Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Engels raaigras levert hoogste DVE-opbrengst

Om het aandeel bestendig eiwit in het rantsoen van biologisch melk- en vleesvee verder te optimaliseren heeft Inagro de mogelijkheden van esparcette, andere grassoorten en klaverrassen onderzocht. Bedoeling van dit project was de eiwitvoorziening voor biologisch melk- en vleesvee te optimaliseren met speciale aandacht voor de beschikbaarheid van bestendig eiwit in het ruwvoeder. Rantsoenen op basis van grasklaver in de biologische veehouderij zijn doorgaans ruim voorzien in onbestendig eiwit vanuit het ruwvoeder. Om de stikstofefficiƫntie te verbeteren dient de verhouding bestendig eiwit ten opzichte van onbestendig eiwit in het rantsoen verhoogd te worden.


Duidelijke verschillen in gewasontwikkeling, januari 2016. Bron: CCBT

Een eerste piste die werd nagegaan is de mogelijkheid om esparcette in te mengen in het rantsoen. De mogelijkheden om met esparcette het aandeel bestendig eiwit in het rantsoen te verhogen blijken op basis van de resultaten uit dit project beperkt.

Ook de grassoort of klaverras kan een invloed hebben op de gehalten aan DVE (darmverteerbaar eiwit) en OEB (onbestendig eiwit balans), daar is echter nog weinig over bekend. In deze proef werd de impact van de samenstelling van grasklavermengsels onderzocht. De grassoort heeft een duidelijke impact waarbij een grasklavermengsel met Engels raaigras de hoogste opbrengst kg DVE/ha realiseerde. De impact van het rode klaverras was beperkt in het eerste jaar van opvolging. Grassen met een sterke beginontwikkeling (Festulolium en gekruist raaigras) hebben de ontwikkeling van rode klaver duidelijk onderdrukt. Daarnaast werd ook de invloed van het maaitijdstip op eiwitkwaliteit bepaald.

Lees het samenvattend verslag hier.

Voor meer informatie:
Annelies Beeckman
T: 051/27 32 51
annelies.beeckman@inagro.be

Bron: CCBT
Publicatiedatum: