Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Breed maatschappelijk draagvlak voor afbouw pesticidengebruik

Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren en Bond Beter Leefmilieu zijn tevreden dat er een breed maatschappelijk draagvlak is voor een afbouwscenario voor het gebruik van pesticiden door particulieren. Dat blijkt uit het recente MINA- en SALV-advies over het nieuwe Belgisch actieplan pesticiden. "Dat is een kans voor mens en milieu. Hopelijk durven de Vlaamse en Belgische ministers de stap te zetten", zegt Geert Gommers, expert pesticiden van Velt.

Publieke raadpleging

Op 9 februari startte de Belgische overheid een publieke raadpleging over een nieuw actieplan 2018-2022 om de impact van pesticiden te verminderen. Joke Schauvliege, Vlaams minister voor Omgeving, Natuur en Landbouw, vroeg hieromtrent een advies aan de Milieu- en Natuurraad (MINA) en de Strategische Adviesraad Landbouw & Visserij (SALV). Vanuit haar expertise over pesticiden werd Velt afgevaardigd door Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu, de verenigingen die de belangen van natuur en milieu in deze Vlaamse Adviesraden ter harte nemen.

Maatschappelijk draagvlak is er

Het advies werd door SALV en MINA begin april bekrachtigd. Velt, Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt, Bioforum Vlaanderen en een brede waaier van maatschappelijke organisaties vragen een verbod voor het gebruik van pesticiden voor particulieren tegen 2020. Tegelijkertijd vragen ze extra inspanningen zodat buren, wandelaars, fietsers geen hinder ondervinden van een spuitende landbouwer, bijvoorbeeld een verbod op spuiten bij windsnelheden van meer dan 3 beaufort. "Dit
advies illustreert de brede maatschappelijk vraag om milieu en gezondheid prioritair te stellen", stelt Geert Gommers.

Verder verloop

De adviezen werden net afgeleverd aan minister Schauvliege. "We hopen dat zij een grote stap zal nemen om de impact en het gebruik zelf van pesticiden te laten dalen", zegt Gommers. "Ongeveer de helft van de Vlamingen tuiniert reeds zonder pesticiden. Zij tonen dat een verbod op particulier gebruik tegen 2020 realistisch is."

Voor meer informatie:
Geert Gommers
Expert pesticiden Velt
T: 0498-59 16 52
geert.gommers@velt.be
www.velt.nu
Publicatiedatum: