Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
"Kunnen altijd tussendoor een speciale order draaien"
Bio-granen op windkracht

Tholen – In De Witte Molen in Nijmegen verwerken ze al sinds 1980 op ambachtelijke wijze enkel biologisch geteelde granen. "Van de ongeveer 200 ton die we jaarlijks verwerken, gaat ongeveer de helft op windkracht. Wij zijn naar mijn weten de enige op windkracht aangedreven molen in Nederland die 100% biologische granen verwerkt", vertelt Hans Titulaer die al vanaf de oprichting bij De Witte Molen betrokken is.


De Witte Molen in Nijmegen staat middenin een woonwijk.

Hans omschrijft De Witte Molen als 'een modern biologisch voedingsmiddelenbedrijf in een oud jasje'. "Naast het assortiment melen leveren we aan de bakkerijen ook producten als rozijnen, allerlei zaden en andere bakkerijgrondstoffen. Voor ons als kleine producent is service heel belangrijk. We zijn heel flexibel en kunnen altijd tussendoor een speciale order draaien en snel leveren. Ook is het bij ons mogelijk om kleinere partijen te verwerken. Wij willen altijd aan dergelijke verzoeken kunnen voldoen." De Witte Molen doet onder meer veel zaken met  Joannusmolen. "Vandaag zijn we bijvoorbeeld een speciaal tarwegriesmeel voor hen aan het produceren."


Hans draait de wieken van de molen.

Historie

Hans was samen met Peter Sturkenboom en Wim Thönissen betrokken bij de oprichting van de molen en is dus nog altijd actief als molenaar. "We wilden voedingsmiddelen produceren op windkracht en waren hierin echt pioniers. Mens- en milieuvriendelijk ondernemen was toen erg belangrijk en er schoten allerlei bio-winkels en kleine bakkerijtjes uit de grond. We beleverden toen ook Oost- en Midden-Nederland. Er werd samengewerkt met regionale verdeelcentra zoals de Groene Band en Boldercentrum. De huidige De Nieuwe Band is als enige uit die tijd over gebleven."


De alom bekende witte zakken van De Witte Molen.

Hij geeft aan dat De Witte Molen tot 1995 een enorme groei doormaakte. "In die jaren draaiden we een grotere productie dan nu. Daarna is de groei wat afgevlakt. De schaalvergroting deed ook bij de biologische bakkerijen zijn intrede. Daardoor ontgroeiden sommigen de kleine ambachtelijke molenaar en gingen naar de 'de grote jongens'; de meelfabrieken voor wie bio ondertussen ook interessant was geworden. Van de kleinschalige bakkerijen die we in het begin beleverden is eigenlijk alleen de Knollentuin in Nijmegen nog over."Toen De Witte Molen begon werd er veel met graan uit de buurt gewerkt. Er werd veel samengewerkt met Brabants en Gelders Landschap en met Natuurmonumenten. Ook uit de Flevopolders werd veel graan betrokken. Later moest er graan uit het buitenland bij gekocht worden bijvoorbeeld in de Elzas. Sinds er gestopt werd met zelf reinigen en grootschalige opslag, worden de bulkgranen betrokken bij Gunnewick VOF te Vragender. Een deel van de tarwe komt uit de Oekraďne. "Het klimaat daar is heel geschikt voor granen. Maar waar het kan geven we de voorkeur aan granen uit Nederland en de omringende landen."


De laatste stap in het proces: het afvullen van de zakken.

Hans vertelt dat er veel veranderd is door de jaren heen. "Wat me vooral opvalt is dat toen regionaal echt voorop stond. Dat is later onder invloed van de groei sterk veranderd. Bio-producten kwamen van steeds verder weg en de verkrijgbaarheid van de bio-producten heeft zich enorm ontwikkeld. De consument kan nu bij de natuurvoedingswinkel, biologische supermarkt en reguliere supermarkt eenvoudig de auto volladen. Anderzijds zie je nu ook nog steeds zeer regionale en plaatselijke groentepakketten en zijn streekproducten sinds enige jaren sterk in opkomst. Op dat gebied is de cirkel wel weer rond", besluit Hans.


De granen verdwijnen door dit gat in de vloer naar het volgende onderdeel van het maalproces.

Voor meer informatie:

Hans Titulaer
De Witte Molen
Looimolenweg 17
6542 JN Nijmegen
06 53667686
dewittemolen@planet.nl
www.dewittemolen.eu

Publicatiedatum: 24-5-2017
Auteur: Lenneke Pors-Schot
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

12-7-2018 Farm Brothers klaar voor verdere groei
10-7-2018 Eko Bakkerij Bolhuis zoekt met spoed bakker voor langere tijd
9-7-2018 Bauke Mollema eet alleen nog biologisch
2-7-2018 Flietermolen zoekt bio-bakkers na ingebruikname nieuwe molenstenen
28-6-2018 Nieuw: Naakte Haver Brood
25-6-2018 Gerard Hardeman wint eerste Nationale Zuurdesemproeverij
20-6-2018 VS: Arnold, Brownberry en Oroweat brood introduceren nieuwe biologische lijn
19-6-2018 Van zorg tot brood en natuurbeheer
15-6-2018 Plannen voor bio-bakkerij in Dominicanessenklooster
15-6-2018 Frank hoopt dat zijn biologische stoet als warme broodjes over de toonbank gaan
14-6-2018 Bio-bakker Gerard Hardeman te gast bij Oké FM
4-6-2018 Nieuw: Goudse kaasbolletjes met komijn
4-6-2018 "Enthousiast na proeven van deze Nieuw-Zeelandse lekkernij"
28-5-2018 De Veldkeuken gaat verbouwen
25-5-2018 Nu ook speltpita's
18-5-2018 Biologische rawfood crackers ontstaan uit zoektocht naar oplossing allergie
15-5-2018 Driekant en EKO-keurmerk in RTL7-programma Greenproject
14-5-2018 Minder deelnemers voor duurzame taartenbakwedstrijd
14-5-2018 'De Twee Gebroeders' vertellen over bio-meel tijdens landelijke molendag
14-5-2018 "Geur van versgebakken brood stimuleert niet tot aankoop"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *