Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Diane Ceulemans, de Cruythoeck:
"Ik wil bio als levensstijl uitbouwen"

40 jaar geleden heette de Cruythoeck in het Vlaamse Westerlo de Kaasplank en was het een klein kaaswinkeltje dat in de jaren erna via dieetwinkel uitgroeide tot een plaatselijke natuurwinkel. Een van de vaste klanten in die natuurwinkel was Diane Ceulemans. Zij kreeg op een dag een onverwacht voorstel. "De uitbater vroeg me of ik geen zin had om de winkel over te nemen. Ik had daar helemaal geen ervaring mee, maar hapte uiteindelijk toch toe, samen met een vriendin."

Kopen en beleven

Al van bij het begin wisten ze heel goed wat ze wilden. "We zijn meteen verhuisd naar een groter pand en hebben daarna ons assortiment goed doorgelicht. We wilden meer focus op biologische voeding en minder op voedingssupplementen." Later stapte er nog een derde vennoot mee in de winkel. "Een winkel moet niet alleen een plaats zijn waar je producten kan kopen, maar ook een plek waar je dingen kan beleven en ontdekken."

Intussen komt er een nieuwe fase aan. Diane: "Mijn medevennoten jagen hun eigen dromen na en ik zet de winkel alleen verder. Ik heb er wilde plannen voor: een winkel moet niet alleen een plek zijn waar je producten kan kopen, maar waar je ook dingen kan beleven en ontdekken."

Daarvoor wil ze gaan samenwerken met anderen. "In een winkel heb je verschillende gebieden. Neem nu voeding: dat is de basis van alles, dus waarom geen plek voorzien waar voedingsconsulenten hun kennis kunnen delen? En klanten die kennis hebben van natuurlijke verzorging, zouden in mijn winkel behandelingen kunnen geven met de producten in ons aanbod."

Bio als levensstijl

Voorlopig blijft het bij plannen, maar Diane is vooral op zoek om bio als levensstijl meer uit te bouwen. "Bio moet meer zijn dan voeding alleen. Naast voeding kan je bijvoorbeeld kijken naar ecologisch bouwen, ecologische kledij waar geen kinderarbeid achter zit, enzovoort. Je kan er ver in gaan en ik probeer voor mezelf de juiste keuzes te maken. Dat concept zal ik dus ook naar de winkel overbrengen, al zal ik het toch wat moeten afbakenen tot bepaalde terreinen. Het hangt ook af van de mensen die zich willen aansluiten bij dit concept. Het plaatje moet in elk geval kloppen. Nu de winkel een nieuwe fase ingaat, ben ik dus ook op zoek naar een nieuwe medewerker. Kandidaten mogen zich altijd melden!"

Zo'n aanpak vraagt ook een kritische blik op het assortiment. "Ik wil nog duidelijker voor bio kiezen en voeding genoeg ruimte geven. Daarnaast vind ik het heel vaak authentieke verhaal achter een product belangrijk. En kleinschaligheid is voor mij ook een plus."

"Ik ga de tijd nemen om voor bepaalde producten uit te pluizen wie er achter schuilt en dan zien of ik mij achter diens verhaal kan scharen. Onvermijdelijk zullen bepaalde producten daardoor uit de rekken verdwijnen. Dat wordt een hele uitdaging."

Heeft ze dan geen schrik om op die manier klanten te verliezen? "Je moet natuurlijk je klanten goed informeren over bepaalde keuzes en hen alternatieven aanbieden. Daarnaast wil ik als winkelier ook een verbindende factor zijn tussen producent en klant. Niets blijft langer hangen dan de producent die zijn eigen verhaal komt vertellen op de winkelvloer. Eén ding is zeker: ik heb er zin in!"

Voor meer informatie: www.decruythoeck.be

Bron: Bio Mijn Natuur

Publicatiedatum: 6-4-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

19-1-2018 Prijswinnaars Beste Biologische Winkel 2018
19-1-2018 Verslagenheid na schrappen beste middelgrote biowinkelverkiezing
3-1-2018 De Nieuwe Graanschuur uitgeroepen tot beste buurtwinkel
2-1-2018 Twentse streekwinkel Vertwenz sluit deuren
8-12-2017 "Route wandelvierdaagse liep dwars door onze winkel"
4-12-2017 Ekomenu heeft vegan Kerstmenu-maaltijdbox
1-12-2017 "Bureaucratie nekt kleinschalige ondernemer"
29-11-2017 Ecoshop Helder draagt het stokje over
16-11-2017 Grootste bio-winkel Midden-Europa geopend in Polen
15-11-2017 Biologische boerderijwinkel Hoeve Doelwyck opent haar deuren
15-11-2017 Bio-groenten per fietskoerier in het land van Eddy Merckx
14-11-2017 Odin-winkels in drie finales Beste Biowinkel-verkiezing
10-11-2017 "Geen gouden bergen, maar wel een hoop voldoening"
8-11-2017 Bio-ondernemers floreren in nieuwe Fairtrade Gemeente Hilversum
2-11-2017 Campagne in bio-speciaalzaken voor 0% btw op biologisch voedsel
30-10-2017 Publieksverkiezing Beste Biowinkel 2018 van start
26-10-2017 Ambacht verdwijnt langzaam uit straatbeeld
24-10-2017 Biologische vegan winkel lonkt voor Goudse binnenstad
18-10-2017 "Interactie tussen boeren en buren legt stevig fundament"
17-10-2017 Rio de Bio wint Duurzame Week Award 2017

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *