Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bionext reageert op wetenschapsjournalist Hertzberger

Welke impact heeft ons eten op de wereld om ons heen?

Wat eten we vandaag? De meest gestelde vraag in menig huishouden, maar niet in dat van wetenschapsjournalist Rosanne Hertzberger. Magnetronmaaltijd uit de vriezer, dat heeft alleen maar voordelen, zo leren we. Geen voedselverspilling, want eeuwig houdbaar in de vrieskou en net zo gezond als vers.

Het interview maakt veel los in de hoek van de foodies. Voedingstechnisch vooral en dat valt te begrijpen. Zelfs het Voedingscentrum beveelt aan zoveel mogelijk versie groenten en fruit te eten en dat is toch geen bolwerk van revolutionair denken. Over de overdaad van suiker, zout en vet in alle verwerkte producten hoor je mevrouw Hertzberger niet en dat is toch zo'n beetje de hoofdoorzaak van de epidemie van obesitas, overgewicht, diabetes 2 en de bekende welvaartsziekten, zoals hart- en vaatziekten, die de westerse wereld de afgelopen decennia overspoeld heeft. En dan laten we de effecten van de kosten efficiënte landbouwproductie, waar de magnetronmaaltijden en aanverwante artikelen op gebouwd zijn, nog maar even buiten beschouwing.

Geen machines op brandstof

De wetenschappelijk benadering van voeding, als optelsom van voedingsstoffen die als brandstof dient voor het lichaam, gaat voorbij aan een paar belangrijke aspecten. Aandacht voor wat je eet en ervaren wat goed voor je is, begint bij verse producten, bij de wijze waarop ze verbouwd zijn, hoe de dieren gehouden worden en hoe je ze zelf bereidt. Mensen zijn geen machines die op een uniforme brandstof blijven draaien. Juist de fijne afstemming op de voeding die bij jou past is van groot belang voor de eigen gezondheid. Dat vereist aandacht en nauwkeurige waarneming. De magnetronmaaltijd biedt dat nu eenmaal niet.

Koplopers in duurzaamheid

Ook op de kosten efficiënte benadering van de logistiek op de winkelvloer valt wel iets af te dingen. De biologische winkels zijn in de afgelopen 15 jaar getransformeerd naar moderne speciaalzaken met een grote klandizie die dagelijks verse biologische producten kopen. Een gezonde omloopsnelheid die ondersteund wordt met een efficiënte en vergaand geautomatiseerde logistiek die derving tot een minimum beperkt. Daarnaast behoren de biologische winkels met de EKO winkelcertificering tot koplopers in duurzame retail, omdat ze vrijwel uitsluitend biologische producten verkopen, eerlijk met hun toeleveranciers en medewerkers omgaan, vooral acties voeren met verse en onbewerkte producten, groene energie gebruiken en het verbruik minimaliseren en alleen duurzame verpakkingen gebruiken.

Impact van de biologische boodschappenmand

En leidt dat ook ergens toe? Het antwoord is ja, volgens het zojuist gepubliceerde Louis Bolk Instituut onderzoek Impact van de biologische boodschappenmand van M. Batjes-Fries, L. van de Vijver, M. Jong en C. J. Koopmans. Zij vergeleken de boodschappenmandjes van consumenten uit de supermarkt en de biologische winkels. Biologisch etende consumenten hadden in hun boodschappenmandjes meer onbewerkte en gezonde producten als groente en fruit dan de regulier etende consumenten. Uit data over het voedingsgedrag van consumenten leken biologische consumenten meer conform de richtlijnen van gezonde voeding te eten dan de gangbare consumenten. Ook hadden ze minder plastic afval dan de gangbare consumenten. Duits onderzoek uit 2010 had al aangetoond dat biologisch etende consumenten gezonder zijn dan gangbaar etende consumenten.

Wat eten we vandaag?

De heftige reacties van de foodies op de visie van Rosanne Hertzberger en haar reactie daarop (eten is een geloof) tonen de kloof tussen de rationaliteit van de wetenschapper en de gevoeligheid van de consument. Achter de strijd tussen de magnetronmaaltijd met E-nummers en de verse biologische producten gaan twee belevingswerelden schuil met hun eigen waarheden. De vraag die resteert is: wat eten we vandaag? En welke impact heeft dat op onze gezondheid en de wereld om ons heen?

Bron: Bavo van den Idsert, directeur Bionext

Voor meer informatie: www.bionext.nl
Publicatiedatum: