgronden van Brabant en Limburg." Naast de directe aanvoer van de telers koopt Aarts deels in op de vrije markt via de veiling. In de periode wanneer er veel acties gepland staan in de supermarkten, is het voor de verwerker lastiger om aan product te komen. "Dan zien we de aanvoer aanmerkelijk stagneren. We kopen overigens ook asperges in uit Duitsland. De beschikbaarheid is daar veel groter. Het areaal in Nederland telt ongeveer 3.500 hectare terwijl dat in Duitsland op 30.000 hectare komt. De kwaliteit van deze asperges is zeker vergelijkbaar met het Nederlandse product."

Aarts Conserven biedt de asperges aan in verschillende maatvoeringen. Waar de dikkere asperges, net zoals in de versmarkt, veelal tijdens de warme maaltijd worden genuttigd, worden de dunne puntasperges met name voor het maken van hapjes gebruikt. De gesneden asperges doen het goed in soepen en worden de laatste jaren ook steeds meer gebruikt voor het maken van salades. Ondanks dat er volgens Martin niet heel veel variatie in het assortiment mogelijk is, worden er voor de Duitse en Oostenrijkse markt aanvullend asperges in het zuur geproduceerd. Deze worden daar als snack geconsumeerd. Ook introduceert Aarts Conserven deze maand biologische puntasperges, waarmee het bedrijf de enige speler in Europa is die op grote schaal biologische asperges verwerkt. Het conservenproduct is jaarrond in de supermarkt te vinden. Martin geeft aan dat de dikkere maaltijdasperges vooral in het seizoen populair zijn evenals tijdens de feestdagen. "Waarom consumenten voor ons product kiezen? Toch het gemak en de kwaliteit. Asperges zijn vrij bewerkelijk. Wij schillen de asperges voor ze de potten ingaan wat enorm scheelt in bereidingstijd. Daarnaast verwerken wij gewoon hetzelfde product als op de versmarkt wordt aangeboden en kunnen dus dezelfde kwaliteit bieden. De horeca maakt bijvoorbeeld ook graag gebruik van ons product, zelfs in het seizoen."



Onderscheidend in het conservenschap

De asperges worden alleen in het seizoen in de maanden april, mei en juni verwerkt. Na het aspergeseizoen volgen de kersen en de peren. "Aangevuld met andere producten zoals pruimen, mirabellen en fruitvullingen komen we tot een jaarrond productie." Het fruit wordt eveneens direct via telers en op de veilingen ingekocht. De conservenmarkt staat onder druk maar de verkoopresultaten bij Aarts Conserven, en dan met name die van de asperges en peren, laten een stijging zien. Martin: "Vooral producten waarvoor veel aandacht is in tijdschriften, kookprogramma's op televisie, enzovoorts, doen het goed. Tijdens de kerstdagen maar ook bij een stukje wild bijvoorbeeld horen stoofperen er echt bij. Wij merken dat consumenten graag kiezen voor gemak. Dat wij gespecialiseerd zijn in een aantal unieke producten en daarmee onderscheidend zijn, draagt wellicht bij aan de positieve index. In de asperges is er bijvoorbeeld wel concurrentie uit China maar dat is puur gebaseerd op prijs. De kwaliteit van het Chinese product is niet vergelijkbaar met die van onze asperges."

Het verbeteren van het imago van conserven is voor Aarts een belangrijk aandachtspunt. In 2012 heeft de producent de toevoeging van zout al drastisch gereduceerd en verlaging van het suikergehalte heeft eveneens de aandacht. Conserven heeft een bepaald imago en dat zit volgens hem echt tussen de oren. Wij laten onze producten graag zien en kiezen daarom bewust voor glazen potten. Op die manier proberen wij het imago te verbeteren. Conserven zijn eigenlijk gewoon convenience maar dan anders verpakt." Ondanks dat de markt onder druk staat, wil juist nu Aarts Conserven innovatief zijn. Vorig jaar introduceerden zij een biologische fruitlijn welke inmiddels zes producten omvat. Deze maand zal het assortiment verder worden uitgebreid met biologische puntasperges. "Ook proberen wij steeds meer buiten de landsgrenzen te kijken. Tot een paar jaar geleden deden we vrijwel niets in Duitsland. Deze markt is voor ons nu groeiende, zeker op gebied van asperges. Zij gaan inzien dat de kwaliteit van Chinese asperges minder is dan die van ons. We kunnen de asperges hier eventueel ook als Duits product op de markt brengen, wat enorm leeft onder Duitse consumenten."

Voor meer informatie:
aarts@aartsconserven.nl
www.aartsconserven.nl

Publicatiedatum: 9-6-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

23-5-2018 "Wij bieden grote diversiteit dankzij internationale recepten"
23-5-2018 Biologisch boeren in Zeeland: "Het blijft een beetje aanmodderen hier"
23-5-2018 Eerste Peruaanse bio-granaatappelen in Duitsland
22-5-2018 Nieuwe locatie boerderijwinkel biedt vijf keer zoveel ruimte
22-5-2018 Spanje: bioteelt in het bos
22-5-2018 San Marino gaat voor volledig biologisch
18-5-2018 Zeeuws bio-echtpaar legt voedselbos aan
18-5-2018 Biologische insecticide Carpovirusine EVO2 effectief tegen fruitmot
18-5-2018 Bessen plukken bij de Vlaamse bioboer
18-5-2018 Suriname: Ressortleiders DOAB volgen verdiepingscursus bio-landbouw
18-5-2018 Almerķa wil areaal biologische kasteelt verdubbelen
18-5-2018 Denemarken: Biologische landbouw heeft groene wensen voor nieuwe minister
18-5-2018 Nooit eerder waren er zoveel bio-bedrijven in Zwitserland
17-5-2018 "Het is essentieel om te beginnen met gezonde zaden"
17-5-2018 "300 miljoen hectare grond extra door zilte landbouw"
17-5-2018 Oproep aan spruitentelers: denk mee over bio-IPM
16-5-2018 Bio landbouw Luxemburg: een moeilijke markt
16-5-2018 Duidelijke toename van het aantal bio-bedrijven in Zwitserland
16-5-2018 Plan van aanpak 'Gewasbescherming in de biologische fruitteelt'
16-5-2018 Bio groeit sterk in het buitenland

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *