Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




"We hadden ons ook kunnen doodwerken natuurlijk"
Gents bio-restaurant sluit op emotionele wijze haar deuren

Op 1 juli is het Gentse restaurant De Zuidkant voor de laatste keer open. "Tot dan willen we jullie nog een heerlijk stukje Zuidkant laten proeven", meldt het bio-restaurant op haar website. "We hebben van in het begin alles van onszelf gegeven. Iedereen die hier geweest is, kon het voelen en proeven. We wilden iets moois brengen, iets bijzonders, iets dat eerlijk is en goed. Voor de mensen die er werken, voor de mensen die komen eten en genieten, goed voor de boeren en leveranciers, goed voor onze buurt, onze stad en de wereld rondom."

In een emotionele brief schrijven de ondernemers waarom het restaurant haar deuren sluit. "In ons enthousiasme Ė sommigen zullen het naÔviteit noemen Ė waren we te weinig gevat op het hetgeen we als bedrijf ook horen te doen: het maken van winst. In de bijna vier jaar die we bezig zijn, zijn we gegroeid. Steeds moesten we een nieuw evenwicht vinden. Beginnende bedrijven krijgen heel wat steun om de zware last van het tewerkstellen van mensen mee te helpen dragen. Dat is goed en welkom. Maar op een dag valt die steun weg. En natuurlijk is het goed dat er regels zijn waar restaurant zich moeten aan houden. Maar als je alle kosten voor Mťdiwet, Sabam, billijke vergoeding, verplichte externe ongediertebestrijding, voedselveiligheid en brandveiligheid optelt, kom je aan hoge sommen."

Het restaurant koos voor voeding waar het in geloofde. "Dat heeft zijn prijs. Echte wortelen vol aarde, die de vorige dag werden geoogst op een akker in het Gentse, die geschrobt en gewassen moeten worden, geschild en gesneden. Dat is werk voor echte mensenhanden. Ook het brood bakken we zelf, onze koekjes, elke dag starten we vers van de basis om een heerlijke maaltijd te maken. We willen het zo blijven doen. Maar het is economisch niet verantwoord. Niet haalbaar. En dat is niet omdat de mensen die dit mooie werk verzetten er zoveel aan verdienen."

De ondernemers vragen zich hardop of ze niet hadden moeten overschakelen op convenience food, maar maken al snel korte metten met dat gedachte-experiment. "De boeren links laten liggen? Bio ach ja. Voedsel uit de fabriek, proper, snel efficiŽnt. Veel minder gedoe. Of we hadden onze kaart kunnen standaardiseren. Vaste gerechten op de kaart in grote hoeveelheden voor te bereiden en dan bewaren in de diepvries of vacuŁm. Handig en rendabel. Natuurlijk hadden we de mensen ook, eens hun gesubsidieerd traject afgerond, kunnen ontslaan en vervangen door nieuwe stagiaires, enzovoorts. Er zijn nog andere slimme zaken die we hadden kunnen doen, waar je beter niet over schrijft. We hadden ons ook kunnen doodwerken natuurlijk."

Het is een emotioneel betoog. "We hebben al die dingen niet gedaan en we zijn blij dat we ze niet hebben gedaan. Maar nu stoppen we. We stoppen omdat we niet anders kunnen. Het geld is op. Ja, geld. Het ging over iets anders. Iets veel belangrijkers. Over echt voedsel, echte mensen, echte verbinding. Met pijn in het hart, met mooie herinneringen, in de hoop dat we bij vele mensen een zaadje geplant hebben, nemen we afscheid. We gaan samen in schoonheid eindigen. Alle mooie mensen die hier geweest zijn en van De Zuidkant zo'n bijzondere plek hebben gemaakt, we zijn jullie dankbaar."

Voor meer informatie: www.zuidkant.be

Publicatiedatum: 17-5-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

24-5-2017 Ontbijt Atelier Thisis7.am opent in Amsterdam
19-5-2017 Yoghurt Barn retailondernemer van het jaar
16-5-2017 Biologische friet voor Feyenoord-Legioen
9-5-2017 Biologische horeca, merken en verkoop met elkaar verbinden
8-5-2017 Happietaria Wageningen levert ruim 36.000 euro op
24-4-2017 Organic Tasting Diner: speciale dinereditie Bio Proeflokaal
24-4-2017 "Biologisch? Ik ben daar niet zo van..."
21-4-2017 Gewapende overval op bio-snackbar in Amsterdam
21-4-2017 KOOC opent eerste verkooppunt in Zaltbommel
21-4-2017 Genomineerden Gaia Green Awards 2017 bekendgemaakt
20-4-2017 Pomms' opent vestiging in Zoetermeer
20-4-2017 Deens ziekenhuis serveert 75% biologisch voedsel
18-4-2017 Foodplein Festival Fier wederom volledig biologisch
14-4-2017 1.200 Belgische bedrijven krijgen biologische kant-en-klaarmaaltijden
14-4-2017 Willem&Drees en Beebox gaan verder als Willem&Drees
13-4-2017 Baristakampioenschappen Noord Nederland met biologische melk
13-4-2017 Wisseling van de wacht bij Restaurant Loff
13-4-2017 Nieuw: Jersey kaaskroket omhuld met speltpaneermeel
6-4-2017 "Biologisch niet gezonder? Dat vind ik een vorm van onwetendheid"
3-4-2017 Dapp Babyhapp: krieltjes voor de allerkleinsten

 

Reacties:


Wat een naar bericht,. Je vraagt of op deze manier Biologisch wel een toekomst kan hebben met al die regels. Zijn deze alle we nodig?

Het is een bekend fenomeen dat we niet door kunnen ondernemen.

Sterkte met dit verlies.
Anja de Waard, Mijdrecht - 28-5-2017 11:49:47


Ik ken jullie niet, maar jullie bedrijf klinkt geweldig! Wat ontzettend jammer dat het op geld en regeltjes moest stuklopen. Heel veel sterkte.
Miriam, Nieuw-Vennep - 17-5-2017 22:34:09


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *