Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Gangbare versus biologische teelt (7/7)
"Biologisch is niks voor mij"

Wat zijn nou precies de verschillen tussen gangbaar en biologisch boeren? Zit het vooral in de praktische manier van werken of is het echt een andere 'mindset'? Om dat te horen, te zien én te ervaren ging gangbaar akkerbouwer Jasper Roubos uit Abbenes (Noord-Holland) een ochtend op bezoek bij Henk Klompe en Adri van Nieuwenhuyzen, beide biologisch akkerbouwer in Biddinghuizen (Flevoland). Na een uitgebreide rit langs de velden en een intensieve discussie in de tuin van Klompe, blijkt dat beide 'partijen' veel raakvlakken hebben, maar ook een aantal duidelijke verschillen kennen.

Na een lange zit in de tuin maken de mannen nog een laatste rondje over het erf en door de schuur van Klompe. Roubos geeft aan dat de gesprekken hem weliswaar flink aan het denken hebben gezet, maar dat een stap naar biologisch voor hem geen optie is. "Wat ik vooral zie is héél veel handwerk, omdat je niet tegen onkruiden mag spuiten. Alleen al daarom is biologisch boeren niks voor mij. Verder zou ik er grote moeite mee hebben om gewassen te laten mislukken - want zo zie ik dat - omdat je niet tegen ziekten mag spuiten. Op de gronden in Flevoland kun je hele mooie opbrengsten halen, die bio-boeren bewust laten liggen.

Persoonlijk vind ik dat niet erg duurzaam. Ook heb ik nog niet kunnen ontdekken waarom biologisch boeren beter zou zijn voor mens en milieu. Als je het mij vraagt werken gangbare boeren net zo bewust en kun je óók met het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen heel verantwoord, veilig, precies en milieuvriendelijk gewassen telen. Misschien moeten we dat maar eens wat meer aan de grote klok hangen."

Een punt waar Roubos wél van onder de indruk is, is de grote aandacht en toewijding voor de bodem. "Daar kunnen we als gangbare akkerbouwers nog een heleboel van leren. Verder zijn biologische boeren veel beter in staat om te vertellen wát ze doen en waaróm ze dat doen. Ook daarin hebben we als gangbare telers nog een flinke slag te maken", zo besluit hij.

Dit artikel maakt deel uit van een groter artikel dat eerder verscheen in Forward Farming, een uitgave van Bayer CropScience SA-NV. Klik hier voor meer informatie over Forward Farming.

Publicatiedatum: 19-5-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

21-6-2018 "Het is even schrikken, maar de beloning mag er zijn"
21-6-2018 "Productie oude Siciliaanse tarwerassen hoger dan ooit"
14-6-2018 Sinaasappel- gemberjam nieuw van Ekoland
11-6-2018 "Groot potentieel voor Cubaanse bio-export"
7-6-2018 Quinoa tricolore: resultaat van ketenproject
5-6-2018 Drie bio-boeren steken nek uit voor vergeten 'granen'
29-5-2018 Going Nuts, Choc-Kinly Good, Berry Madness
22-5-2018 Biologisch Nederlands graan blijft hot
22-5-2018 GoodyFood-klant wint 365 gratis repen
9-5-2018 Nieuw: Biologisch geteeld zeewier uit Spanje
8-5-2018 Nederland eerste Europese land met thee van eigen bodem
7-5-2018 "Aanpakken ongezond eten gaat nog in te kleine stappen"
7-5-2018 Nieuw uit Londen: biologische sportvoeding van Motion Nutrition
4-5-2018 "Overstap naar bio voor boeren in Congo niet zo groot"
3-5-2018 CBS: duurzame cacao wint terrein
2-5-2018 Biologisch geteeld graan voor molen ' Prins van Oranje'
1-5-2018 Biologische thee-pionier eregast bij opening theefabriek in China
30-4-2018 "Trap niet in voeding met extra proteïne"
25-4-2018 Lima introduceert vier biologische muesli’s
25-4-2018 Lovely Candy komt met biologische lollies

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *