Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Harmen Peters: "Kouder dan gisteren, druk op moeten voeren"

Nachtelijke overuren voor sproeiers en teler

Tholen - Het was de afgelopen nacht flink koud in ons land. Weeronline meldt dat de kaagste temperatuur in de Achterhoek werd gemeten: -9,2 graden. Fruittelers hebben daarom massaal de bloesem moeten besproeien, ter bescherming tegen de vorst. Bio-fruitteler Harmen Peters is er daar één van. "Om 23:00 uur ging de nachtvorstmelder af, en ik dacht nog wel een dutje te gaan doen. Dat werd dus geen succes", vertelt Harmen.


Links: Om 10:30 uur nog steeds ijs bij een sectorsproeier. Rechts: Elstar om 8:00 uur.

De twee percelen van 't Gelders Eiland in Lobith liggen zo'n 700 meter van elkaar vandaan. Ondanks deze relatief kleine afstand verschillen de omstandigheden in beide percelen. Harmen: "In de boomgaard die aan zijn huis grenst moesten de sproeiers om 00:00 uur al aan, op het andere perceel bleek het sproeien pas vanaf 1:00 uur noodzakelijk. In het water daar zit meer ijzer en kalk, dus als ik daar ga beregenen moet het water eigenlijk meteen bevriezen. Anders krijg je allerlei ijzer- en kalkaanslag."



Het beregenen is goed gegaan, zo geeft de teler aan. "Het is allemaal gelukt. Eén sectorsproeier bleef hangen, maar dat is nog wel te overzien. Op het perceel aan het huis staan er zo'n 180/190. Alles had in de nacht van dinsdag op woensdag al gedraaid, dat scheelt. Ik heb de druk de afgelopen nacht iets op moeten voeren omdat het met -3 nog kouder was dan gisterennacht. Toen lag het op -2."
 

De Conference met ijspegels.

Harmen heeft twee pompen staan. De ene pomp zuigt zelf aan en de andere is een handpomp. Het beregenen duurde tot ongeveer 9:15 uur vanochtend. "De zon deed gelukkig al vroeg zijn werk." Een goede timing hiervoor is essentieel. "Het ijs moet eerst scheuren en barsten, dan kan de beregening pas stoppen. Anders gaat het alsnog invriezen." Het blijft de komende nachten nog wel spannend, meent Harmen. "Ik moet aanstaande zaterdag- en zondagnacht waarschijnlijk nog extra alert zijn. Nu lijkt het pas tegen een uur of 3:00 nodig te zijn, maar we weten het natuurlijk pas als het echt zover is."

Voor meer informatie:

Harmen Peters
't Gelders Eiland
Eltenseweg 1
6915 KA Lobith
06 22794901
info@gelderseiland.com
www.gelderseiland.com