Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Reactie BioForum Vlaanderen op 'Ode aan de E-nummers'
"Biologisch is de beste garantie voor een voedzame maaltijd"

In verschillende media pleit microbiologe Rosanne Hertzberger voor meer verwerkte voeding - bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden of diepvriesmaaltijden - met veiligere E-nummers. Ze vindt dit een beter alternatief dan zelf koken. BioForum Vlaanderen nuanceert haar conclusies. Een gezond voedingspatroon zoals het biologische is de beste garantie voor voedzame maaltijden met veel natuurlijke vitamines, mineralen en antioxidanten ťn zo weinig mogelijk toevoegingen, stelt de sectororganisatie.

De verschijning van het boek 'Ode aan de E-nummers' van Hertzberger kreeg onder andere aandacht in de krant De Morgen en in De Standaard. "Smartfood is de toekomst", zegt ze. Dat betekent: eten in elkaar gebokst door ingenieurs, op grote schaal, met gentechnologie, en uiteraard met voedseladditieven. "De industrie zal ons eten bereiden, en koken wordt zoals vissen of breien: activiteiten die niet langer nodig zijn, hobbyís die we beoefenen voor de gezelligheid", zei ze in De Standaard op 12 april.

BioForum plaatst enkele kritische kanttekeningen bij de stellingen van Hertzberger:
  • Rosanne Hertzberger heeft het over vullen, niet voeden. Ze pleit voor meer bewerkte voeding die op smaak wordt gebracht en langer houdbaar wordt gemaakt door middel van voedseladditieven, bij voorkeur op grote schaal geproduceerd. Zo'n stelling druist lijnrecht in tegen het Convenant Evenwichtige Voeding, dat vorig jaar door de Vlaamse overheid en de voedingsindustrie ondertekend werd. Daarin wordt duidelijk gesteld dat onbewerkte voeding promoten prioriteit blijft;  
  • Onderzoek heeft al voldoende aangetoond dat industriŽle voeding meer bewerkte, geraffineerde vetten, suikers en zout bevat. De producten die echt een meerwaarde hebben voor onze gezondheid, zijn over het algemeen weinig of niet bewerkt. Ze zijn van nature rijk aan vitaminen, mineralen en andere nuttige voedingsstoffen, en bevatten geen toegevoegde suiker of zout. Deze producten, liefst ook zo lokaal mogelijk geproduceerd, hebben dan ook geen aanpassing nodig. Denk maar aan groenten en fruit, water, noten, verse vis en vlees, peulvruchten en zuivel;
  • De biosector erkent het nut van E-nummers om ons voedsel te bewaren, maar bewijst elke dag dat het ook mogelijk is om verwerkte voeding te maken met zo weinig mogelijk toevoegingen. "De biosector wil zo natuurlijk mogelijk werken en vindt dat verwerkte producten de kwaliteit van de grondstoffen zoveel mogelijk moeten behouden. De Europese biowetgeving ondersteunt dit: het gebruik van additieven, hulpstoffen en technieken is beperkt. Bovendien moet 95 procent van de ingrediŽnten van verwerkte producten van biologische oorsprong zijn. IngrediŽnten op basis van ggo's zijn niet toegelaten", aldus Lieve Vercauteren, directeur van BioForum;
  • Hertzberger heeft een groot vertrouwen in de technologie ťn in de industrie. Verliest zij (als kind van haar academische vorming en stage bij Nestlť) soms uit het oog dat economische belangen meer dan eens de gezondheid van consumenten voorbijsteken? Ze haalt graag het voorbeeld van appelen met citroensap aan: als je citroensap toevoegt aan appeltjes opdat ze niet bruin worden, dan doe je dit vanwege de 'natuurlijke' chemische eigenschappen van vitamine C (E300). Ze vermeldt echter niet dat heel wat E-nummers synthetische producten zijn die bovendien vaak gebruikt worden om de consument te misleiden: synthetische smaakversterkers die maskeren dat een aardbeiendrank geen aardbeien bevat, kleurstoffen die cake een ambachtelijke eigele kleur geven;
  • In een van de artikels beweert Hertzberger dat bio-supermarkten kampioen zouden zijn in voedselverspilling omdat ze in verhouding meer verswaren hebben. BioForum Vlaanderen vraagt zich af op welke cijfers zij zich baseert. Ze geeft zelf aan dat er helemaal nog geen onderzoek gebeurd is naar welk type supermarkten het slechtst scoren op reststromen.

Feit is dat winkels, biologisch of niet, werken volgens een economische realiteit waarin ze streven naar een aantrekkelijk aanbod verswaren met een goede rotatie. Kleinere winkels met minder cliŽnteel hebben in verhouding meer droogwaren, wat verspilling net helpt tegengaan. Er is ook geen verschil in houdbaarheid tussen biologische groenten en fruit en hun gangbare tegenhangers. De biosector is zeer geŽngageerd om voedselverspilling te helpen vermijden en werkt er voortdurend aan om hierin een voorbeeldrol te spelen.

Bron: BioForum Vlaanderen

Publicatiedatum: 18-4-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

28-6-2017 Van der Plas Sprouts behaalt Milieukeur
27-6-2017 OekraÔne biedt kansen voor biologisch uitgangsmateriaal
27-6-2017 Galilee Export grootste exporteur IsraŽlisch biocitrus
26-6-2017 Belgische bio-boer bestrijdt droogte en erosie met contourgreppels
26-6-2017 Indiase landbouwdeskundige wijst bio-landbouw af
23-6-2017 Biologische industriegroententeelt kan vraag niet aan
23-6-2017 OESO pleit voor landbouwsteun gericht op duurzaamheid
23-6-2017 Miljoen handtekeningen voor burgerinitiatief tegen glyfosaat
23-6-2017 "Maak van Friesland een kunstmestarme provincie!"
23-6-2017 "Doseringssysteem precisiebemester regelt afgifte alleen bij wortels"
23-6-2017 Moestuinrage en bio-trend zorgt voor opleving in kruiden
22-6-2017 Grote keuze biologische kruiden bij Spar
22-6-2017 Nerac ook in 2016 goede refentie voor bewaarwortel
22-6-2017 Italiaanse producent ontvangt +60% bestellingen voor biocitroenen
21-6-2017 Mecklenburg-Vorpommern: bio-landbouw groeit met 6.650 ha in in 2016
21-6-2017 Duitse coŲperatie wil bio-AGF uit KirgiziŽ importeren
21-6-2017 "Biologisch is gezonder, punt uit"
21-6-2017 Positieve balans voor proefbedrijf biologische landbouw Inagro
21-6-2017 Mexicaanse teelt bio-avocado en -grapefruit komt weer op gang
20-6-2017 Spanje verwacht grotere concurrentie bio-nectarines

 

Reacties:


Stoppen met uw onzinpraat over de biologische teelt
Mijn buurman spuit 50keer perjaar als gangbare teler ik 25keerperjaar
Residu voldoen aan eu normen
jp kievit, deil (email) - 20-4-2017 16:47:18


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *