Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Tritordeum: graan met 40% minder gluten-eiwitten dan tarwe

De Commandeursmolen te Mechelen gaat het, door natuurlijke kruising verkregen, nieuwe graan Tritordeum malen tot 'Spaans Meel'. Dit in Spanje ontwikkelde graan is een kruising tussen durum en wilde gerst: twee oude graansoorten. Dit Spaans meel  heeft fair-pricing, traceerbare herkomst en gezondheidsgerelateerde eigenschappen als uitgangspunten.



Minder gluten eiwitten

Tritordeum heeft meerdere gezondheidsgerelateerde eigenschappen zoals een goede verteerbaarheid. Dit komt doordat het graan 40% minder gluteneiwitten bevat dan andere graansoorten als tarwe. Hierdoor worden producten, gebaseerd op dit graan, gemakkelijker verdragen door mensen die gevoelig zijn voor gluten. Verder heeft Tritordeum een verhoogd vezelgehalte en bevat het graan veel antioxidanten zoals luteďne, 10 maal zoveel als tarwe. Luteďne werkt als UV-filter voor het oog.

Fairpricing en duurzaamheid

De teelt van Tritordeum vindt vooral plaats in de binnenlanden van Spanje. Een optimale locatie, aangezien het graan van een droog klimaat houdt en op redelijk schrale grond geteeld kan worden. Daarnaast is het goed bestand tegen ziekteverwekkers, waardoor er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Hierdoor is het graan makkelijker te telen voor biologische boeren. Binnen de Tritordeum keten is het product traceerbaar en wordt volgens het fairpricing principe gewerkt.

Bakproducten en bakeigenschappen

Tritordeum kan als basis gebruikt worden voor verschillende producten zoals brood, pasta en bier. Brood gebakken van Tritordeum zonder toevoegingen heeft een zachte nootachtige smaak met een zoete ondertoon en goudgele kleur. Het is zeer bijzonder dat, ondanks het verlaagde glutengehalte, er een luchtig en mals brood gemaakt kan worden van 100% Tritordeum. De smaak wordt versterkt door Tritordeum op de Franse stenen te malen van de door waterkracht (40%) aangedreven Commandeursmolen. Door de SKAL-certificering van de molen kan ook de biologisch geteelde Tritordeum gemalen worden.

Voor meer informatie:
info@commandeursmolen.nl
www.commandeursmolen.nl
www.tridordeum.com

Publicatiedatum: 19-4-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

12-10-2017 Twee Great Taste Awards voor bio-kaasbiscuits Buiteman
27-9-2017 Voormalige natuurvoedingswinkelier begint banketservice
25-9-2017 Afbakbroodjes en baguettes nieuw merk Slooow in het schap
21-8-2017 Mobiele houtoven: geen ambacht, maar kleinkunst
18-8-2017 Oogst bio-granen bijna afgerond
9-8-2017 Nieuw: gluten- en suikervrije bakmixen van Nutridia
8-8-2017 De Picknick-Kar is klaar voor markten en evenementen
21-7-2017 TerraSana presenteert kleurrijke vernieuwde broodlijn
5-7-2017 Historische relatie Korenmolen en biobakkerij in ere hersteld
23-6-2017 Omzet bio-brood in servicesupers stijgt ruim een kwart in 2016
19-6-2017 Biologisch zuurdesembrood uit Eindhoven: Het Hoevebroodt
12-6-2017 "Jammer dat Skal niet meer in staat is om mee te denken"
6-6-2017 Basisprijs bio-graanpool Agrifirm bedraagt 338,78 euro per ton baktarwe
24-5-2017 Bio-granen op windkracht
19-5-2017 Zeeuwse bio-bakker zet haar deuren wagenwijd open
12-5-2017 Buiteman introduceert biscuits met gerijpte Goudse kaas&bieslook
1-5-2017 Belgen bakken bio-brood met buitenlands bakgraan
28-4-2017 "Geen molen verwerkt grondstoffen zo zuiver als de Treffler molen"
10-4-2017 Nominatie voor bio-baktarwe uit de Groningse Graanrepubliek
10-4-2017 "Bio-certificaat hoeft geen grote drempel te zijn"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *