Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europarlementariër Jan Huitema (VVD):

"De tomaat moet van ons blijven"

Door het aanvragen van patenten op groente en fruit dreigt het gevaar dat deze in de handen komen van een klein aantal grote bedrijven, aldus VVD Europarlementariër Jan Huitema. "Binnen de Europese politieke arena is iedereen het er over eens dat dit moet stoppen. Nu is het tijd om door te pakken om onze voedselvoorziening en de innovatiekracht van onze kwekers te beschermen. De tomaat moet van ons allemaal blijven. Dit kan niet worden gegarandeerd, zolang het Europese Octrooibureau haar beleid niet aanpast."

VVD Europarlementariër Jan Huitema heeft vandaag samen met zijn collega's een brief naar het Europese Octrooibureau gestuurd, met de oproep om snel met een oplossing te komen.

In het voorjaar van 2015 besloot de Hoge Kamer van Beroep van het Europese Octrooibureau (EOB) dat producten die voortkomen uit essentiële biologische processen (klassieke verdeling) een patent kunnen krijgen. Europese wetgeving werd hierbij te strikt geïnterpreteerd zo bleek later. VVD Europarlementariër Jan Huitema trok aan de bel en zette het onderwerp eind 2015 op de Europese agenda door samen met zijn collega Bas Belder (SGP) een breed gesteunde resolutie op te stellen waarin hij de Europese Commissie vraagt de wetgeving op te helderen en het patenteren van natuurlijke eigenschappen van planten te stoppen.

In november 2016 publiceerde de Commissie een document waarin het zegt dat het niet de intentie is geweest de mogelijkheid te geven natuurlijke eigenschappen van planten en producten voortgekomen uit klassieke veredeling te patenteren. Dit document vorm de basis voor gesprekken binnen het Europese Octrooibureau dat kijkt hoe zij de uitkomst van het rapport van de Europese Commissie kunnen verwerken in hun richtlijnen die worden gebruikt bij het toekennen van patenten.

Voor meer informatie:
jan.huitema@europarl.europa.eu
www.janhuitema.nl
Publicatiedatum: