Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




"We hadden ons ook kunnen doodwerken natuurlijk"
Gents bio-restaurant sluit op emotionele wijze haar deuren

Op 1 juli is het Gentse restaurant De Zuidkant voor de laatste keer open. "Tot dan willen we jullie nog een heerlijk stukje Zuidkant laten proeven", meldt het bio-restaurant op haar website. "We hebben van in het begin alles van onszelf gegeven. Iedereen die hier geweest is, kon het voelen en proeven. We wilden iets moois brengen, iets bijzonders, iets dat eerlijk is en goed. Voor de mensen die er werken, voor de mensen die komen eten en genieten, goed voor de boeren en leveranciers, goed voor onze buurt, onze stad en de wereld rondom."

In een emotionele brief schrijven de ondernemers waarom het restaurant haar deuren sluit. "In ons enthousiasme – sommigen zullen het naïviteit noemen – waren we te weinig gevat op het hetgeen we als bedrijf ook horen te doen: het maken van winst. In de bijna vier jaar die we bezig zijn, zijn we gegroeid. Steeds moesten we een nieuw evenwicht vinden. Beginnende bedrijven krijgen heel wat steun om de zware last van het tewerkstellen van mensen mee te helpen dragen. Dat is goed en welkom. Maar op een dag valt die steun weg. En natuurlijk is het goed dat er regels zijn waar restaurant zich moeten aan houden. Maar als je alle kosten voor Médiwet, Sabam, billijke vergoeding, verplichte externe ongediertebestrijding, voedselveiligheid en brandveiligheid optelt, kom je aan hoge sommen."

Het restaurant koos voor voeding waar het in geloofde. "Dat heeft zijn prijs. Echte wortelen vol aarde, die de vorige dag werden geoogst op een akker in het Gentse, die geschrobt en gewassen moeten worden, geschild en gesneden. Dat is werk voor echte mensenhanden. Ook het brood bakken we zelf, onze koekjes, elke dag starten we vers van de basis om een heerlijke maaltijd te maken. We willen het zo blijven doen. Maar het is economisch niet verantwoord. Niet haalbaar. En dat is niet omdat de mensen die dit mooie werk verzetten er zoveel aan verdienen."

De ondernemers vragen zich hardop of ze niet hadden moeten overschakelen op convenience food, maar maken al snel korte metten met dat gedachte-experiment. "De boeren links laten liggen? Bio ach ja. Voedsel uit de fabriek, proper, snel efficiënt. Veel minder gedoe. Of we hadden onze kaart kunnen standaardiseren. Vaste gerechten op de kaart in grote hoeveelheden voor te bereiden en dan bewaren in de diepvries of vacuüm. Handig en rendabel. Natuurlijk hadden we de mensen ook, eens hun gesubsidieerd traject afgerond, kunnen ontslaan en vervangen door nieuwe stagiaires, enzovoorts. Er zijn nog andere slimme zaken die we hadden kunnen doen, waar je beter niet over schrijft. We hadden ons ook kunnen doodwerken natuurlijk."

Het is een emotioneel betoog. "We hebben al die dingen niet gedaan en we zijn blij dat we ze niet hebben gedaan. Maar nu stoppen we. We stoppen omdat we niet anders kunnen. Het geld is op. Ja, geld. Het ging over iets anders. Iets veel belangrijkers. Over echt voedsel, echte mensen, echte verbinding. Met pijn in het hart, met mooie herinneringen, in de hoop dat we bij vele mensen een zaadje geplant hebben, nemen we afscheid. We gaan samen in schoonheid eindigen. Alle mooie mensen die hier geweest zijn en van De Zuidkant zo'n bijzondere plek hebben gemaakt, we zijn jullie dankbaar."

Voor meer informatie: www.zuidkant.be

Publicatiedatum: 17-5-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

21-7-2017 Foodtruck Vrij Voedsel krijgt EKO-keurmerk Goud
18-7-2017 Eerste festival in Nederland met Gouden EKO-keurmerk
18-7-2017 Een speciaalbiertje en frietje uit één en dezelfde aardappel
17-7-2017 Steinbeisser viert 5-jarig jubileum met biologische haute cuisine
14-7-2017 Individueel verpakte bio-aardappel voor in de magnetron
10-7-2017 Biologische KOOC-maaltijden vanaf nu bij Ekoplaza
4-7-2017 Biorestaurant The Barn Food opent in augustus in Hoog Catharijne
29-6-2017 Finalisten Gaia Green Awards bekend
29-6-2017 Gemeente struikelt over terras Leids bio-restaurant
27-6-2017 Nieuw bio-restaurant in Brussel: 't Alternatives
21-6-2017 Dönerzaak krijgt Zilveren EKO-keurmerk
20-6-2017 Veel belangstelling vanuit cateraars voor EKO-netwerklunch
9-6-2017 Exki trekt stekker uit vestigingen New York
30-5-2017 Foodfestivals grootste groeier in drukke festivalmarkt
29-5-2017 Ronde van Amsterdam: demarrage van Dutch Special telers
24-5-2017 Ontbijt Atelier Thisis7.am opent in Amsterdam
19-5-2017 Yoghurt Barn retailondernemer van het jaar
16-5-2017 Biologische friet voor Feyenoord-Legioen
9-5-2017 Biologische horeca, merken en verkoop met elkaar verbinden
8-5-2017 Happietaria Wageningen levert ruim 36.000 euro op

 

Reacties:


Wat een naar bericht,. Je vraagt of op deze manier Biologisch wel een toekomst kan hebben met al die regels. Zijn deze alle we nodig?

Het is een bekend fenomeen dat we niet door kunnen ondernemen.

Sterkte met dit verlies.
Anja de Waard, Mijdrecht - 28-5-2017 11:49:47


Ik ken jullie niet, maar jullie bedrijf klinkt geweldig! Wat ontzettend jammer dat het op geld en regeltjes moest stuklopen. Heel veel sterkte.
Miriam, Nieuw-Vennep - 17-5-2017 22:34:09


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *