Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
20 mei langs de kade

Zeilschip Tres Hombres vaart 7 ton bio-cacao naar Amsterdam

Update: De Tres Hombres heeft de wind niet in de zeilen en vaart nog voor de Franse kust. Het evenement wordt verplaatst van 13 mei naar 20 mei.

Het is de schippers van de Tres Hombres gelukt: na bijna 10.000 nautische mijlen over de Atlantische Oceaan is het motorloze zeilschip bijna terug in Nederland. Aan boord van de Tres Hombres ligt de nieuwe cacao oogst uit de Dominicaanse Republiek. Chocolatemakers heeft bij lokale cacaoboeren 7 ton cacao heeft ingekocht. Genoeg voor 100.000 'Tres Hombres' chocoladerepen die overal in Nederland te koop zijn.

Cacaobonen lossen met handkracht

Het zeilschip de Tres Hombres wordt zaterdag 13 mei aan de IJkade/Aambeeldstraat bij Hotel de Goudfazant & Hangar Amsterdam gelost zoals we dat van vroegere tijden kennen: met handkracht. De cacaobalen (100 zakken van 70 kilo) gaan na het uitladen per bakfiets, en andere duurzame vervoermiddelen naar de nabijgelegen fabriek van Chocolatemakers. Iedereen is welkom om te helpen.

Programma zaterdag 13 mei

13:00 aankomst Tres Hombres
14:00 hijsen, sjouwen, lopen en vervoeren naar de fabriek
17:00 einde van het lossen van de Tres Hombres

Tres Hombres heeft Nederlands struviet gelost bij Dominicaanse cacaoboeren, waar de veldproeven beginnen. De vruchtbare gronden waarop cacao groeit worden steeds armer. De grondstoffen en nutriënten die in de producerende landen uit de grond worden gehaald, worden in het westen opgegeten en gaan niet meer terug naar waar ze vandaan komen. Chocolatemakers heeft met hulp van de Nederlandse
Waterschappen en de Tres Hombres een uniek plan bedacht; struviet (fosfaat) dat uit Nederlandse afvalwater, terugbrengen naar de cacaoplantages in de Dominicaanse Republiek om daar weer als voedingsrijke grondstof te gebruiken.

Het eerste gedeelte van het plan is geslaagd. Zes maanden geleden heeft de Tres Hombres het struviet succesvol gelost op de Dominicaanse Republiek. Na het regenseizoen gaan de veldproeven beginnen om wetenschappelijk vast te kunnen stellen dat er verbetering komt in de opbrengst van de cacaoplantages. Dit gebeurt onder leiding van bodemwetenschappers.

Rodney Nikkels van Chocolatemakers is trots: "Als het groeien van cacao een toekomst wil behouden, dan zijn drastische oplossingen nodig. Nederlands struviet gaat een verschil maken voor de Dominicaanse cacaoboer, daar ben ik van overtuigd."

Zeilend vrachtschip Tres Hombres

De 32 meter lange schoenerbrik Tres Hombres is sinds december 2009 in de vaart. Zij onderhoudt een duurzame vrachtdienst tussen: Europa, de Atlantische eilanden, het Caraïbisch gebied en Amerika. Naast een vrachtcapaciteit van 35 ton, heeft ze accommodatie voor 5 crew en 10 leerlingen/trainees.

Voor meer informatie: www.chocolatemakers.nl
Publicatiedatum: