Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Accountants roepen staatssecretaris op tot consequent beleid

Wijziging fosfaatregels kost boer kwart van inkomen

Doordat het kabinet plotsklaps en halverwege de spelregels aanpast voor het reduceren van fosfaat worden melkveehouders die juist vroegtijdig de regels hebben gevolgd, zwaar getroffen. De koerswijziging kost hen tot een kwart van het inkomen. Accountantsorganisatie Flynth pleit voor aanpassing van de nieuwe plannen omwille van de gezondheid van de sector en het behalen van de milieunormen.

Vanaf 2015 zijn melkveehouders druk bezig om hun fosfaatuitstoot te verminderen; in lijn met kaders die de overheid samen met de sector daarvoor heeft geschetst. Eind april kondigde staatssecretaris Van Dam volledig nieuwe spelregels aan die zeer belemmerend zijn, juist voor een groot aantal boeren die vroegtijdig en proactief met het aanpassen van hun veestapel aan de slag zijn gegaan. Het betreft bijna de helft van de 17.000 melkveehouders in Nederland die de laatste tijd het aantal dieren met gemiddeld 10 procent hebben laten dalen. De plannen van de staatssecretaris betekenen dat zij tot vijftienduizend euro minder verdienen; dit bij een gemiddeld jaarinkomen van vijftig tot zestigduizend euro, of te wel een kwart van het inkomen. Dit is voor veel boerengezinnen een forse klap, maar vooral de combinatie met de aangepaste spelregels maakt het onverteerbaar.

Ondeugdelijke veestapeladministratie door overheid

Een bijkomend probleem is het feit dat de regeling deels wordt gebaseerd op een registratiesysteem dat onder verantwoordelijkheid van de overheid wordt bijgehouden, maar dat met veel foute registraties en met grote achterstanden kampt. Dit leidt tot onjuiste melkafrekeningen, opnieuw met forse en onterechte gevolgen.

Flynth, het grootste agrarische accountantskantoor van Nederland, ziet de nood onder duizenden melkveehouders groeien en vraagt de staatssecretaris in een open brief om het beleid niet onverwacht en desastreus te veranderen. Jan Breembroek, directeur Agro Advies: "Als de overheid het draagvlak binnen de agrarische sector voor het reduceren van fosfaat wil behouden, moet zij zich opstellen als een verantwoordelijk partner en niet halverwege de spelregels veranderen. Respecteer de vaak ingrijpende aanpassingen die melkveehouders hebben gedaan in hun bedrijfsvoeren en voorkom met adequate en consequentie wetgeving dat zij onnodig financieel worden getroffen."

Voor meer informatie: www.flynth.nl
Publicatiedatum: