Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Radar:

"Oplosthee Zonnatura is gewoon suikerwater"

Als je denkt aan producten van Zonnatura, dan denk je aan verantwoorde, natuurlijke producten die gezond voor je zijn, stelt Radar. De consumentenorganisatie hield onlangs de Oplosthee Rooibos tegen het licht. De thee bestaat hoofdzakelijk uit suiker: liefst 91,3 gram van de 100 gram bestaat uit suiker. Op de ingrediƫntenlijst is te lezen dat er onder meer rietsuiker, druivensuiker, honing, 'natuurlijk aroma' en kruidenextract in de oplosthee zit. Het kruidenextract van 1,5% bevat rooibos en citroenmelisse.

Radar ging de dialoog aan met Wessanen, de fabrikant van Zonnatura. Een medewerker van de klantenservice zegt dat oplosthee niet te maken is zonder suiker. Wel wordt er geprobeerd om het met zo min mogelijk suiker te maken, aldus de medewerker.

De fabrikant zegt dat het sowieso niet gezond is om elke dag heel veel koppen thee met suiker te drinken. "Onze oplosthee is vooral bedoeld voor mensen die het lekker vinden om 1) een klontje suiker in de thee te hebben en 2) omdat het een makkelijk te maken product is." Niet echt een antwoord op de vraag of het een 'verantwoord product' is dus.


"Suiker drager van kruidenextract"

Radar legde Ilse Straver, R&D Manager bij Wessanen, de vraag voor wat zij verstaat onder 'verantwoord'. "Dat het wel voldoet aan een consumentenbehoefte en dat het op een dusdanige manier is samengesteld dat het, zeg maar, past bij wat wij als Zonnatura verantwoord vinden". Volgens Straver is de suiker nodig om de oplosthee te maken. "Een aardig grote groep consumenten die dit product gebruiken houdt bewust van die zoete smaak en kiest voor thee met suiker." Straver zegt dat dit vooral een verwenproduct is.

foodwatch

Het is niet de eerste keer dat Zonnatura wordt aangesproken op de hoeveelheid suiker die zij in haar oplosthee verwerkt. Zo werd in 2012 de 'Avondmelange oplosthee' al onder de loep genomen door voedselwaakhond foodwatch.

Sjoerd van de Wouw van foodwatch is ferm over de oplosthee van Zonnatura. "Je drinkt gewoon gearomatiseerd suikerwater. Als je kijkt naar de Gezondheidsraad die het voedingsadvies in Nederland geeft, dan heeft die als hoofdadvies om meer plantaardig te eten en suikervrij te drinken."

Het lijkt er niet op dat de fabrikant op korte termijn de hoeveelheid suiker omlaag zal schroeven. "We kijken naar suikerreductie en waar het anders kan. Op dit moment vinden we geen andere drager voor dit product en mensen kiezen voor het gemak van de korrels."

Bron: Radar
Publicatiedatum: