Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




'Weten over (h)eerlijk eten deel 2'.
Rineke Dijkinga lanceert nieuw boek over gezonde voeding

51% van de mensen in Nederland heeft darmklachten en 7% slikt antidepressiva. Volgens voedingsdeskundige en orthomoleculair arts Rineke Dijkinga hebben deze twee feiten veel met elkaar te maken. Rineke ziet het als haar missie om mensen weer te verleiden ťcht te gaan eten. In haar vernieuwde boek ĎWeten over (h)eerlijk eten 2í laat ze ons zien wat eerlijke en onbewerkte voeding voor je brein en lijf kunnen doen.



Met de recepten in het boek vertelt Rineke hoe we onze darmen gezonder kunnen maken. Een gezonde darmflora kan namelijk daadwerkelijk verschil maken voor mensen met een lichte depressie of angstklachten, stelt ze. In haar boek vertelt Rineke hoe we onze voeding daar op aan kunnen passen. De verrassend eenvoudige recepten variŽren van venkelsoep en een vijgenreep tot mini-loempia's en een Mediterrane ovenschotel. 

Goede brandstof voor je gezondheid

Rineke: "Steeds meer onderzoeken tonen aan dat je darmgezondheid een grote bepalende factor is als het gaat om energie, een gezond gewicht, je geluksgevoel en een goede slaap. Het RIVM zegt dat we in 2030 naar 7 miljoen chronische zieken gaan. We worden ouder, maar onze verwachting van gezonde levensjaren daalt." Volgens Rineke wordt het daarom de hoogste tijd dat we weten hoe we voeding en leefstijl kunnen aanpassen ten behoeve van onze gezondheid. "Wie leert ons tegenwoordig nog wat ons lichaam echt nodig heeft aan voeding? Als we een auto of een huishoudelijk apparaat kopen krijgen we in elk geval nog een instructieboekje waarin staat wat we er wel of niet mee moeten doen. Eten is onze brandstof, gooi je er de verkeerde soort brandstof in, dan werkt ons lichaam (en dus ons brein) minder goed en krijg je klachten."

Jong geleerdÖ

"Mijn enige doel is om mensen bewust te maken van hun eigen mogelijkheden voor wat betreft voeding. Na 15 jaar praktijk vind ik het nog steeds moeilijk om altijd bij de achterdeur te staan, als mensen al heel veel klachten hebben en/of medicijnen gebruiken. Ik wil graag bij de voordeur, bij de preventie staan. Met gezond oud worden, middels gezonde voeding, kun je niet jong genoeg beginnen."

Voeding als medicijn

De werking en vele bijwerkingen van antidepressiva staan al jaren ter discussie. Rineke vindt het jammer dat we vaak niet te horen krijgen dat we er (in veel gevallen) ook zelf iets aan kunnen doen. Rineke: "Zorgen voor een gezonde spijsvertering, gezonde darmen en een constante bloedsuikerspiegel zijn een paar van de zaken waar je dagelijks zelf aan kunt werken. Een gezonde darmflora kan daadwerkelijk het verschil maken voor mensen met een lichte depressie of angstklachten." Rineke geeft aan dat het begint bij bewustwording: "Als je je realiseert dat je darmen honderden vierkante meters oppervlakte hebben als je ze zou 'platstrijken', dat je tien keer meer darmcellen hebt dan lichaamscellen en dat er tussen de 500 en 1.500 verschillende 'beestjes' (stammen) in je darmen wonen, dan moeten die darmen toch wel uiterst belangrijk zijn voor je totale gezondheid en welbevinden? Dat is dus ook zo. Als we al die bacteriŽn in je darmen nu eens vergelijken met huisdiertjes. Dan snapt iedereen onmiddellijk dat je ze te eten moet geven. Helaas doet een groot deel van de Nederlanders (90%) dat niet."

Voor meer informatie over gezonde darmen, download hier het proefboekje van Rineke's boek 'Weten over (h)eerlijk eten deel 2'.

Publicatiedatum: 18-5-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

24-5-2017 "Bio-afbreekbare schoonmaakmiddelen zonder in te boeten op efficiŽntie"
23-5-2017 Documentaire Well Fed duikt in wereld van genetisch gemodificeerd voedsel
23-5-2017 Kort HBO-traject Biologische Melkveehouderij Leeuwarden
18-5-2017 "Warmonderhof-studenten worden geen 'mainstream' bio-boeren"
16-5-2017 Landwijzer komt met promocampagne tijdens 20-jarig jubileum
11-5-2017 BioForum: "OversubsidiŽring Vlaamse bio-bedrijven is een fabeltje"
10-5-2017 Informatiebijeenkomst Academie Kraaybeekerhof
9-5-2017 MBO Vakopleiding biologisch-dynamische landbouw
8-5-2017 Agro-ecologie oplossing voor hongersnoden
5-5-2017 Hulp gezocht bij promotieonderzoek
26-4-2017 "We hebben hier alle ruimte om te experimenteren"
10-4-2017 Tuinkamer Zorgtuinderij de Es geopend
7-4-2017 Totaaloverzicht keurmerken in ScandinaviŽ
6-4-2017 Utrechtse studenten maken documentaire over herkomst van voeding
6-4-2017 Voedselbosexpert Ernst GŲtsch deelt ervaring op Landgoed Bleijendijk
6-4-2017 Provincie Groningen maakt jonge boeren warm voor biologisch
4-4-2017 ďIJzersterk Deens bio-label voor Denen herkenbaarder dan Europees keurmerk"
30-3-2017 Eco Intention als middel om boerderij te balanceren
29-3-2017 Tweejarige opleiding biomelkveehouderij start in september
21-3-2017 "Inkopers bio-branche toegankelijker dan in andere branches"

 

Reacties:


Beste redactie,

Is Rineke Dijkinga arts?

Vriendelijke groet,

Gerda
Gerda, Zwijndrecht - 18-5-2017 16:18:24


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *