Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gangbare versus biologische teelt (2/7)

"10% van de teelt in biologische landbouw mislukt"

Wat zijn nou precies de verschillen tussen gangbaar en biologisch boeren? Zit het vooral in de praktische manier van werken of is het echt een andere 'mindset'? Om dat te horen, te zien én te ervaren ging gangbaar akkerbouwer Jasper Roubos uit Abbenes (Noord-Holland) een ochtend op bezoek bij Henk Klompe en Adri van Nieuwenhuyzen, beide biologisch akkerbouwer in Biddinghuizen (Flevoland). Na een uitgebreide rit langs de velden en een intensieve discussie in de tuin van Klompe, blijkt dat beide 'partijen' veel raakvlakken hebben, maar ook een aantal duidelijke verschillen kennen.

De mannen rijden naar een veld met pompoenen. Klompe vertelt dat het grillige - en vooral natte - voorjaarsweer het gewas geen goed heeft gedaan. Zowel de opbrengsten als kwaliteit van de pompoenen is matig. Roubos vraagt of hij hier niet ontzettend van baalt. Klompe reageert rustig en zegt: "Dit is biologische landbouw. Wij houden er op voorhand rekening mee dat ongeveer 10 procent van de gewassen mislukt en dat er flinke fluctuaties kunnen zijn in de kwaliteit en opbrengst. Hier tegenover staat dat andere gewassen het juist heel goed doen. Het is niet voor niets dat ik op mijn bedrijf meer dan tien gewassen teel. Risicospreiding
is erg belangrijk, omdat we - zoals al eerder gezegd - veel minder mogelijkheden hebben om onze gewassen in het seizoen bij te sturen. Ik teel bewust gewassen uit verschillende gewasgroepen om zo tegenvallers te kunnen compenseren."

Terug op het bedrijf verdiept het gesprek zich verder in de tuin van Klompe. Jasper Roubos wil weten op welk niveau de opbrengsten van de bio-gewassen liggen. "Reken over het hele bouwplan maar ongeveer met de helft van gangbaar, maar de schommelingen daarbinnen zijn erg groot", antwoordt Van Nieuwenhuyzen. "En
liggen de prijzen dan ongeveer op het dubbele van gangbaar?", vraagt Roubos door. Zowel Van Nieuwenhuyzen als Klompe aarzelen over hun antwoord. "De prijzen die wij krijgen zeggen eigenlijk niet zoveel. Ten eerste schommelen ze van jaar tot jaar enorm. Dat komt onder meer omdat er maar weinig contractteelt is; bijna alles
wordt vrij verkocht of er worden hooguit wat losse afspraken over eventuele afnames gemaakt. Het gaat veel meer over de marge die je kunt maken met je product. En daarvan kan ik zeggen dat die de lagere opbrengsten in de regel ruimschoots goedmaken", zegt Van Nieuwenhuyzen. Collega Klompe vertelt dat zijn uien in goede jaren 80 of 90 cent per kilo op kunnen leveren, maar dat ze in slechte jaren ook wel eens ondergeploegd zijn. "Soms zijn de prijzen geweldig, maar is je gewas ten onder gegaan aan ziektes of plagen. Daar moet je mee dealen..."

Dit artikel maakt deel uit van een groter artikel dat eerder verscheen in Forward Farming, een uitgave van Bayer CropScience SA-NV. Klik hier voor meer informatie over Forward Farming.
Publicatiedatum: