Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Wetenschappers voorspellen waarde van kwaliteitskoffie
“Biologische partijen koffie eenvoudig en snel op waarde schatten”

Tholen – Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben een methode ontwikkeld waarmee de kwaliteit van (Ethiopische) koffie kan worden voorspeld, zonder dat deze eerst geproefd hoeft te worden. Tot op heden worden zowel de smaak als de fysische eigenschappen van koffie door een panel getest. Afhankelijk van de testscore wordt dan bekeken of de koffie in aanmerking komt voor een specialty label. De toegekende score is van groot belang voor de prijszetting. Het project (Supporting the development of commercial agriculture programs at four Ethiopian universities’) werd geleid door Q-Point.

"De huidige procedure om te bepalen of een koffie al dan niet als specialty coffee kan gelden, kost veel tijd en is subjectief", betoogt professor Pascal Boeckx van Universiteit Gent. "Middels spectrometrie wordt bepaald of koffie al dan niet binnen het exclusieve kwaliteitsniveau valt." Daarmee kunnen koffieboeren hun bonen op kwaliteit laten analyseren, zodat ze hun bonen beter op waarde weten te schatten. Zo wordt voorkomen dat opkopers de kwaliteit van de koffiebessen bepalen en boeren zich afhankelijk moeten opstellen. Soms ten onrechte, als de kwaliteit van de koffie hoger blijkt te zijn, dan waarop is ingeschaald.

Dat komt ook biologische boeren ten goede, betoogt Carel Jaspers, directeur van Q-Point: "Het is geen test om te kijken of de koffieboon biologisch of niet-biologisch is. De parameters zijn niet residugebonden, maar je kunt wel de kwaliteit van biologische partijen eenvoudig en snel vaststellen."

Door middel van infraroodlicht worden groene koffiebonen vermalen en op hun chemische samenstelling geanalyseerd. Die samenstelling bepaalt het aroma en de specifieke smaak van de koffie. Uit die analyse volgt een bepaald spectrum. Dat biedt een indirecte indicatie van de biochemische samenstelling van de koffie. De spectra kunnen na enige training de kwaliteit van nieuwe koffiestalen voorspellen.

"Als je in staat bent om via lab-samples de kwaliteit van koffie te bepalen, dan is dat voor de sector een absolute verbetering. Zo kan het product sneller door naar de volgende schakel. Maar de grootste winst zit hem in de betrouwbaarheid van de gegevens. Als een handvol panelleden zich buigt over het kwaliteitsvraagstuk, dan kun je niet spreken over een kwantitatief oordeel. Hoe representatief zijn zulke uitspraken dan?", besluit Carel.

De methode is uitvoerig getest in Jimma, een regio in Zuidwest-Ethiopië. Onderzoek moet nog uitwijzen of deze methode ook geschikt is voor andere koffieregio's.

Kassaye Tolessa Sherge van Jimma University promoveerde succesvol op deze studie.

Voor meer informatie: www.q-point-bv.nl

Publicatiedatum: 17-5-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

15-11-2017 Theelandschap steeds meer versplinterd
14-11-2017 Nieuw: proeverij van Celestial Seasonings
8-11-2017 Pukka binnenkort ook in de supermarkt?
2-11-2017 "Eerste biologische alcoholvrije wijnen in Nederland"
31-10-2017 Neleman Viognier-Chardonnay beste bio-blanco
31-10-2017 "Ik wil mensen besmetten met mijn ecologische visie"
30-10-2017 Limburgse Tripel K Belgisch bio-bier van het jaar
30-10-2017 Koken met bier tijdens cook-off van De Leckere
25-10-2017 "Duurzaamheidsprincipe bio sluit perfect aan bij onze filosofie"
24-10-2017 You can do it
23-10-2017 Biologisch witbier van Brouwerij Pronck wint Beer Award
23-10-2017 Nieuw van Yogi Tea: White Tea with Aloë Vera en Inner Harmony
23-10-2017 "150 Belgische bio-bieren te ontdekken!”
20-10-2017 Wat maakt bier bio?
19-10-2017 Lidl introduceert 'katervrije' bio-prosecco
18-10-2017 "Heft in eigen hand nemen, óók als kleine ondernemer"
17-10-2017 Natrada neemt distributie Lazanou in Nederland over
16-10-2017 Spaanse designer haalt de zon in huis bij Neleman
13-10-2017 "Een rijke grond, dat is de basis van alles"
5-10-2017 EU verwacht lagere wijnproductie: -14%

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *