Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Reactie BioForum Vlaanderen op 'Ode aan de E-nummers'
"Biologisch is de beste garantie voor een voedzame maaltijd"

In verschillende media pleit microbiologe Rosanne Hertzberger voor meer verwerkte voeding - bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden of diepvriesmaaltijden - met veiligere E-nummers. Ze vindt dit een beter alternatief dan zelf koken. BioForum Vlaanderen nuanceert haar conclusies. Een gezond voedingspatroon zoals het biologische is de beste garantie voor voedzame maaltijden met veel natuurlijke vitamines, mineralen en antioxidanten ťn zo weinig mogelijk toevoegingen, stelt de sectororganisatie.

De verschijning van het boek 'Ode aan de E-nummers' van Hertzberger kreeg onder andere aandacht in de krant De Morgen en in De Standaard. "Smartfood is de toekomst", zegt ze. Dat betekent: eten in elkaar gebokst door ingenieurs, op grote schaal, met gentechnologie, en uiteraard met voedseladditieven. "De industrie zal ons eten bereiden, en koken wordt zoals vissen of breien: activiteiten die niet langer nodig zijn, hobbyís die we beoefenen voor de gezelligheid", zei ze in De Standaard op 12 april.

BioForum plaatst enkele kritische kanttekeningen bij de stellingen van Hertzberger:
  • Rosanne Hertzberger heeft het over vullen, niet voeden. Ze pleit voor meer bewerkte voeding die op smaak wordt gebracht en langer houdbaar wordt gemaakt door middel van voedseladditieven, bij voorkeur op grote schaal geproduceerd. Zo'n stelling druist lijnrecht in tegen het Convenant Evenwichtige Voeding, dat vorig jaar door de Vlaamse overheid en de voedingsindustrie ondertekend werd. Daarin wordt duidelijk gesteld dat onbewerkte voeding promoten prioriteit blijft;  
  • Onderzoek heeft al voldoende aangetoond dat industriŽle voeding meer bewerkte, geraffineerde vetten, suikers en zout bevat. De producten die echt een meerwaarde hebben voor onze gezondheid, zijn over het algemeen weinig of niet bewerkt. Ze zijn van nature rijk aan vitaminen, mineralen en andere nuttige voedingsstoffen, en bevatten geen toegevoegde suiker of zout. Deze producten, liefst ook zo lokaal mogelijk geproduceerd, hebben dan ook geen aanpassing nodig. Denk maar aan groenten en fruit, water, noten, verse vis en vlees, peulvruchten en zuivel;
  • De biosector erkent het nut van E-nummers om ons voedsel te bewaren, maar bewijst elke dag dat het ook mogelijk is om verwerkte voeding te maken met zo weinig mogelijk toevoegingen. "De biosector wil zo natuurlijk mogelijk werken en vindt dat verwerkte producten de kwaliteit van de grondstoffen zoveel mogelijk moeten behouden. De Europese biowetgeving ondersteunt dit: het gebruik van additieven, hulpstoffen en technieken is beperkt. Bovendien moet 95 procent van de ingrediŽnten van verwerkte producten van biologische oorsprong zijn. IngrediŽnten op basis van ggo's zijn niet toegelaten", aldus Lieve Vercauteren, directeur van BioForum;
  • Hertzberger heeft een groot vertrouwen in de technologie ťn in de industrie. Verliest zij (als kind van haar academische vorming en stage bij Nestlť) soms uit het oog dat economische belangen meer dan eens de gezondheid van consumenten voorbijsteken? Ze haalt graag het voorbeeld van appelen met citroensap aan: als je citroensap toevoegt aan appeltjes opdat ze niet bruin worden, dan doe je dit vanwege de 'natuurlijke' chemische eigenschappen van vitamine C (E300). Ze vermeldt echter niet dat heel wat E-nummers synthetische producten zijn die bovendien vaak gebruikt worden om de consument te misleiden: synthetische smaakversterkers die maskeren dat een aardbeiendrank geen aardbeien bevat, kleurstoffen die cake een ambachtelijke eigele kleur geven;
  • In een van de artikels beweert Hertzberger dat bio-supermarkten kampioen zouden zijn in voedselverspilling omdat ze in verhouding meer verswaren hebben. BioForum Vlaanderen vraagt zich af op welke cijfers zij zich baseert. Ze geeft zelf aan dat er helemaal nog geen onderzoek gebeurd is naar welk type supermarkten het slechtst scoren op reststromen.

Feit is dat winkels, biologisch of niet, werken volgens een economische realiteit waarin ze streven naar een aantrekkelijk aanbod verswaren met een goede rotatie. Kleinere winkels met minder cliŽnteel hebben in verhouding meer droogwaren, wat verspilling net helpt tegengaan. Er is ook geen verschil in houdbaarheid tussen biologische groenten en fruit en hun gangbare tegenhangers. De biosector is zeer geŽngageerd om voedselverspilling te helpen vermijden en werkt er voortdurend aan om hierin een voorbeeldrol te spelen.

Bron: BioForum Vlaanderen

Publicatiedatum: 18-4-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

26-4-2017 Koninklijke Onderscheiding voor Edith Lammerts van Bueren
26-4-2017 "Gangbare manier van boeren steeds meer als een wurggreep"
25-4-2017 Betere opbrengsten voor telers van biologische gember
25-4-2017 IQF vriestechniek maakt superfood breder beschikbaar
25-4-2017 "Groei aardappelen in stoomverpakking vergelijkbaar met bio"
25-4-2017 Mardi F1: nieuwe zomerbloemkool voor biologische teelt
24-4-2017 FreshNSure Pear test scant aanwezigheid 1-MCP
21-4-2017 Biologische appel- en perenproductie groeit in Italiaanse PiŽmont
20-4-2017 Nachtelijke overuren voor sproeiers en teler
20-4-2017 Spanje: "90% van onze bio-paprika's gaan naar Engeland"
19-4-2017 Groot volume biologische aardbeien op Chinese markt
19-4-2017 Gewasbehandelingsmiddelen Ad Terram nu ook voor bio-teelt
18-4-2017 "Bepaalde fruitrassen zijn watjes"
18-4-2017 Gevolgen nieuwe EU Controle Verordening nog niet in te schatten
14-4-2017 LTO Flevoland wil phytophthora-arbitrage in hele provincie
14-4-2017 Don Limůn gaat op biologische toer in Europa
14-4-2017 "Biologische landbouw moet tussen de oren zitten"
13-4-2017 Welke impact heeft ons eten op de wereld om ons heen?
13-4-2017 "Natuur lost heel veel zaken voor je op"
12-4-2017 Vogel steekt stokje voor Paasvuur

 

Reacties:


Stoppen met uw onzinpraat over de biologische teelt
Mijn buurman spuit 50keer perjaar als gangbare teler ik 25keerperjaar
Residu voldoen aan eu normen
jp kievit, deil (email) - 20-4-2017 16:47:18


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *