Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Biohuis: “Waarom bloeden om het probleem op te lossen?"

Staat in hoger beroep tegen uitspraak fosfaatreductieregeling

Tholen – De Staat heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter waarin een aantal boerenbedrijven, waaronder ook biologische, wordt uitgezonderd van de fosfaatreductieregeling. Dat schreef staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. De zegsman stelt dat "het in het eigen belang van de melkveehouderij is om nu met volle vaart door te zetten […] om als sector het zicht op derogatie te blijven behouden." Van de melkveehouders die eerder in het gelijk werden gesteld, oordeelde de rechter dat de fosfaatregeling disproportioneel voor hen uitpakte.

Niet onverwachts

"Helemaal onverwachts komt dit hoger beroep niet", zegt Maria Buitenkamp, bestuurslid van Biohuis. "Van Dam staat met zijn rug tegen de muur. De staatssecretaris doet alles wat hem bij machte is om ervoor te zorgen dat de derogatie gered wordt. De juridische grondslag op basis van de eerdere uitspraak, vormt in dat opzicht in zijn ogen een gevaar voor het behoud daarvan."

Extra nadelig voor bio

Het zijn echter niet alleen biologische melkveehouders die zich benadeeld voelen. "Biologische ondernemers kregen mede gelijk op gronden die de biologische sector aangaan – het feit dat de sector niet bijdraagt aan het probleem en feitelijk geen belang heeft bij derogatie. Maar ook tal van gangbare bedrijven die aantoonden onevenredig belast te worden, werden in het gelijk gesteld. Volgens de rechtbank heeft het fosfaatreductieplan voor de biologische melkveehouders extra nadelige gevolgen."

Voorbeeldbrief

Maria vindt het lastig een vooruitblik te geven op de uitkomst van het hoger beroep. Maar het feit dat de rechter eerder oog had voor de speciale situatie van biologische boeren is volgens haar niet zonder betekenis. Biohuis adviseert bioboeren die door deze regeling disproportioneel geraakt worden een brief te schrijven aan Van Dam. Bij Biohuis en Natuurweide is een voorbeeldbrief op te vragen voor biologische melkveehouders, waarmee zij nu ook formeel om vrijstelling kunnen vragen. Maria: "Naast deze juridische weg, blijven Biohuis en Natuurweide bij de politiek aankloppen."

"Waarom bloeden?"

"De gemiddelde bioboer gunt de gangbare boer heus wel zijn derogatie. Maar waarom moeten biologische boeren, die daar niet aan bijdragen, bloeden om het probleem op te lossen? Terwijl er nota bene een groeiende vraag is naar biologische zuivel?"

Voor meer informatie:
info@biohuis.org
www.biohuis.org