Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Jachtopziener geeft schwung aan groenteverkoop

Tholen – Het is een frappante gewaarwording: een jachtopziener die zijn ware roeping vindt in een groentewinkel. Peter Dunki Jacobs opende onlangs zijn naar eigen zeggen 'half-professionele groentestal'. Met zijn hutspot van lokale aardappelen, uien en peen, wist hij op de Leidse braderie hoge ogen te gooien. Of hij dat geen passend vervolg kon geven, vroegen de buurtbewoners. En zo geschiedde. "Wat begon als grap, raakte bij velen een gevoelige snaar. Er is zoveel behoefte aan een volkse benadering. Bij mij in de winkel komen ze ook voor de gezelligheid. In een supermarkt vinden ze dat negen van de tien keer niet terug."De schuur op Peters erf is als een museum ingericht. De producten zijn kleurrijk uitgestald, vol toeters en bellen, maar leiden geenszins af van de producten waar het hem werkelijk om gaat: zijn groenten en fruit. "Hier is niet alles voorverpakt of gestandaardiseerd. Ik snijd de andijvie ŕ la minute, dat creëert een ambachtelijke, gezellige sfeer. Daar komen mensen voor. En ze weten dat de koffie voor ze klaarstaat." Verder professionaliseren is aan hem niet uitbesteed. "Ik wil het graag zo laten. Mensen hebben behoefte aan de ongedwongen sfeer die hier heerst en daar put ik ook mijn kracht uit."

Of deze invulling rendabel is? "Ik kan er goed van leven", zegt Peter resoluut. "Maar ik heb dan ook geen duur winkelpand of personeel te onderhouden. Ik run het samen met mijn vriendin, zo houden we de vaste lasten betrekkelijk laag." Dagelijks kan de groentestal rekenen op ruim 100 klanten. "Menig groenteman kijkt met grote ogen naar het bestedingspatroon onder mijn klanten. Een boodschap van rond de 20 euro is eerder regel dan uitzondering."Het bieden van goede kwaliteit tegen een scherpe prijs, is voor Peter een belangrijk uitgangspunt. Door zijn prijszetting én presentatie kan hij prima opboksen tegen de retail. "Een Hollandse bloemkool vind je bij mij voor 1,25 euro de kilo, een kilo aardappelen of uien gaat voor 50 eurocent over de toonbank. En een bakje aardbeien voor 1,80 euro. Je hoeft er niet tot het gaatje te gaan om marge te maken op je producten. En zo nu en dan leg je daar zelf iets op in. Mijn sperziebonen verkoop ik soms onder de inkoopprijs, maar dan bied ik onder mijn klanten tenminste wel continuďteit. Dat is zo ontzettend belangrijk voor het realiseren van herhaalaankopen", schetst hij. Peter betrekt zijn groenten en fruit bij groothandel Gebr. Bouwman A.G.F. uit Oegstgeest. Daarnaast belevert ook Karel de Mooy AGF hem met onder meer pruimen, meloenen en asperges.

De schuur is ook vanuit sociaal oogpunt in het leven geroepen. "Met de bakfiets trek ik er net zo lief op uit om de groenten en fruit langs te komen brengen als mijn klant om wat voor reden dan ook niet in staat is zelf te komen." Ook het wekelijkse pannenkoeken bakken biedt – naast de nodige gezelligheid – een mooie gelegenheid om zijn zelfgemaakte jam aan de man te brengen en een gezellig praatje aan te knopen.Maar op de achtergrond bedrijft hij natuurlijk ook gewoon handel. Het zijn de asperges die momenteel het hardst lopen. "We laten de asperges proeven, schillen ze desgewenst, en stallen ook aardappelen, beenham en eieren uit. Dat oogt natuurlijk als een mooi geheel. Ook de afzet van aardbeien, meloenen, blauwe bessen en steenfruit vertoont een stijgende lijn." Met het BBQ-seizoen voor de deur verwacht Peter op de korte termijn ook goede afzet voor aardappelsalades en wildgerechten. "Ik blijf natuurlijk een beetje jachtopziener."

Zo'n 50/50 van zijn producten is biologisch; hoofdzakelijk de bieten, bloemkool, andijvie en veel van de winterse groenten. Peter onderhoudt direct contact met de telers.

Voor meer informatie: pdj@casema.nl

Publicatiedatum: 19-5-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

19-1-2018 Prijswinnaars Beste Biologische Winkel 2018
19-1-2018 Verslagenheid na schrappen beste middelgrote biowinkelverkiezing
3-1-2018 De Nieuwe Graanschuur uitgeroepen tot beste buurtwinkel
2-1-2018 Twentse streekwinkel Vertwenz sluit deuren
8-12-2017 "Route wandelvierdaagse liep dwars door onze winkel"
4-12-2017 Ekomenu heeft vegan Kerstmenu-maaltijdbox
1-12-2017 "Bureaucratie nekt kleinschalige ondernemer"
29-11-2017 Ecoshop Helder draagt het stokje over
16-11-2017 Grootste bio-winkel Midden-Europa geopend in Polen
15-11-2017 Biologische boerderijwinkel Hoeve Doelwyck opent haar deuren
15-11-2017 Bio-groenten per fietskoerier in het land van Eddy Merckx
14-11-2017 Odin-winkels in drie finales Beste Biowinkel-verkiezing
10-11-2017 "Geen gouden bergen, maar wel een hoop voldoening"
8-11-2017 Bio-ondernemers floreren in nieuwe Fairtrade Gemeente Hilversum
2-11-2017 Campagne in bio-speciaalzaken voor 0% btw op biologisch voedsel
30-10-2017 Publieksverkiezing Beste Biowinkel 2018 van start
26-10-2017 Ambacht verdwijnt langzaam uit straatbeeld
24-10-2017 Biologische vegan winkel lonkt voor Goudse binnenstad
18-10-2017 "Interactie tussen boeren en buren legt stevig fundament"
17-10-2017 Rio de Bio wint Duurzame Week Award 2017

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *