Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wetenschappers voorspellen waarde van kwaliteitskoffie

“Biologische partijen koffie eenvoudig en snel op waarde schatten”

Tholen – Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben een methode ontwikkeld waarmee de kwaliteit van (Ethiopische) koffie kan worden voorspeld zonder dat deze eerst geproefd hoeft te worden. Tot op heden worden zowel de smaak als de fysische eigenschappen van koffie door een panel getest. Afhankelijk van de testscore wordt dan bekeken of de koffie in aanmerking komt voor een specialty label. De toegekende score is van groot belang voor de prijszetting. Het project ('Supporting the development of commercial agriculture programs at four Ethiopian universities') werd geleid door Q-Point.

"De huidige procedure om te bepalen of een koffie al dan niet als specialty coffee kan gelden, kost veel tijd en is subjectief", betoogt professor Pascal Boeckx van Universiteit Gent. "Middels spectrometrie wordt bepaald of koffie al dan niet binnen het exclusieve kwaliteitsniveau valt." Daarmee kunnen koffieboeren hun bonen op kwaliteit laten analyseren, zodat ze hun bonen beter op waarde weten te schatten. Zo wordt voorkomen dat opkopers de kwaliteit van de koffiebessen bepalen en boeren zich afhankelijk moeten opstellen. Soms ten onrechte, als de kwaliteit van de koffie hoger blijkt te zijn dan waarop is ingeschaald.

Dat komt ook biologische boeren ten goede, betoogt Carel Jaspers, directeur van Q-Point: "Het is geen test om te kijken of de koffieboon biologisch of niet-biologisch is. De parameters zijn niet residugebonden, maar je kunt wel de kwaliteit van biologische partijen eenvoudig en snel vaststellen."

Door middel van infraroodlicht worden groene koffiebonen vermalen en op hun chemische samenstelling geanalyseerd. Die samenstelling bepaalt het aroma en de specifieke smaak van de koffie. Uit die analyse volgt een bepaald spectrum. Dat biedt een indirecte indicatie van de biochemische samenstelling van de koffie. De spectra kunnen na enige training de kwaliteit van nieuwe koffiestalen voorspellen.

"Als je in staat bent om via lab-samples de kwaliteit van koffie te bepalen, dan is dat voor de sector een absolute verbetering. Zo kan het product sneller door naar de volgende schakel. Maar de grootste winst zit hem in de betrouwbaarheid van de gegevens. Als een handvol panelleden zich buigt over het kwaliteitsvraagstuk, dan kun je niet spreken over een kwantitatief oordeel. Hoe representatief zijn zulke uitspraken dan?", besluit Carel.

De methode is uitvoerig getest in Jimma, een regio in Zuidwest-Ethiopië. Onderzoek moet nog uitwijzen of deze methode ook geschikt is voor andere koffieregio's.

Kassaye Tolessa Sherge van Jimma University promoveerde succesvol op deze studie.

Voor meer informatie: www.q-point-bv.nl