Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Slotdebat It's the food, my friend over botsende wereldbeelden
Rabo-topman verslikt zich in saucijzenbroodje

Na vier avonden met vernieuwende denkers en doeners in ons voedselsysteem werden vernieuwers als bio-dynamisch akkerbouwer Lizelore Vos, varkenshouder Annechien ten Have en vegetarische slager Jaap Korteweg tijdens het slotdebat van de 8ste jaargang van It's the food, my friend! in de Rode Hoed in debat gebracht met gezagdragers. Met de brandende vraag: hoe creëren we ruimte voor boeren, tuinders, ondernemers die daadwerkelijk investeren in een ecologisch houdbaar voedselsysteem? En kan en moet Nederland wat betreft agrarische productie een gidsfunctie vervullen? Bert van Ruitenbeek doet verslag:



De gezagsdragers van de slotzaterdag waren Marc Calon, de nieuwe voorzitter van LTO Nederland, en Berry Marttin, bestuurder van de Rabobank. Beiden overrompelden de zaal enigszins met internationale perspectieven als de snelle bevolkingsgroei in Afrika, het migratievraagstuk en internationaal monetair beleid. Maar wat voor conclusies trek je uit de mondiale vraagstukken?


Marc Calon.

Calon begon z'n verhaal over zijn eigen boerderij met bouwplan van 1 op 6 en ruimte voor natuur. Hij gaf ook aan dat hij voorstander is van meer circulaire landbouw met oog voor de bodemvruchtbaarheid. Maar op vragen uit de zaal over de LTO opstelling in het fosfaatvraagstuk, waar niet werd gekozen voor grondgebondenheid, ging het over de marges van besturen omdat hier de voorzitter het standpunt van de meerderheid moet dienen. En die meerderheden stemmen toch vaak voor de korte termijn. Rabotopman Marttin gaf aan dat we vanwege de enorme bevolkingstoename in met name Afrika op z'n Hollands overal veel meer en efficiënter moeten produceren, ook omdat de opkomende middenklasse wereldwijd  hoe dan ook meer vlees gaan eten. Hij sprak de zaal toe dat wij bij de lunch ook weer hadden genoten van een saucijzenbroodje met vlees, maar had niet in de gaten dat dit juist een vegetarisch saucijzenbroodje van de vegetarische slager was….


Berry Marttin.

En zo kwam het dilemma terecht bij één van de door de redacteuren geponeerde stellingen over of Nederland moet streven naar een gidsfunctie voor de hele landbouw of alleen voor ecologisch houdbaar voedselsysteem voor een verstedelijkte samenleving? De exportpositie voor watermanagement hebben we immers juist gekregen door in eigen huis te investeren in goede voorbeelden. En waar ons huidige systeem met importen van soja voor onze dierhouderij en een mestoverschot in ons land als gevolg, nog niet bepaald een duurzaam concept heeft ontwikkeld.
Over een paar dingen was er eensgezindheid. De boerinnen Annechien ten Have en Lizelore Vos kregen vol steun van Calon over de noodzaak van investeren in onderzoek en ketens. Met het wegvallen van de Productschappen zijn de meeste onderzoeksprogramma's drooggevallen en dat is funest voor innovaties.



Maar verder ging het vooral over botsende wereldbeelden en werkelijkheden. Jaap Korteweg gaf in zijn betoog nog maar eens aan hoeveel efficiënter zijn vorm van 'vlees' productie is wat betreft uitstoot van broeikasgassen door vervangers te maken die zelfs culinaire journalisten vaak niet van echt vlees weten te onderscheiden. "Als de dierhouderij steeds industriëler wordt, dan kan het dier wat daarbinnen ook slachtoffer is ook maar beter door een machine vervangen." Korteweg werkt met onder andere soya en lupine als grondstoffen. Waar Annechien met haar lupine een Hamletz varken maakt, produceert Korteweg gehaktballen zonder dierlijke tussenkomst. Beide overigens qua duurzaamheid hoog scorend in vergelijking met de gangbare dierhouderij.


Jaap Korteweg rechtsboven. Rechtsonder Bert van Ruitenbeek.

De beginstelling om radicale vernieuwers veel meer ruimte te geven voor verdere ontwikkeling met onderzoeksgeld en speelruimte in de regelgeving kreeg in de zaal een ruime meerderheid. Want zoals transitiedeskundige PJ Beers van de HAS Hogeschool aangaf: We moeten weg van 'doing things bettter': naar 'doing better things'.

Misschien was de vergissing over het saucijzenbroodje – die overigens zeer sportief werd opgevat door Martinn door te zeggen deze broodjes in z'n kantine te willen hebben – dan ook wel een eye-opener. Immers een radicale vernieuwer als Korteweg - die inmiddels ook de weg naar het grote publiek heeft gevonden via Unilever - laat zien dat nieuwe uitdagingen vragen om een ander blikveld op de problematiek. Het is de vraag of de gezagsdragers in staat zijn die slag te maken. Gezien de demissionaire status van het huidige kabinet bleven de ambtenaren van EZ dit jaar als toehoorders buiten de discussie.
 
Tekst: Bert van Ruitenbeek
Foto's: Michiel Wijnbergh


Publicatiedatum: 16-5-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

16-11-2017 Kemper Kip kan verder met plannen bio-vleeskuikenhouderij
16-11-2017 Buurman wil bio-kippen van schaduw beroven
13-11-2017 Brand verwoest pand uienfabriek Lion Foods in Sint-Maartensdijk
13-11-2017 Belgische voedingsindustrie ambitieus in duurzaamheid
9-11-2017 MSC-gecertificeerde vis verkrijgbaar bij Kroon Biologische Verswaren
7-11-2017 Crowdgivingscampagne voor beroep patent wilde sojarassen gestart
7-11-2017 Bo Weevil en Werfzeep introduceren nieuwe cadeausets
7-11-2017 BioBandits in Zuid Korea
6-11-2017 Uitbreiding Vitalis on hold na uitspraak Raad van State
1-11-2017 "Verdere ontwikkeling bio-sector vormgeven boeiende taak"
1-11-2017 "Sectoroverschrijdende samenwerking komende vier jaar speerpunt"
1-11-2017 Telefoonstoring Dronten
30-10-2017 Onverminderde groei bio-sector in eerste helft 2017
27-10-2017 "Oplevering magazijnen LogistiekPark A12 snel mogelijk"
24-10-2017 Willem Hartman overleden
24-10-2017 De Smaakspecialist rondt programma datakwaliteit GS1 succesvol af
24-10-2017 Omzet Wessanen derde kwartaal 2017: +7,2%
23-10-2017 René Bakker nieuwe interim directeur Fair Trade Original
19-10-2017 Overesch Ecologische Landbouw in BinnensteBuiten
19-10-2017 De Smaakspecialist versterkt de Development Kitchen

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *