Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Niederösterreich: circa 1.000 hectare biologische walnoten

Landen zoals Duitsland, Italië en Frankrijk telen weer in toenemende mate walnoten, ook in de biologische landbouw. In Oostenrijk werd er in 2016 zo'n 1.000 hectare aan bio-walnoten gemeld, waarbij het areaal in 2017 nog verder zou kunnen groeien. Daarmee is de walnoot uitgegroeid tot de belangrijkste nootsoort in Oostenrijk.

China domineert de wereldmarkt met 71 procent van de totale teelt. De VS, Turkije en Iran zijn andere belangrijke teeltlanden. Sinds 2000 is de wereldwijde walnootproductie met 300 procent gestegen. Om mee te kunnen concurreren, moet de kwaliteit dus kloppen.

Contractteelt enkel met veredelde rassen

Veredelde rassen zijn een must voor contractteelt. De trend gaat in de richting van rassen die sneller een volledige oogst voortbrengen en die een grotere oogst toelaten. Gevraagd bij kopers blijken het lichte, grote walnoten die makkelijk te pellen zijn. Voor de biologische productie zijn regelmatig dragende en robuuste, ziekteresistente rassen aan te bevelen. Uit Tsjechië stammen bijvoorbeeld de rassen 'Mars', 'Apollo', 'Jupiter' en 'Saturn'. Uit de VS stamt het ras 'Lake', uit Hongarije 'Also Szentiani 117', en in Frankrijk verbreiden zich de rassen 'Fernor' en 'Franquette'. Oudere, in Oostenrijk verbreide rassen zoals 'Geißenheim', 'Moselander' of 'Weinheim', maar ook de 'Rote Donaunuss' zijn niet resistent tegen Marssonina.
Publicatiedatum: