Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Wetenschappers voorspellen waarde van kwaliteitskoffie
“Biologische partijen koffie eenvoudig en snel op waarde schatten”

Tholen – Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben een methode ontwikkeld waarmee de kwaliteit van (Ethiopische) koffie kan worden voorspeld zonder dat deze eerst geproefd hoeft te worden. Tot op heden worden zowel de smaak als de fysische eigenschappen van koffie door een panel getest. Afhankelijk van de testscore wordt dan bekeken of de koffie in aanmerking komt voor een specialty label. De toegekende score is van groot belang voor de prijszetting. Het project ('Supporting the development of commercial agriculture programs at four Ethiopian universities') werd geleid door Q-Point.

"De huidige procedure om te bepalen of een koffie al dan niet als specialty coffee kan gelden, kost veel tijd en is subjectief", betoogt professor Pascal Boeckx van Universiteit Gent. "Middels spectrometrie wordt bepaald of koffie al dan niet binnen het exclusieve kwaliteitsniveau valt." Daarmee kunnen koffieboeren hun bonen op kwaliteit laten analyseren, zodat ze hun bonen beter op waarde weten te schatten. Zo wordt voorkomen dat opkopers de kwaliteit van de koffiebessen bepalen en boeren zich afhankelijk moeten opstellen. Soms ten onrechte, als de kwaliteit van de koffie hoger blijkt te zijn dan waarop is ingeschaald.

Dat komt ook biologische boeren ten goede, betoogt Carel Jaspers, directeur van Q-Point: "Het is geen test om te kijken of de koffieboon biologisch of niet-biologisch is. De parameters zijn niet residugebonden, maar je kunt wel de kwaliteit van biologische partijen eenvoudig en snel vaststellen."

Door middel van infraroodlicht worden groene koffiebonen vermalen en op hun chemische samenstelling geanalyseerd. Die samenstelling bepaalt het aroma en de specifieke smaak van de koffie. Uit die analyse volgt een bepaald spectrum. Dat biedt een indirecte indicatie van de biochemische samenstelling van de koffie. De spectra kunnen na enige training de kwaliteit van nieuwe koffiestalen voorspellen.

"Als je in staat bent om via lab-samples de kwaliteit van koffie te bepalen, dan is dat voor de sector een absolute verbetering. Zo kan het product sneller door naar de volgende schakel. Maar de grootste winst zit hem in de betrouwbaarheid van de gegevens. Als een handvol panelleden zich buigt over het kwaliteitsvraagstuk, dan kun je niet spreken over een kwantitatief oordeel. Hoe representatief zijn zulke uitspraken dan?", besluit Carel.

De methode is uitvoerig getest in Jimma, een regio in Zuidwest-Ethiopië. Onderzoek moet nog uitwijzen of deze methode ook geschikt is voor andere koffieregio's.

Kassaye Tolessa Sherge van Jimma University promoveerde succesvol op deze studie.

Voor meer informatie: www.q-point-bv.nl

Publicatiedatum: 17-5-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

23-4-2018 Nederlandse bio-dranken in de prijzen tijdens London Spirits Competition
23-4-2018 Nieuw van Piramide: Borstvoedingsthee
11-4-2018 Nieuw product met kurkuma: Chikko Golden Milk
10-4-2018 "Ondernemers gooien complete Coca Cola-range er uit"
9-4-2018 Biologische 'oerspelt' vormt basis van winnaar zilveren medaille
6-4-2018 Vernieuwde receptuur biologische ice tea range
5-4-2018 Nieuw: 'Crushes', 'bubblies' en 'traditionals' uit Devon
5-4-2018 Gouden plak voor Pilsener De Leckere
5-4-2018 Je eigen biologische 'selfieccino'
3-4-2018 Trend 2018: biologische wijnen gaan het beter doen
30-3-2018 Zelfgemaakte limoncello van biologische citroenen
28-3-2018 Red Bull lanceert biologische lijn
19-3-2018 Prestigieus wijnhuis Château Angélus nu volledig biologisch
16-3-2018 Biologische wijnen hadden de voorkeur tijdens test
14-3-2018 Tea Forté Hanami zorgt voor lente in een beker
9-3-2018 Onderzoeksrapport over biologische wijn gepubliceerd
7-3-2018 Sportdranken gaan biologisch
28-2-2018 Café Intención voorziet in het hele koffiespectrum
27-2-2018 Jonge koffiehandelaar vlucht met exclusieve koffie uit Jemen
27-2-2018 Ex-hardcore MC ronselt stemmen met bio-drankjes

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *