Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Vraag interne markt naar bio-producten toegenomen"

Bulgarije creëert meer toevoegde waarde in thuisland

De biologische landbouw in Bulgarije groeit al jaren achtereenvolgend gestaag. In 2016 waren er 7.200 gecertificeerde biologische producenten actief, waarvan 118.600 boerderijen, goed voor 2,3 procent van alle landbouwgrond in Bulgarije. Een forse stijging: in 2010 waren er slechts 820 producenten.

In 2015 was 118.600 hectare biologische landbouwgrond, waarvan het merendeel weide en grasland. Binnen de teelt zijn noten (hazelnoot, amandel en walnoot) de grootste productgroep. De export van etherische oliƫn loopt ook hard. De teelt van biologische AGF (meloenen, aardbeien, paddenstoelen) groeide ook, maar wel het minst, volgens het Bulgaarse ministerie van landbouw en voeding (MAF).

"We behoren tot Europa's kampioenen als het gaat om groei in biologische landbouw, dienstverleners en de grootte van de veestapel. We zijn marktleider in de productie van biologische rozen- en lavendelolie in Europa", vertelt Dr. Stoilko Apostolov, manager van de Bioselena Foundation.

Binnen bepaalde segmenten is er al een hevige concurrentie losgebarsten, met name in zuivel, groenten en conserven en bloem. Desondanks zijn het voornamelijk bulkgoederen die geƫxporteerd worden, zoals honing, diepvries-AGF, granen en gedroogde kruiden.

Maar ook dat verandert. "Tot op heden was 95% van de Bulgaarse biologische productie bestemd voor de exportmarkten. Nu is dat aandeel afgenomen tot 80%. Dat betekent dat de vraag naar biologische goederen op de thuismarkt is toegenomen. De meeste toevoegde waarde blijft dus hier in Bulgarije", aldus Simeonova, lid van Organic Products Bulgarian Association.

Bron: Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: