Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Omvang Poolse vorstschade moet zich uitwijzen

Midden- en Oost-Europa zijn afgelopen dinsdag opnieuw getroffen door vorst. De temperaturen daalden 2 tot 4 graden onder het vriespunt. Het koude weer zorgde er in Nederland voor dat telers druk waren om hun fruitbomen te beschermen door middel van irrigatie. De totale vorstschade in Polen en omliggende landen is nog niet bekend maar men verwacht dat de fruitproductie lager zal zijn en dan met name die van appelen. 



Een Poolse importeur/exporteur legt uit dat het nog te vroeg is om de schade op te kunnen maken. Hij vertelt dat gedurende de komende twee à drie dagen de eerste tekenen van schade zichtbaar zullen worden maar pas tegen het einde van de maand zal er een duidelijker beeld van de omvang gegeven kunnen worden.

Veel Poolse telers maken naast irrigatie gebruik van vuren om hun appelen te redden. Over het algemeen zullen de verliezen niet zo groot zijn als in het verleden omdat veel telers nieuwe technieken toepassen om hun boomgaarden te beschermen.

"Het is een zeer ongebruikelijk jaar geweest. Ieder seizoen is er wel ergens in Europa sprake van vorstschade. Meestal is het echter zo dat als Polen getroffen wordt, er een mogelijkheid is om fruit in buurlanden in te kopen, zoals Nederland, België en Duitsland. Ik heb deze situatie nog niet eerder meegemaakt want iedereen heeft schade opgelopen en dit zal zeker gevolgen hebben voor de aanvoer in een later stadium van het seizoen," legt de importeur/exporteur uit.

"In Polen hebben we momenteel al problemen met de aanvoer omdat telers gestopt zijn met de verkoop van hun bewaarappelen in de hoop op betere prijzen. We kloppen telkens weer bij onze telers aan om meer in te kopen en niet tegen de prijzen die we eerst betaalden. Ik heb zelfs al meegemaakt dat industrie-appelen op de markt gebracht zijn. De laatste twee weken zijn de appelprijzen met 0,10 euro gestegen. De markt voor verkopers is momenteel veel gunstiger dan die voor kopers."

Vanaf midden april daalde de temperatuur maar liefst 14 keer tot beneden het vriespunt, waarmee bijna een nieuw weer record bereikt is.
Publicatiedatum: