Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Wetenschappers voorspellen waarde van kwaliteitskoffie
“Biologische partijen koffie eenvoudig en snel op waarde schatten”

Tholen – Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben een methode ontwikkeld waarmee de kwaliteit van (Ethiopische) koffie kan worden voorspeld, zonder dat deze eerst geproefd hoeft te worden. Tot op heden worden zowel de smaak als de fysische eigenschappen van koffie door een panel getest. Afhankelijk van de testscore wordt dan bekeken of de koffie in aanmerking komt voor een specialty label. De toegekende score is van groot belang voor de prijszetting. Het project (Supporting the development of commercial agriculture programs at four Ethiopian universities’) werd geleid door Q-Point.

"De huidige procedure om te bepalen of een koffie al dan niet als specialty coffee kan gelden, kost veel tijd en is subjectief", betoogt professor Pascal Boeckx van Universiteit Gent. "Middels spectrometrie wordt bepaald of koffie al dan niet binnen het exclusieve kwaliteitsniveau valt." Daarmee kunnen koffieboeren hun bonen op kwaliteit laten analyseren, zodat ze hun bonen beter op waarde weten te schatten. Zo wordt voorkomen dat opkopers de kwaliteit van de koffiebessen bepalen en boeren zich afhankelijk moeten opstellen. Soms ten onrechte, als de kwaliteit van de koffie hoger blijkt te zijn, dan waarop is ingeschaald.

Dat komt ook biologische boeren ten goede, betoogt Carel Jaspers, directeur van Q-Point: "Het is geen test om te kijken of de koffieboon biologisch of niet-biologisch is. De parameters zijn niet residugebonden, maar je kunt wel de kwaliteit van biologische partijen eenvoudig en snel vaststellen."

Door middel van infraroodlicht worden groene koffiebonen vermalen en op hun chemische samenstelling geanalyseerd. Die samenstelling bepaalt het aroma en de specifieke smaak van de koffie. Uit die analyse volgt een bepaald spectrum. Dat biedt een indirecte indicatie van de biochemische samenstelling van de koffie. De spectra kunnen na enige training de kwaliteit van nieuwe koffiestalen voorspellen.

"Als je in staat bent om via lab-samples de kwaliteit van koffie te bepalen, dan is dat voor de sector een absolute verbetering. Zo kan het product sneller door naar de volgende schakel. Maar de grootste winst zit hem in de betrouwbaarheid van de gegevens. Als een handvol panelleden zich buigt over het kwaliteitsvraagstuk, dan kun je niet spreken over een kwantitatief oordeel. Hoe representatief zijn zulke uitspraken dan?", besluit Carel.

De methode is uitvoerig getest in Jimma, een regio in Zuidwest-Ethiopië. Onderzoek moet nog uitwijzen of deze methode ook geschikt is voor andere koffieregio's.

Kassaye Tolessa Sherge van Jimma University promoveerde succesvol op deze studie.

Voor meer informatie: www.q-point-bv.nl

Publicatiedatum: 17-5-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

12-5-2017 Mureda Fizzy verkozen tot zomerwijn van het jaar
4-5-2017 Bioco valt op, niet om
2-5-2017 Mureda beste wijnmaker van het jaar 2017
2-5-2017 Zo worden de kokosnootbekers van Mongozo gemaakt
25-4-2017 "Zonnatura Oplosthee past in verantwoord voedingspatroon"
24-4-2017 "Oplosthee Zonnatura is gewoon suikerwater"
21-4-2017 "Actie bevordert herhaalaankopen met blijvend resultaat"
14-4-2017 Qmatrix: vernieuwende droogtechniek voor Aloë Vera
12-4-2017 Europese bio-wijnareaal +300% sinds 2004
12-4-2017 Coca-Cola gaat biologisch
12-4-2017 Twee nieuwe sulfietarme bio-wijnen uit Friuli
31-3-2017 Nieuw etiket voor biologische sappenlijn Schulp
28-3-2017 Voormalig hoofd Britse investeringsbank zet bio-wijnhandel op
14-3-2017 Zeroalcoolwines voor biologische alcoholvrije wijnen
14-3-2017 "Maak een frisse start met de Wellness Collection"
9-3-2017 Abdij Koningshoeven krijgt eerste ‘biomakerij’ van Nederland
7-3-2017 "Ik ben echt verliefd op bio"
2-3-2017 Fraude met biologische berkensap door Deens bedrijf
27-2-2017 "Originele Franse wijn komt sowieso niet meer uit Frankrijk"
24-2-2017 Kookolie met ghee: voor kokkerellen op hoge temperaturen

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *