Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Gangbare versus biologische teelt (7/7)
"Biologisch is niks voor mij"

Wat zijn nou precies de verschillen tussen gangbaar en biologisch boeren? Zit het vooral in de praktische manier van werken of is het echt een andere 'mindset'? Om dat te horen, te zien én te ervaren ging gangbaar akkerbouwer Jasper Roubos uit Abbenes (Noord-Holland) een ochtend op bezoek bij Henk Klompe en Adri van Nieuwenhuyzen, beide biologisch akkerbouwer in Biddinghuizen (Flevoland). Na een uitgebreide rit langs de velden en een intensieve discussie in de tuin van Klompe, blijkt dat beide 'partijen' veel raakvlakken hebben, maar ook een aantal duidelijke verschillen kennen.

Na een lange zit in de tuin maken de mannen nog een laatste rondje over het erf en door de schuur van Klompe. Roubos geeft aan dat de gesprekken hem weliswaar flink aan het denken hebben gezet, maar dat een stap naar biologisch voor hem geen optie is. "Wat ik vooral zie is héél veel handwerk, omdat je niet tegen onkruiden mag spuiten. Alleen al daarom is biologisch boeren niks voor mij. Verder zou ik er grote moeite mee hebben om gewassen te laten mislukken - want zo zie ik dat - omdat je niet tegen ziekten mag spuiten. Op de gronden in Flevoland kun je hele mooie opbrengsten halen, die bio-boeren bewust laten liggen.

Persoonlijk vind ik dat niet erg duurzaam. Ook heb ik nog niet kunnen ontdekken waarom biologisch boeren beter zou zijn voor mens en milieu. Als je het mij vraagt werken gangbare boeren net zo bewust en kun je óók met het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen heel verantwoord, veilig, precies en milieuvriendelijk gewassen telen. Misschien moeten we dat maar eens wat meer aan de grote klok hangen."

Een punt waar Roubos wél van onder de indruk is, is de grote aandacht en toewijding voor de bodem. "Daar kunnen we als gangbare akkerbouwers nog een heleboel van leren. Verder zijn biologische boeren veel beter in staat om te vertellen wát ze doen en waaróm ze dat doen. Ook daarin hebben we als gangbare telers nog een flinke slag te maken", zo besluit hij.

Dit artikel maakt deel uit van een groter artikel dat eerder verscheen in Forward Farming, een uitgave van Bayer CropScience SA-NV. Klik hier voor meer informatie over Forward Farming.

Publicatiedatum: 19-5-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

23-1-2018 Vivani-repen in een nieuw kunstzinnig jasje
23-1-2018 Rico Verhoeven in Zonnatura-commercial
22-1-2018 Lovechock presenteert 'Love Warrior'-campagne
19-1-2018 Vet verbranden met muesli eten
16-1-2018 De Smaakspecialist: behind the scenes
15-1-2018 Rijstvellen voor Vietnamese summer rolls
12-1-2018 "Luxe truffelolie traktatie voor connaisseurs"
12-1-2018 Drie nieuwe smaken voor krachtkoek Biobite
12-1-2018 Bananenkoekjes zonder toegevoegde suiker
11-1-2018 Vikingen inspireren North Sea Salt Works
11-1-2018 Meesters van De Halm presenteert drie nieuwe producten
10-1-2018 Nieuw van TerraSana: Moerbei-crumble
8-1-2018 Bio-beurs: Maak kennis met Delicious & Sons
8-1-2018 Vier nieuwe producten en een kleurige 'look'
4-1-2018 "Glutenvrij nu echt een gevestigde productgroep"
22-12-2017 Superfood-chocolade met een persoonlijk tintje
22-12-2017 Akkerbouwbedrijf Donker Bio verdubbelt verwerkingscapaciteit
22-12-2017 Nieuw: LunaeTerra Italiaanse Extra Vierge olijfolie
18-12-2017 Natudis en Het Blauwe Huis starten samenwerking
15-12-2017 "CBD-producten inmiddels uit de taboesfeer"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *