Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Gangbare versus biologische teelt (7/7)
"Biologisch is niks voor mij"

Wat zijn nou precies de verschillen tussen gangbaar en biologisch boeren? Zit het vooral in de praktische manier van werken of is het echt een andere 'mindset'? Om dat te horen, te zien én te ervaren ging gangbaar akkerbouwer Jasper Roubos uit Abbenes (Noord-Holland) een ochtend op bezoek bij Henk Klompe en Adri van Nieuwenhuyzen, beide biologisch akkerbouwer in Biddinghuizen (Flevoland). Na een uitgebreide rit langs de velden en een intensieve discussie in de tuin van Klompe, blijkt dat beide 'partijen' veel raakvlakken hebben, maar ook een aantal duidelijke verschillen kennen.

Na een lange zit in de tuin maken de mannen nog een laatste rondje over het erf en door de schuur van Klompe. Roubos geeft aan dat de gesprekken hem weliswaar flink aan het denken hebben gezet, maar dat een stap naar biologisch voor hem geen optie is. "Wat ik vooral zie is héél veel handwerk, omdat je niet tegen onkruiden mag spuiten. Alleen al daarom is biologisch boeren niks voor mij. Verder zou ik er grote moeite mee hebben om gewassen te laten mislukken - want zo zie ik dat - omdat je niet tegen ziekten mag spuiten. Op de gronden in Flevoland kun je hele mooie opbrengsten halen, die bio-boeren bewust laten liggen.

Persoonlijk vind ik dat niet erg duurzaam. Ook heb ik nog niet kunnen ontdekken waarom biologisch boeren beter zou zijn voor mens en milieu. Als je het mij vraagt werken gangbare boeren net zo bewust en kun je óók met het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen heel verantwoord, veilig, precies en milieuvriendelijk gewassen telen. Misschien moeten we dat maar eens wat meer aan de grote klok hangen."

Een punt waar Roubos wél van onder de indruk is, is de grote aandacht en toewijding voor de bodem. "Daar kunnen we als gangbare akkerbouwers nog een heleboel van leren. Verder zijn biologische boeren veel beter in staat om te vertellen wát ze doen en waaróm ze dat doen. Ook daarin hebben we als gangbare telers nog een flinke slag te maken", zo besluit hij.

Dit artikel maakt deel uit van een groter artikel dat eerder verscheen in Forward Farming, een uitgave van Bayer CropScience SA-NV. Klik hier voor meer informatie over Forward Farming.

Publicatiedatum: 19-5-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

21-7-2017 Nieuwe kokosoliën onder Ekoland
20-7-2017 Biologische theeproducent geselecteerd voor Innovatiefonds
20-7-2017 Marc. introduceert drie biologische zeewiersauzen
13-7-2017 Europa's eerste biologische oliemolen flink uitgebreid
12-7-2017 Nederlandse ghee voedselhype in Japan
12-7-2017 Lolly krijgt tweede leven als eetbare bloem
12-7-2017 Nieuw: pannenkoekenmixen pompoen en kikkererwten
11-7-2017 Nieuw snoepje met alléén fruit te koop bij Ekoplaza
7-7-2017 FITSHE introduceert premium vegan proteïnebars
5-7-2017 Nieuwe look voor Lovechock Bars
5-7-2017 "Authentieke Thaise smaak past goed bij barbecue"
4-7-2017 Foodvision introduceert vijf e-nummervrije salades voor op brood en toast
30-6-2017 Nieuwe receptuur voor waterijs Ice Cream Factory
29-6-2017 Gaston Smit van Horizon onderscheiden door amandelcoöperatie
28-6-2017 Hollands biologisch koekje begint samenwerking met Whole Foods
21-6-2017 Googly Fruit lanceert lijn biosnacks op Britse markt
13-6-2017 'Foie gras' zonder gans en volgens veganistisch recept
12-6-2017 Nieuw: Incazout verrijkt met jodium
9-6-2017 Sunria verkiest mensenhanden boven machines
31-5-2017 "De echte magie zit hem in zijn eenvoud"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *