Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chris Borren (De Lankerenhof) betreurt hogere uitval

"Kippen werden onrustig door extreem lange ophokplicht"

Tholen - Na bijna een half jaar mogen de (biologische) kippen weer naar buiten. Gisteren zijn de landelijke maatregelen tegen de verspreiding van de vogelgriep, zoals de ophokplicht, ingetrokken. Ook bij De Lankerenhof in Voorthuizen konden de kippen vanmorgen weer voor het eerst van de buitenlucht genieten. Bio-pluimeehouder Chris Borren vertelt dat de langdurige ophokplicht een hogere uitval tot gevolgen had. "De ophokplicht duurde dit keer met bijna een half jaar extreem lang. Normaal hebben we dit wel eens zes of tien weken gehad, maar nu is de ophokplicht op 9 november al ingegaan. Daardoor merken we meer gevolgen."


De tweet van Chris.

Chris merkte vooral een verandering in het gedrag: "Ik kon aan de kippen zien dat ze het er moeilijk mee hadden. Hoe langer het ophokken duurde, hoe onrustiger ze werden. We kregen zeker op het laatst wat meer uitval. De kippen die onderin de pikorde zitten kwamen steeds meer in de verdrukking. Normaal lopen ze overdag natuurlijk buiten en krijgen deze kippen meer ruimte, ook in de stal. Deze kippen slijten harder en dit veroorzaakt dus een hogere uitval."

Chris vertelt dat het op donkere winterse dagen ook eenvoudiger is om de kippen rustig te houden in de stal. "Met zonnig weer is er ook meer licht in de stal, waardoor de kippen beseffen dat de zon schijnt. Dan willen ze nog liever naar buiten en worden ze onrustig. Sindsdien is het een stuk moeilijker." Om het de kippen zo comfortabel mogelijk te maken heeft de bio-pluimveehouder gedurende de afgelopen maanden de nodige maatregelen genomen. "Zo hebben we extra graan in de stal gestrooid en meer luzerne verstrekt. Maar dit is voor de kippen toch relatief saai. Het is natuurlijk heel anders dan buiten." Chris was dan ook opgelucht dat de kippen weer lekker buiten mogen rondscharrelen. 'Het is feest voor de kippen', zei hij al op Twitter. "Ze moesten wel duidelijk weer even wennen aan de buitenlucht", besluit Chris.

Voor meer informatie:

Chris Borren
De Lankerenhof
Lankerenseweg 18
3781 NB Voorthuizen
0342 473337
info@lankerenhof.nl
www.lankerenhof.nl