Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Juridische grondslag voor vrijstelling bioboeren"

Biosector opgewekt na rechterlijk besluit fosfaatreductieplan

Tholen – De biologische sector reageert opgewekt na de uitspraak van de rechter in het kort geding dat biologische melkveehouders hadden aangespannen ten aanzien van het fosfaatreductieplan. De rechter oordeelde dat de grondgebonden melkveehouders de opgelegde reductie van hun veestapel niet hadden kunnen voorzien ten tijde van hun investeringen. "Het ziet er positief uit dat er nu juridische grondslag is waarmee de biologische melkveehouders buiten het reductieplan gehouden kunnen worden", vertelt Gerben Braakman van De Natuurweide. 

"De rechter refereert aan zaken die we in juli 2015 al hadden aangekaart, namelijk dat we buiten de derogatie staan. Bioboeren houden zich aan de 170 kilogram stikstof per hectare per jaar. Als sector produceren we 100% grondgebonden. Wij zijn part noch deel aan de overschrijdingen. Op die argumentatie grijpt de rechter nu terug. De rechter heeft duidelijk uitgesproken dat bioboeren geen voordeel halen uit de derogatie, maar daartoe wel onevenredig hard werden belast. Daarmee concluderen we dat we het al die tijd bij het juiste eind hadden."

"Het was alleen niet te voorzien dat het tot een rechtsgang zou komen. Liever hadden we het natuurlijk zonder tussenkomst van de rechter opgelost", vervolgt Gerben. Hij betreurt dat een aantal bioboeren door alle commotie al een deel van hun veestapel naar de slacht heeft gebracht. Een onomkeerbaar proces.

Toch staat de champagne al wel klaar. "Het moet allemaal nog een beetje landen. In de komende weken zullen we zien hoe de politiek hierop reageert. Natuurweide gaat ervan uit dat dezelfde hoopvolle lijn doorgezet zal worden", besluit Gerben.

Lees hier het rechterlijk besluit terug.

Voor meer informatie: gerbenbraakman@denatuurweide.nl