Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Peruaanse cacaoplantages gedeeltelijk verwoest door modderstromen"

Noodactie rond nieuwe Awajún 52% chocoladereep van Chocolatemakers

Tholen - Het assortiment van Chocolatemakers is uitgebreid met een nieuwe reep; de Awajún 52%. De reep wordt gemaakt van cacao verbouwd door de Peruaanse Awajún Indianen. Afname van deze reep is nu extra belangrijk omdat een deel van de Awajún Indianen getroffen is door het natuurgeweld in Peru de afgelopen maanden. Hevige regenstormen hadden verwoestende modderstromen tot gevolg. Debby Ego: "We zijn bezig met een noodactie. NorAndino, de coöperatie waar we mee samenwerken, heeft ons gemeld dat een deel van de cacaoplantages verwoest is door de modderstromen. Ze hebben 40 hectare productieverlies en er zijn sowieso per hectare 650 nieuwe cacaobomen nodig. De schade aan de plantages is ongeveer 36.000 euro en 30 families zijn getroffen", vertelt Debby Ego namens Chocolatemakers.



Met de komst van de nieuwe reep is de samenwerking met de Awajún Indianen uitgebreid. Chocolatemakers maakt en verkoopt namelijk al de Awajún 80% reep. De Awajún Indianen werken met de oorspronkelijke cacaosoort, Criollo. Chocolatemakers koopt de cacao van de coöperatie NorAndino. Deze heeft 7.000 leden waarvan 5.000 kleinschalige koffieboeren en 2.000 kleinschalige cacaoboeren. Voor de Awajún Indianen (850 leden in totaal) is de cacao een zeer belangrijke bron van inkomsten. Met de inkomsten van deze biologische cacao kunnen de indianen in hun levensonderhoud voorzien en hoeven ze geen hout uit het regenwoud te kappen. Zij hebben cacaopercelen langs de oevers van de rivier Cenepa en Rio Santiago. "We willen onze collectie uitbreiden om zoveel mogelijk cacao te kunnen afnemen van coöperatie NorAndino. Met de nieuwe reep willen we een breder publiek aanspreken", geeft Debby aan.



Noodactie

De noodactie houdt in dat van alle repen die via de webshop verkocht worden 1 euro apart gezet zal worden. "Cacaobomen kosten 1 euro. Men kan ook een virtuele reep kopen en zo rechtstreeks de waarde van de reep aan het project doneren. We willen hiermee zo'n 30.000 euro voor de cacaoboeren inzamelen." Met deze actie is meteen goed duidelijk dat Chocolatemakers rechtstreeks contact heeft met de coöperatie. "Ze zijn onze collega's en zijn altijd met ze in contact. Dat is zeker in dit soort situatie zeer waardevol."



Samenwerking Awajún Indianen

Marita Herrara Arevalo vertegenwoordigt de inheemse gemeenschappen in het Peruaanse Congres. Onlangs was ze op bezoek bij Chocolatemakers in Amsterdam. Over de samenwerking met de Awajún Indianen vertelt zij: “Aanvankelijk keken de Awajún indianen wat vreemd toen we ze aanboden om ze te helpen met het verbouwen van cacao. Ze zagen ons als buitenstaanders, die zich met hun wilden bemoeien en hun terrein wilden bezetten. Maar de vis in de rivieren stierf uit en de dieren in het oerwoud verdwenen. De Awajún indianen, die van origine jagers zijn, hadden moeite met zichzelf in leven houden. Aan het verbouwen van gewassen hadden ze zelf niet gedacht, want landbouw stond ver van ze vandaan."



Marita Herrara Arevalo was niet voor niets in Nederland op bezoek bij Chocolatemakers. "Chocolatemakers is heel belangrijk, want als kleinschalige producent kopen zij bij NorAndino de cacao in voor een goede en eerlijke prijs. Gewoon zoals het hoort! Het is ook een beloning voor het werk van de Awajún Indianen, want biologisch verbouwen is meer dan een certificaat. Biologische verbouwen staat voor kwaliteit en ook voor doorzettingsvermogen, want het is niet eenvoudig. De Criollo cacao wordt echt met zorg verbouwd."

Chocolatemakers

Chocolatemakers is een ambachtelijke 'bean to bar' chocoladefabriek in Amsterdam. Sinds 2011 maken Rodney & Enver èchte chocolade waarbij ze van boon tot reep alles zelf doen. Het heeft als chocoladebedrijf elke schakel in de keten zelf in de hand. Ze kopen hoge kwaliteit biologisch cacao in direct bij de boeren voor een goede, eerlijke prijs, branden zelf én nemen de tijd. Chocolatemakers laat door bijzondere repen en projecten zien hoe chocolade anders en duurzaam gemaakt kan worden. Eerlijk, stoer, biologisch, Nederlands en ècht lekker. "We halen onze cacao uit drie landen. De cacao voor de Gorrilla bar komt uit Congo en de cacaobonen uit de Dominicaanse Republiek worden met de Tres Hombres naar Amsterdam gebracht. Dit zeilschip komt binnenkort weer in Amsterdam aan", besluit Debby.

Voor meer informatie: www.chocolatemakers.nl