Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Kunnen altijd tussendoor een speciale order draaien"

Bio-granen op windkracht

Tholen – In De Witte Molen in Nijmegen verwerken ze al sinds 1980 op ambachtelijke wijze enkel biologisch geteelde granen. "Van de ongeveer 200 ton die we jaarlijks verwerken, gaat ongeveer de helft op windkracht. Wij zijn naar mijn weten de enige op windkracht aangedreven molen in Nederland die 100% biologische granen verwerkt", vertelt Hans Titulaer die al vanaf de oprichting bij De Witte Molen betrokken is.


De Witte Molen in Nijmegen staat middenin een woonwijk.

Hans omschrijft De Witte Molen als 'een modern biologisch voedingsmiddelenbedrijf in een oud jasje'. "Naast het assortiment melen leveren we aan de bakkerijen ook producten als rozijnen, allerlei zaden en andere bakkerijgrondstoffen. Voor ons als kleine producent is service heel belangrijk. We zijn heel flexibel en kunnen altijd tussendoor een speciale order draaien en snel leveren. Ook is het bij ons mogelijk om kleinere partijen te verwerken. Wij willen altijd aan dergelijke verzoeken kunnen voldoen." De Witte Molen doet onder meer veel zaken met Joannusmolen. "Vandaag zijn we bijvoorbeeld een speciaal tarwegriesmeel voor hen aan het produceren."


Hans draait de wieken van de molen.

Historie

Hans was samen met Peter Sturkenboom en Wim Thönissen betrokken bij de oprichting van de molen en is dus nog altijd actief als molenaar. "We wilden voedingsmiddelen produceren op windkracht en waren hierin echt pioniers. Mens- en milieuvriendelijk ondernemen was toen erg belangrijk en er schoten allerlei bio-winkels en kleine bakkerijtjes uit de grond. We beleverden toen ook Oost- en Midden-Nederland. Er werd samengewerkt met regionale verdeelcentra zoals de Groene Band en Boldercentrum. De huidige De Nieuwe Band is als enige uit die tijd over gebleven."


De alom bekende witte zakken van De Witte Molen.

Hij geeft aan dat De Witte Molen tot 1995 een enorme groei doormaakte. "In die jaren draaiden we een grotere productie dan nu. Daarna is de groei wat afgevlakt. De schaalvergroting deed ook bij de biologische bakkerijen zijn intrede. Daardoor ontgroeiden sommigen de kleine ambachtelijke molenaar en gingen naar de 'de grote jongens'; de meelfabrieken voor wie bio ondertussen ook interessant was geworden. Van de kleinschalige bakkerijen die we in het begin beleverden is eigenlijk alleen de Knollentuin in Nijmegen nog over."



Toen De Witte Molen begon werd er veel met graan uit de buurt gewerkt. Er werd veel samengewerkt met Brabants en Gelders Landschap en met Natuurmonumenten. Ook uit de Flevopolders werd veel graan betrokken. Later moest er graan uit het buitenland bij gekocht worden bijvoorbeeld in de Elzas. Sinds er gestopt werd met zelf reinigen en grootschalige opslag, worden de bulkgranen betrokken bij Gunnewick VOF te Vragender. Een deel van de tarwe komt uit de Oekraïne. "Het klimaat daar is heel geschikt voor granen. Maar waar het kan geven we de voorkeur aan granen uit Nederland en de omringende landen."


De laatste stap in het proces: het afvullen van de zakken.

Hans vertelt dat er veel veranderd is door de jaren heen. "Wat me vooral opvalt is dat toen regionaal echt voorop stond. Dat is later onder invloed van de groei sterk veranderd. Bio-producten kwamen van steeds verder weg en de verkrijgbaarheid van de bio-producten heeft zich enorm ontwikkeld. De consument kan nu bij de natuurvoedingswinkel, biologische supermarkt en reguliere supermarkt eenvoudig de auto volladen. Anderzijds zie je nu ook nog steeds zeer regionale en plaatselijke groentepakketten en zijn streekproducten sinds enige jaren sterk in opkomst. Op dat gebied is de cirkel wel weer rond", besluit Hans.


De granen verdwijnen door dit gat in de vloer naar het volgende onderdeel van het maalproces.

Voor meer informatie:

Hans Titulaer
De Witte Molen
Looimolenweg 17
6542 JN Nijmegen
06 53667686
dewittemolen@planet.nl
www.dewittemolen.eu