Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Gangbare versus biologische teelt (7/7)
"Biologisch is niks voor mij"

Wat zijn nou precies de verschillen tussen gangbaar en biologisch boeren? Zit het vooral in de praktische manier van werken of is het echt een andere 'mindset'? Om dat te horen, te zien én te ervaren ging gangbaar akkerbouwer Jasper Roubos uit Abbenes (Noord-Holland) een ochtend op bezoek bij Henk Klompe en Adri van Nieuwenhuyzen, beide biologisch akkerbouwer in Biddinghuizen (Flevoland). Na een uitgebreide rit langs de velden en een intensieve discussie in de tuin van Klompe, blijkt dat beide 'partijen' veel raakvlakken hebben, maar ook een aantal duidelijke verschillen kennen.

Na een lange zit in de tuin maken de mannen nog een laatste rondje over het erf en door de schuur van Klompe. Roubos geeft aan dat de gesprekken hem weliswaar flink aan het denken hebben gezet, maar dat een stap naar biologisch voor hem geen optie is. "Wat ik vooral zie is héél veel handwerk, omdat je niet tegen onkruiden mag spuiten. Alleen al daarom is biologisch boeren niks voor mij. Verder zou ik er grote moeite mee hebben om gewassen te laten mislukken - want zo zie ik dat - omdat je niet tegen ziekten mag spuiten. Op de gronden in Flevoland kun je hele mooie opbrengsten halen, die bio-boeren bewust laten liggen.

Persoonlijk vind ik dat niet erg duurzaam. Ook heb ik nog niet kunnen ontdekken waarom biologisch boeren beter zou zijn voor mens en milieu. Als je het mij vraagt werken gangbare boeren net zo bewust en kun je óók met het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen heel verantwoord, veilig, precies en milieuvriendelijk gewassen telen. Misschien moeten we dat maar eens wat meer aan de grote klok hangen."

Een punt waar Roubos wél van onder de indruk is, is de grote aandacht en toewijding voor de bodem. "Daar kunnen we als gangbare akkerbouwers nog een heleboel van leren. Verder zijn biologische boeren veel beter in staat om te vertellen wát ze doen en waaróm ze dat doen. Ook daarin hebben we als gangbare telers nog een flinke slag te maken", zo besluit hij.

Dit artikel maakt deel uit van een groter artikel dat eerder verscheen in Forward Farming, een uitgave van Bayer CropScience SA-NV. Klik hier voor meer informatie over Forward Farming.

Publicatiedatum: 19-5-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

22-9-2017 Wereldwijd bereik voor bio-chocopasta's
21-9-2017 Epke Zonderland fan van bio-kokosolie
20-9-2017 "Mooie mijlpaal voor de Nederlandse bio-sector"
15-9-2017 Hoogwaardig proteïnemeel van walnoot, lijnzaad en pompoenpit
11-9-2017 "Eigen merk als proeftuin voor marktbetreders"
8-9-2017 Rude Health omarmt granola, drinks en crackers
8-9-2017 Nieuw bij UniPharma: CoCao chocolade
5-9-2017 “Zeker impact op bijenvolken, maar niet rampzalig”
4-9-2017 Doritos krijgt biologisch broertje
4-9-2017 Nieuw in Nederland: Hippeas
31-8-2017 Biologische tussendoorkoekjes betreden Belgische markt
31-8-2017 Nieuwe glutenvrije hartige snacks: triangles
28-8-2017 Vlaams-Brabant zoekt partner voor uitbouw Proefcentrum Pamel
24-8-2017 Ton is niet weg te slaan uit productieruimte
18-8-2017 Bio gooit hoge ogen bij Paprika chips-wijzer
14-8-2017 'Super Bouillon': bouillon zonder vezelarme vulstoffen
7-8-2017 Tons ongezoete bio-ketchup bovenaan 'Ketchupwijzer'
21-7-2017 Nieuwe kokosoliën onder Ekoland
20-7-2017 Biologische theeproducent geselecteerd voor Innovatiefonds
20-7-2017 Marc. introduceert drie biologische zeewiersauzen

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *