Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Van zo'n uitslag kun je alleen maar dromen"

Koeien bioboer Henk Aa hoeven niet naar de slacht

Tholen – Henk Aa heeft er een goede fles voor opengetrokken. De biologische melkveehouder uit Heino hoeft zijn 27 koeien als gevolg van het fosfaatreductieplan niet naar de slacht te brengen. "We zijn in het gelijk gesteld. Wetende dat de staat beschikt over gerenommeerde advocaten, dan is deze winst goud waard. Van zo'n uitslag kun je alleen maar dromen", vertelt de euforische bioboer.



Bij de zitting namen nog vier andere bioboeren plaats. Het fosfaatreductieplan is ook voor hen buiten werking gesteld. "We zaten allemaal in hetzelfde schuitje. Allemaal zijn we met nul begonnen. Als opstartend bedrijf werk je naar groei toe, dus kochten we er in de loop der tijd vee en grond bij. Natuurlijk in de verwachting dat de regels grondgebonden zouden worden", vertelt Henk. Demissionair staatssecretaris Van Dam besloot anders en dat schoot met name bij de getroffen bioboeren in het verkeerde keelgat.



Toch schept de uitspraak van de rechter nog geen precedent voor alle andere getroffen biologische melkveehouders. Henk adviseert hen om de procedure ook op te starten. "Ook gangbare boeren die hebben ingezet op duurzamere groei kunnen verandering afdwingen. Tot nu toe hielden zij zich vooral koest uit angst dat ze de derogatie zouden verliezen", vervolgt hij. "Hoewel Nederland natuurlijk uiteindelijk beter af is als we allemaal bio gaan", lacht Henk.



Voor meer informatie:
Biologische Boerderij Aver heino
Lemelerveldseweg, 8141 PV Heino