Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bioboer benadrukt belang gezonde bodem met voorwerpen uit de Steentijd

Afgelopen maand was Michaël Wilde van Eosta op pad in Scandinavië met een groep Amerikaanse journalisten en landbouwambtenaren uit Noord-Carolina. Hij hoopte de delegatie te enthousiasmeren voor duurzame landbouw. Het bonte gezelschap wilde weten hoe wij Europeanen denken over hun zoete aardappelen. Aangezien de biologische zoete aardappel het bijzonder goed doet, mocht Michaël ze tijdens deze trip begeleiden.

Rondleiding

Tijdens een bezoek aan een biologische boerderij ten zuiden van Kopenhagen was er een bijzonder moment. Omdat men na vijftien winkelbezoeken wel de conclusie kon trekken dat de zoete aardappel uit de VS het goed doet in Europa, had Michaël een bezoek geregeld bij Jan Algreen, een bijzonder gepassioneerde biologische boer die de aardappelen, wortelen en bieten in Denemarken teelt. Wij kregen een rondleiding over het bedrijf, maar pas toen Jan een houten kist pakte met daarin zes prachtige voorwerpen, had hij de volledige aandacht van iedereen in de groep.



Vondsten

Voorzichtig legde hij de spullen op tafel: twee vuurstenen pijlpunten, een ijzeren vikingbijl, een stenen bijl, een visnetnaald van rendierhoorn en een schaats gemaakt van een menselijk bot. De kleinste van de vuurstenen pijlpunten was 12.000 jaar voor Christus gefabriceerd en onze vrienden uit de VS stonden met open mond te kijken terwijl Jan vertelde dat al deze voorwerpen op zijn land waren gevonden.



Al meer dan 14.000 jaar had de grond van Jan ervoor gezorgd dat hier mensen konden leven. Jan legde uit wat voor verantwoordelijkheidsgevoel dit in hem opriep. Dat pijlpuntje heeft honderden generaties mensen meegemaakt, en wij zijn er daar maar eentje van. Geen wonder dat Jan zijn land met een gezonde bodem, rijke biodiversiteit en schoon water wil doorgeven aan de toekomstige generaties. Dankzij deze zes voorwerpen viel het duurzame kwartje bij de Amerikaanse gasten. Nog nooit was het belang van een duurzame landbouw voor hen zo helder.

Bron: Grensverleggers.nl / Michaël Wilde
Publicatiedatum: