Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Tritordeum: graan met 40% minder gluten-eiwitten dan tarwe

De Commandeursmolen te Mechelen gaat het, door natuurlijke kruising verkregen, nieuwe graan Tritordeum malen tot 'Spaans Meel'. Dit in Spanje ontwikkelde graan is een kruising tussen durum en wilde gerst: twee oude graansoorten. Dit Spaans meel  heeft fair-pricing, traceerbare herkomst en gezondheidsgerelateerde eigenschappen als uitgangspunten.



Minder gluten eiwitten

Tritordeum heeft meerdere gezondheidsgerelateerde eigenschappen zoals een goede verteerbaarheid. Dit komt doordat het graan 40% minder gluteneiwitten bevat dan andere graansoorten als tarwe. Hierdoor worden producten, gebaseerd op dit graan, gemakkelijker verdragen door mensen die gevoelig zijn voor gluten. Verder heeft Tritordeum een verhoogd vezelgehalte en bevat het graan veel antioxidanten zoals luteÔne, 10 maal zoveel als tarwe. LuteÔne werkt als UV-filter voor het oog.

Fairpricing en duurzaamheid

De teelt van Tritordeum vindt vooral plaats in de binnenlanden van Spanje. Een optimale locatie, aangezien het graan van een droog klimaat houdt en op redelijk schrale grond geteeld kan worden. Daarnaast is het goed bestand tegen ziekteverwekkers, waardoor er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Hierdoor is het graan makkelijker te telen voor biologische boeren. Binnen de Tritordeum keten is het product traceerbaar en wordt volgens het fairpricing principe gewerkt.

Bakproducten en bakeigenschappen

Tritordeum kan als basis gebruikt worden voor verschillende producten zoals brood, pasta en bier. Brood gebakken van Tritordeum zonder toevoegingen heeft een zachte nootachtige smaak met een zoete ondertoon en goudgele kleur. Het is zeer bijzonder dat, ondanks het verlaagde glutengehalte, er een luchtig en mals brood gemaakt kan worden van 100% Tritordeum. De smaak wordt versterkt door Tritordeum op de Franse stenen te malen van de door waterkracht (40%) aangedreven Commandeursmolen. Door de SKAL-certificering van de molen kan ook de biologisch geteelde Tritordeum gemalen worden.

Voor meer informatie:
info@commandeursmolen.nl
www.commandeursmolen.nl
www.tridordeum.com

Publicatiedatum: 19-4-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

10-4-2017 Nominatie voor bio-baktarwe uit de Groningse Graanrepubliek
10-4-2017 "Bio-certificaat hoeft geen grote drempel te zijn"
20-3-2017 Stadsbakkerij Broodt bakt culinair brood voor restaurant De Lindehof
20-3-2017 Desembroden met een moderne kijk op de toekomst
16-3-2017 Kunstmest bij gangbare tarweteelt goed voor 40% CO2-uitstoot
2-3-2017 Nieuw: haverkoeken van Billy's Farm
14-2-2017 Nieuw: ambachtelijk beschuit van Your Organic Nature
13-1-2017 TerraSana start nieuwe serie receptenacties voor bio-winkels
11-1-2017 Bakker Bronswijk trekt naar Hoeve Biesland in maart
10-1-2017 Bakkerij de Knollentuin voortgezet door nieuwe eigenaren
6-1-2017 AustraliŽ: Vraag naar biologisch graan neemt toe
5-1-2017 Biologisch bananenmeel op Nederlandse markt
11-11-2016 Molen De Gouden Engel verkoopt granen nu ook online
9-11-2016 Bakkerijbedrijf Pandriks neemt Duitse bio-bakkerij en meelproducent over
7-11-2016 Koude Spaanse soepen maken intrede in Nederlandse markt
3-11-2016 "Baktarwe staat onder druk"
2-11-2016 TerraSana vernieuwt verpakking en receptuur honing-/hazelnootwafels
1-11-2016 Rassenproef biologische spelt 2015-2016
12-10-2016 Biologisch vierseizoenenbanket goed voor 5e plek Gouden Garde-verkiezing
30-9-2016 Nieuw: chocolade- en kokoskoekjes gezoet met rijst- en appelsiroop

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *